قانون تسهیل ازدواج جوانان در ۲۷ آذر ۱۳۸۴ توسط نمایندگان مجلس هفتم به تصویب رسید و در تاریخ هفت دی همان سال به تایید شورای نگهبان رسید.
این قانون که ۱۳ ماده و چهار تبصره دارد برای اجرا به دولت نهم سپرده شد، اما از آن زمان تا کنون که ۱۷ سال میگذرد هنوز بندهای این قانون در حال خاک خوردن است.
طبق ماده یک این قانون، دولت مکلف به ایجاد صندوق اندوخته ازدواج جوانان بود و باید ظرف سه ماه اساسنامه صندوق به مجلس شورای اسلامی ارائه میشد، اما دولت نهم، پنج ماه پس از تصویب قانون تسهیل ازدواج جوانان اقدام به تاسیس صندوق مهر امام رضا(ع) کرد که مجلس آن را قبول نکرد.
بر اساس ماده ۲ قانون تسهیل ازدواج جوانان دولت مکلف بود از محل صندوق اندوخته ازدواج جوانان به مزدوجین نیازمند به اجاره مسکن، حسب تشخیص کمیته سامان ازدواج با توجه به امکانات صندوق، وام ودیعه مسکن پرداخت کند و طبق ماده ۳ برای سه سال با اجاره مناسب مسکن موقت بدهد.
طبق ماده ۴ کلیه دستگاههای دولتی، نهادهای عمومی و شهرداریهای دارای تسهیلات رفاهی، فرهنگسرا و تالار، باشگاه و اردوگاه موظف بودند با هماهنگی کمیته سامان ازدواج، فضاهای مذکور را برای برگزاری جشن و مراسم ازدواج در اختیار زوجهای واجد شرایط قرار دهند و به هر یک از خانوادههای جوان عضو صندوق که هیچ یک از زوجین اشتغال به کار یا منبع درآمدی نداشته باشند، حداکثر تا مدت دو سال پس از تاریخ ازدواج مبلغی به عنوان کمک هزینه زندگی به صورت قرضالحسنه پرداخت کند.
شاید ماده ۶ قانون تسهیل ازدواج تنها مادهای از این قانون باشد که اجرایی شده است. طبق این ماده دولت موظف شد به منظور سامان فعالیتهای ازدواج در استانها و نظارت بر روند اجرایی این قانون در کلیه فرمانداریها، کمیته سامان ازدواج متشکل از فرماندار، امام جمعه شهر و رئیس شورای شهر را تشکیل دهد.
نجار وزیر کشور دولت نهم در سال ۸۹ با اشاره به اینکه کمیته سامان ازدواج آسان در تمامی استانها و شهرستانها تشکیل شده است، گفته بود باید اقدامات مربوط به این کمیته با مسئولیت فرماندار و با حضور ائمه جمعه، مسئولان شهر و خیرانی که تمایل دارند در این زمینه فعالیت کنند، صورت گیرد.
اجرای گزینشی بندهای قانون تسهیل ازدواج نتوانست باعث اجرای کامل آن شود. با توجه به اینکه دولت نهم مصوبه مجلس برای راه اندازی صندوق اندوخته جوانان را نادیده گرفت و صندوق مهر امام رضا(ع) را ایجاد کرد و پس از آن اقدام به تشکیل بنیاد ملی ازدواج کرد تا طبق گفته نجار همه فعالیتهای دولتی و غیردولتی را درباره ازدواج جوانان در سراسر کشور راهبری کند مبین این امر است که دولت وقت هیچ تمایلی برای اجرای مصوبه مجلس هفتم را نداشت، اما نکته دیگر سکوت نمایندگان مجلس در برابر اجرا نشدن این قانون است.
یکی از وظایف مجلس که نظارت بر اجرای قانون است به درستی انجام نشده که هم اکنون شاهد خاک خوردن ۱۷ ساله قانون تسهیل ازدواج جوانان هستیم.
ناگفته نماند پانزده سال بعد از تصویب قانون تسهیل ازدواج جوانان در تاریخ ۱۷ دی ۱۳۹۹ وزارت اقتصاد و امور دارایی دولت یازدهم اقدام به تدوین پیش نویس اساسنامه صندوق اندوخته جوانان کرد و به هیئت دولت داد، اما این اساسنامه هم راه به جایی نبرد.
