فرزاد هوشیار پارسیان، رئیس مرکز فرهنگی و هنری انقلاب اسلامی در برنامه «گفتوگوی فرهنگی» رادیو گفتوگو درباره شعار امسال سازمان جهانی گردشگری گفت: این سازمان هرساله در پنجم مهر که روز گردشگری نامگذاری شده، شعاری برای خود انتخاب میکند. شعار امسال «بازنگری در گردشگری» است. اینکه چرا این شعار انتخاب شده، به این دلیل است که یک لحظه در صنعت گردشگری دست نگه داریم و بر روی ظرفیتهای این حوزه متمرکز شویم.
رئیس مرکز فرهنگی و هنری انقلاب اسلامی ادامه داد: پیشبینی شده بود که از سال ۲۰۱۰ تا سال ۲۰۳۰ گردشگری در جهان ۳ درصد رشد داشته باشد. یعنی همین الان بیش از یک و نیم میلیارد نفر گردشگر و مسافر در چرخه گردشگری وجود دارد، پیشبینی میشده این عدد از یک و نیم میلیارد به یک میلیارد و ۸۰۰ نفر برسد. اما به دلیل همهگیری کرونا این عدد در بعضی از مناطق معروف گردشگری تا ۸۸ درصد ریزش داشته است. در بعضی مناطق این عدد به ۹۰ درصد میرسد.
هوشیار پارسیان افزود: سازمان جهانی گردشگری گزارشی را برای سال ۲۰۲۱ منتشر کرد و اعلام کرد که دو تریلیون دلار در حوزه گردشگری جهانی از دست داده است. اما همانطور که کرونا تهدیدی برای صنعت گردشگری بود، اتفاقات جدیدی را در حوزه فضای مجازی، اقتصاد سبز و اقتصاد آبی رقم زد. منظور از اقتصاد آبی این است که باید اقتصاد از طریق تفکیک زباله پیش برود.
رئیس مرکز فرهنگی و هنری انقلاب اسلامی درباره بازنگری در حوزه گردشگری گفت: در دنیا ۱۶ اقلیم جغرافیایی وجود دارد که از این تعداد ۱۳ اقلیم در ایران است. این گسترش تنوع اقلیم، تنوع گویش، تنوع پوشش و تنوع فرهنگ ظرفیت مناسبی را پیش پای گردشگری طبیعی ما میگذارد.
وی با بیان اینکه این سه سال همهگیری کرونا حوزه گردشگری را با کندی مواجه کرد، توضیح داد: این موضوع بهترین فرصت برای جوامع محلی رو به رشد است که از این فضا استفاده کنند و خود را در اقتصاد جدید گردشگری بازتعریف کنند. سازمان جهانی گردشگری به مولفههایی همچون روی آوردن به اقتصاد سبز، اقتصاد آبی و اقتصاد دیجیتال اشاره میکند که ما میتوانیم از این ظرفیتها برای معرفی گردشگری بهره ببریم.
همچنین الهام هادی، مدیرعامل یک موسسه گردشگری هم گفت: بیماری کرونا باعث شد که کل دنیا از نظر گردشگری به خواب فرو برود و سکوت کامل در گردشگری بهوجود بیاید. چراکه تمام زیر مجموعههای صنعت گردشگری با آسیب بالایی مواجه شدند.