حسینعلی شهریاری نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی و از نمایندگان حاضر در مجلس هفتم در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: همه چیز در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت پیش بینی شده است به شرطی که اجرایی شود.
وی بیان کرد: برای تسهیل ازدواج جوانان یکی از مسائل مهم اشتغال جوانان است، چون تا مشکل اشتغال و مسکن جوانان حل نشود هر چقدر شعار بدهیم به جایی نخواهد رسید. این قوانین در دولت اول احمدی نژاد تصویب شده، اما الان سن ازدواج در دختران و پسران افزایش جدی پیدا کرده است که علت اصلی آن نبود اشتغال است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود: اشتغال باید طوری باشد که بتوان یک زندگی دو نفره را اداره کرد و زوجها بتوانند در ابتدا یک منزل در شان خود اجاره کنند و بتوانند زندگی خود را اداره کنند، اما هیچ کدام از اینها فراهم نیست.
نماینده مردم زاهدان در مجلس بیان کرد: ما هر چه قانون تصویب کنیم فایده ندارد. اگر مسائل مسکن و اشتغال حل شود صد در صد جوانان ازدواج میکنند.
وی در پایان گفت: تمام ساز و کارهای قانون جوانی جمعیت انجام شده است و قوه قضاییه، شورای عالی انقلاب فرهنگی، مجلس و تمام ارکان دولت پای کار هستند.
مجلس یازدهم با تصویب قانون جوانی جمعیت در ۱۹ آبان ۱۴۰۰ قوانینی برای اشتغال و مسکن زوجها در نظر گرفته است، اما تصویب قانون جدید نمیتواند باعث الغای قانون قبلی شود.
حسین نوش آبادی نماینده مردم ورامین در مجلس یازدهم که در زمان تصویب قانون تسهیل ازدواج جوانان در مجلس هفتم هم حضور داشت، گفت: این قانون مثل سایر مقولات دیگر توسط دولتهای قبلی و با توجیهات مختلفی که داشتند، تصویب نشد.
وی ادامه داد: قانون تسهیل ازدواج جوانان و تکالیفی که برای بسیاری از دستگاهها معین شده کمک میکرد تا بساط ازدواج آسان به وجود آید و جوانان بتوانند تشکیل خانواده دهند، اما متاسفانه بسیاری از دستگاهها از اجرای این قانون شانه خالی کردند. شاید فقط بانکها توانستند بخشی از تعهد خود را عمل کنند آن هم در تسهیلات بانکی، اما سایر بخشها قصور کردند.
نوش آبادی اظهار کرد: این قانون همچنان به قوت خود باقی است و قابلیت اجرا دارد و دولت هم باید این امر را جدیتر بگیرد. با توجه به تحرکی که در دولت سیزدهم به وجود آمده باید تمام نهادها به ازدواج به عنوان یک موضوع مهم در فرآیند تکوین شخصیت افراد، رشد جمعیت و حفظ سنتهای دینی و فرهنگی توجه کنند.
نماینده مردم ورامین بیان کرد: امروز جوانان ما مایوس از تامین سرپناه برای خود هستند. مهمترین مسئله برای ازدواج جوانان توجه به تامین مسکن جوانان است. یک جوان که امروز دغدغه اصلیاش مسکن است چطور میتواند ازدواج کند حتی آنهایی که تشکیل خانواده دادهاند هم نگران هستند و این امر یکی از دغدغههای مهم جامعه ما است.
نوش آبادی درباره خاک خوردن ۱۷ ساله قانون تسهیل ازدواج جوانان اظهار کرد: یکی از دلایل اجرایی نشدن این قانون این است که مجلس نظارت کافی نداشته است. کمیسیونهای اجتماعی، فرهنگی مجلس باید این قانون را دوباره به جریان بیندازند و مقصران را شناسایی کنند، چون اگر اجرایی میشد الان وضع به این گونه نبود. مقصر آن کسانی هستند که ترک فعل کردند.
وی ادامه داد: هم مجلس و هم دولت باید قوانینی که در حال خاک خوردن هستند و یا تفسیر به رای شدند و مورد غفلت قرار گرفتند را مجدد اجرا کنند.
نماینده مردم ورامین گفت: در مورد صندوق اندوخته ازدواج جوانان خیلی کوتاهی شد. این صندوق میتوانست پشتوانهای برای جوانان در حوزه مسکن و ازدواج باشد. این امر یکی از تکالیفی بود که به دولت محول شده بود، اما اینکه بانکها و سایر بخشها چه کمکی کردند باید واکاوی شود چرا که باید عواملی که در این زمینه کوتاهی کردند و باعث شدند سن ازدواج بالا برود و جمعیت کاهش یابد، مشخص شوند.
نوش آبادی افزود: اگر میخواهیم کشور در ریل قانون قرار بگیرد باید عوامل و کسانی که ترک فعل قانونی انجام دادند، شناسایی شوند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار کرد: برای راه اندازی دوباره قانون تسهیل ازدواج جوانان کمیسیونهای مربوطه باید اقدام کنند. باید بر اجرای قانون نظارت شود. ما مشکل تصویب قانون نداریم، اما اجرای این قانون مشکل دارد. اجرای قانون به افزایش نظارت مجلس و بخشی هم به دولت برمیگردد تا دوباره نهادهای مربوطه را به خط کنند و بیایند وظایفی را که بر عهدهشان بوده را جبران کنند.
نوش آبادی بیان کرد: قوانین جدید جایگاه خود را دارند و قوانین قبلی را منسوخ نمیکنند، اما گاهی مکمل یکدیگر هستند. در بحث تنقیح قوانین باید قوانین معارض را اصلاح و پالایش کنیم، اما بحث جوانی جمعیت که در همین مجلس هم تصویب شده را چه کسی باید اجرا کند. مجری که مجلس نیست. مجری دولت است و باید ظرفیتهای خود را به کار گیرد.
وی با بیان اینکه ضعف قانونهای قبلی در نظارت و اجرای قانون است، گفت: ما هر هفته در مجلس قانون وضع میکنیم. هفتهای نیست که مصوبات قانونی نداشته باشیم. یکی از اشکالات ما تولید قانون است. وظیفه مجلس قانون گذاری است و دولت که باید آن را اجرا کند به اجرای قوانین نمیرسد چرا که روز به روز قوانین اضافه میشود و دولت به دلیل موانع، مشکلات و محدودیتها نمیتواند از عهده اجرای قوانین بربیاید.
نوش آبادی در پایان گفت: مشکل الان ما فقط قانونگذاری نیست. در برخی مواقع خلا قانونی داریم، اما انباشت قانونی، نبود اجرا و نظارت مشکل ما است.
گزارش از محمد امیرحسینی
به شیشه های ماشین شاسی بلند حاجی می رسد
التماس می کند : آقا… آقا “دعا ” می خری؟
و حاجی بی اعتنا تسبیح دانه درشتش را می گرداند
و برای فرج آقا “دعا ” می کند
اگر بحث مهریه و آبرو نباشه ۹۸ درصد مردای متاهل دنبال طلاق و فرارن
ازدواج در ایران شامل دوکلمه اس
اسارت و مدارا
#من_ مجرد_میمانم
اول اینکه باید خوشگل باشیم مثل ارسلا قاسمی و رضا گلزار
دوم اینکه ماشین و خونه داشته باشیم
سوم اینکه کار ثابت یا کاسب مغازه دار باشیم
خوب شماها کلاهتونو قاضی کنید با این توقعات چه کسی میتونه ازدواج کنه کسی این شرایطو داره که پدرو پدر جدش کارخونه دار یا پولدار باشن
ما مردا میخایم ازدواج کنیم ولی خانما به شدت توقعاتشونو بردن بالا با این وضع پیش بریم خانما کسی بیشتر از خودتون ضرر نمیکنید شماها با این توقعات به مرداهم ضربه میزنید امیدوارم طرز فکرتون عوض بشه
شما و امثال شما لقمه اندازه دهنتون بردارید بی شک مشکلات قابل حل میشه براتون..... بعضی از شما مردها دست کمی از بعضی از خانم ها ندارید مثلأ اینکه توقع دارید زن مورد علاقتون هم بسیار زیبا و هم بسیار خوش اندام باشه در کنارش هم خوش اخلاق باشه خب وقتی اینطور راجب زن جماعت فکر میکنید پس قطعأ طرف مقابل شما می تونه راجب شما اینطور فکر کنه که شما هم باید خونه داشته باشید هم ماشین و هم کار پر درآمد..... توی این دنیا هر طور نگاه کنی و هر طور فکر کنی واکنشش رو هم خواهی دید. پس مغرورانه و خودخواهانه و ناعادلانه نگاه نکن و فکر نکن و قضاوت نکن.
ایران بزرگترین تبعیض و نامردی در حق مردهاست
مهریه و نفقه و اجرت المثل وظیفه مرد و شوهره
زن اگه میلیاردر باشه میتونه یک ریالشم خرج خونه نکنه
حقوق بازنشستگی پدر متوفی فقط به دختر مجرد میرسه اونم تا اخر عمر
زنها سربازی ندارن
زنهای کارمند انتقالی و جابجایی و ماموریت سخت ندارن
فقط زاییدن دارن که اونم قبلا سخت بود که ۷ هشت تا بچه میاوردن الان یه بچه میارن اونم با سزارین و دهها میلیون پول عمل زایمان راحت در بهترین بیمارستانها
کشتن و قتل خونواده شوهر
خوردن و خوابیدن و ارایش و پز
کوچکترین حرفی هم بهشون بزنی میگن ما دختر ملکه الیزابت هستیم و مهریه ۱۱۴ سکه ای میخوایم
هیچ دختری تو ایران لیاقت ۵ تا سکه هم نداره
برید از زنهای اروپایی یاد بگیرین روزی ۱۵ ساعت دوشادوش شوهر کار میکنن نفقه و مهریه همنمیخوان قیافه شونم ۵۰ برابر دخترای ایرانه
تعجب آور ترین چیز دنیا پسر ایرانیه که خونه داره ماشین داره کار داره ولی سراغ ازدواج میره
ازدواج برای این جور پسرا یعنی خرید سرطان
اخه مگه درد بی درمون دارید وقتی همه چی دارین و دنبال ازدواجید
من موندم کیا به نظر ایشون رای منفی دادن آقایون خانما شما چه فکردی کردید رای منفی دادید؟؟؟
الان ۸۵ میلیون پیامبر داشتیم با کشوری شبیه سوییس
برادر من اینجا دخترا دنبال چاپیدن و خوردن و خوابیدن و پز دادن هستن
قبل ازدواج میگن یه کاسه آب و نون خشک و یه جرعه محبت کافیه بعد از ازدواج پدرتو در میارن
دیدم که میگم
تو این اوضاع درهم من اصلا به ازدواج فکر نمیکنم با اینکه کارمند هستم
دوست دارم فرد گراباشم و تنها ......
بعد شما میگید ازدواج کنید
یه باره بگو هم خدا رو میخوام هم خرما رو.
شما اصلا از فکر ازدواج بیا بیرون چون باید اهلش باشی که متأسفانه نیستی.
مجرد بمونیم فکرمون راحته و مامجردیم این همه فکروخیال داریم چه برسه متاهل باشیم
از دواج سنت رسول خداست ودستور صریح خدا در سوره نور آیه 132
رزق ورزوی هم خود خدا تضمین کرده
قرنها انسانها بامشکلات خردوکلان ساختند و ازدواج کردند و نسل ها حفظ شدن
البته سختی روزگار مشهود است ولی تنبلی هم نباید کرد در همین شرایط خیلیها ازدواجهای موفق دارند.
برای کار کردن میگی توان ندارم
برای جهاد میگی مریضم
برای خمس میگی پولی ندارم که خمس و زکات بدم
ولی برای ازدواج مجدد و مفت خوری آماده ای
امثال شماهارو باید فرستاد اردوگاه کار اجباری
خیلی خوش اشتهایی رودل نکنی یه وقت.
الان یه درد دارید بعد ازدواج هزار و یه درد دارید
ولی اگه دنبال بلایید امیدوارم خونتون بی بلا نمونه
جهیزیه وظیفه شوهره
نفقه و اجرت المثل وظیفه شوهره
حمالی هم وظیفه شوهره
بخور بخواب و طلبکاری هم وظیفه زنه
زن اگر حقوق بگیره میلیاردر هم باشه میتونه خرج نکنه هزینه هم نده
واقعا خسته نباشید با این قانونتون
اجازه کار ، بیرون رفتن با مرده
کارای خونه وظیفه زنه
9 ماه حاملگی و بیدار خوابی و تربیت بچه وظیفه زنه
مهریه رو هم هرچی در توانت هست بزن زورت که نکردن زیاد مهر کنی اگه زیاد مهر میکنی حتما دختر و خانوادش یه مزیتی دارن که حاضری بدی
جهیزیه هم دوطرفست
تازه سیسمونی که بچه مرده خانواده زن مجبوره بده
نفقه رو هم هر کس طبق توانش میده خودم تا حالا تو این 5 سال چیزی به اسم نفقه نگرفتم
یه زندگیه دوتایی کنار هم برا ساختنش داریم تلاش میکنیم
شماهم تو انتخابت دقت کن تا یه شریک برا خودت پیدا کنی نه یه سربار
تنها کشوری هستیم که بابت اشتباه در انتخاب همسر باید محاکمه و مجازات بشی و تا آخر عمر غرامت بدی
مهریه در کشورهای عربی با بالاترین سرانه درآمد در جهان برابر سنت پیامبر ۱۳۰ میلیون تومن ثابته
در ایران حداقل ۱۱۴ سکه یعنی یک و نیم میلیارد
البته نفقه و اجرت المثل هم هست
تورم سبب پودر شدن پس اندازها می شود .
پس مغرورانه و خودخواهانه کسی رو قضاوت نکن.
کسی که اراذل اوباشه.معتاده.بزه کاره.توان عقلی.مالی.عاطفی.علمی نداره حق ازدواج و فرزندآوری نداره
قرار نیس ایران به پاکستان تبدیل بشه با ۱۰۰ میلیون گدا
ما ۳۰ میلیون جمعیت باسواد و مرفه و مفید میخوایم
گرفتار وسوسه شیطان نشی که میگه ازدواج نکن
این آمار واقعاً بالاست .
اتباعی که کوچکترین خلافی انجام میدن از کشور اخراج کنید
ازدواج و فرزندآوری رو محدود کنید
چرا برای اخذ گواهینامه و دادن رای باید مدرک سنی و سوء پیشینه و معاینه چشم داشته باشی ولی واسه ازدواج و بچه اوردن هیچی نمیخواد؟
متاسفانه ازدواج زودرس و فرزندآوری مختص فقراس
اونایی که نباید ازدواج کنن دوسه بار ازدواج میکنن و فرت فرت بچه میارن
اونایی که باید ازدواج کنن و نسلشون زیاد بشه مجرد میمونن
خدا به داد آخر مملکت برسه
حقوق به شدت کم کارگر
یه مسئله خیلی مهم اینه که الان وام ازدواج رو هم بانکها نمیدن دو تا دوتا ضامن میخان با حقوق دورقمی بعد شما چطور میگید ازدواج کنید
تو جامعه امروزه ما فرد گرایی و تنها شدن به شدت زیاد شده چون شرایط رو میبینیم و دلسرد میشیم
چرا چون من ۶ ماه یه جا کار میکنم رئیس شرکت نگه خوش اومدید ما حقوق نمیتونیم بدیم یا صدتا بهونه برای اخراج کارگر بدبخت میاره تا میایم به جایی عادت کنیم تعدیل میکنن این چه وضعه کاره بعد مبگید چرا جوونا بیکارن چرا ازدواج نمیکنن باالله من اگه بدونم کارم ثابته ازدواج میکنم کیه از ازدواج بدش بیاد ازدواج نیازه هر زن و مردیه اصلا زن ومرد برا همدیگه خلق شدن ولی چه کنیم که شرایط خوب نیست
همیشه مشکلات بوده و همه بنده های خدا هم همینطوری زندگی کردند.
از خیالبافی و توقع زندگی بی عیب ومشکل و پر از رفاه بجایی نمرسید.
همه مشکل تو زندگیشون دارن ولی صبر و گذر زمان و تلاش آروم آروم زندگی رو بهتر میکنه