بر اساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵ضعف زیرساختهای فرهنگی هنری در شهرستانهای خراسان رضوی کاملا جدی است، این که از ۳۳ شهرستان استان، تنها چهار شهرستان سالن سینمای فعال دارد و مردم ۲۹ شهرستان در حسرت سینما هستند، موضوعی بسیار قابل تامل و نیازمند برنامه ریزی جدی و عاجل است.
نبود سینما در ۸۷ درصد از شهرستانهایخراسان رضویبرای مردم سینمادوستضعفی جدی است، آن هم مردمی که در هر جشنواره سینمایی یا با اکران هر فیلم شناخته شده و مطرحی، خود را از شهرهای مختلف استان به مشهد میرسانند تا از حال و هوای سینما و علاقه مندیهای خود دور نمانند.
مهدی یکی از همین سینمادوستان اهل تربت حیدریه،است او که با هربار برگزاری جشنواره فیلم فجر یا اکران فیلمهای مطرح و شناخته شده، خود را به مشهد و سینما هویزه میرساند، دل پری از نبود سینما در شهرش دارد.
اومیگوید: تربت حیدریه که جزو شهرستانهای بزرگ استان است و البته زادگاه هنرمندان شناخته شده سینما از جمله سعید سهیلی یا لاله و ستاره اسکندری، چرا باید بدون سینما باشد،ما در این شهر سینمادوست کم نداریمچرا من برای دیدن فیلمهای روز کشورم باید ۱۵۵ کیلومتر مسافت تربت حیدریه تا مشهد را طی کنم تا بتوانم به علاقه مندی ام برسم و به تماشای فیلمهای سینمایی در سینمایی استاندارد بنشینم.
او میگوید:در بین اطرافیانم جوانهای سینمادوست زیادی میشناسم که به دلیل مشکلات تردد و نبود سینما در تربت حیدریه، قید علاقه خود را زده اند،سال هاست که قول و وعده برای ساخت سینما در این شهرستان میدهند، اما هنوز اتفاقی نیفتاده است، سینمای شهر ما تعطیل شده و باید برای فعال سازی مجدد آن فکری کنند.
مشهد غنی، شهرستان ها ضعیف!
مهدی تنهایک نمونهاز سینمادوستانیهست که در شهرهای مختلف استان، حسرت سینما به دل شان مانده یا زحمت سفر به مرکز استان را به جان خریده یا قید علاقه خود را زده اند،در آستانه روز سینما، وضعیت زیرساختهای سینمایی در شهرهایخراسان رضویرا بررسی کردیم.
بر اساس آخرین آمار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان از ۳۳ شهرستان فقط چهار شهر سینمای فعال دارند، در این بین مشهد بیشترین سالنهای سینما را دارد و ۲۹ شهرستان هم هیچ سینمای فعالی ندارند،مشهد دارای هفت سینما است،سینماهای اطلس، گلشن، سیمرغ، هویزه، آفریقا، برفی و پارک بازار با ۴۹ سالن و ظرفیت پذیرش پنج هزار و ۸۰۷ نفر است.
همچنین شهرستان بینالود دارای یک سینما با ۱۰ سالن و ظرفیت پذیرش ۱۰۷۵ نفر، شهرستان گناباد دارای یک سینما با یک سالن و ظرفیت پذیرش ۳۴۰ نفر و شهرستان نیشابور دارای یک سینما با چهار سالن و ظرفیت پذیرش ۳۸۰ نفر است. یعنی از کل شهرستانهای استان، تنها شهرهای مشهد، بینالود (طرقبه شاندیز)، گناباد و نیشابور دارای سینمای فعال هستند.
در بین شهرهای پرجمعیت و بزرگ استان نیز تربت حیدریه، قوچان، سبزوار، کاشمر، درگز، کلات و... بدون سینمای فعال هستند و سینمادوستان این شهرها محروم از امکانات سینماییهستند.
باوجوداینکمبودهاو مطالباتسینمادوستان متاسفانه برخی شهرهای استان دارای سینماست، اما سینمایی که دیگر فعال نیست و خاک میخورد؛ از جمله در شهرهای تربت حیدریه، تایباد، تربت جام، قوچان، کاشمر و... سینما وجود دارد، اما تعطیل شده و غیرفعال است.
اولویت ارشاد؛ فعال سازی سینماهای تعطیل.
اما برنامه متولی برای جبران این کمبودها و پیگیری مطالبات سینمادوستان استان چیست؟ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولی چه برنامهای برای فعال سازی و کمک به احداث سینما در شهرهای بدون سینمای استان دارد؟ این سوالات را از سرپرست گروه امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مطالبه کردیم.
سوسن محمدزاده سرپرست گروه امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گفت:فعال سازی سینماهای تعطیل شده در برخی شهرهای استان را اولویت این اداره کل اعلام میکند،همچنین اولویت ما فعال سازی سینماهای تعطیل شده است، از جمله در شهرهای تربت حیدریه، تایباد، تربت جام، قوچان، کاشمر و نیز سینماشهر فیروزه نیشابور و پیروزی مشهد که برنامه ریزی و تمهیداتی برای فعال سازی مجدد شان داریم.
اومیافزاید: هر کدام از این سینماها بنا به دلایلی از جمله به روز نبودن امکانات یا استهلاک تجهیزات، نیاز داشتن به بازسازی، اختلاف مالک و بهره بردار، ناتوانی مالک دولتی برای تجهیز و بازسازی و... تعطیل مانده است، هزینههای بازسازی و نوسازی به حدی بالاست که مالک و بهره بردار بخش دولتی قادر به تامین نیست، مالک و بهره بردار بخش خصوصی هم با پیش بینی سوده نبودن سینما به بازسازی تمایل نشان نمیدهد.
خبرهای خوب برای احداث سینماهای جدید
سرپرست گروه امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در ادامه از برنامه ریزی برای ساخت سینماهای جدید میگوید و ادامه می دهد: درخصوص احداث سینمای جدید، در شهرستان تربت حیدریه از طریق شهرداری زمینی معرفی شده که پس از بازدید، پیگیر ارائه مدارک برای موافقت اصولی بوده ایم تا پس از آن، احداث پروژه آغاز شود، همچنین در مجتمع فرهنگی هنری متعلق به ارشاد در این شهرستان، سالن سینما نیز در حال احداث است.
محمدزاده بیان می کند: در شهرستان خواف نیز با توجه به فرسودگی سینمای قدیمی، پیگیر تامین زمین برای مقدمات احداث سینمای جدید هستیم. در مشهد هم دو پروژه جدید پردیس مهر کوهسنگی و پردیس ملل در حال اتمام است که امیدواریم در نیمه دوم امسال به بهره برداری برسد و فعال شود.
اودرباره آمار شهرستانهایی که فاقد سینمای فعال هستند نیز تصریح می کند: آیا منطقی است تمام شهرها را مستعد داشتن سینما و دارای ظرفیت احداث آن بدانیم و نداشتن سینما در این شهرها را مثلا به حساب بی برنامگی یا کم کاری و امثال این بگذاریم؟ مسلم است این شهرها هم سینما داشته باشند، برای استان گام مهمی است، ولی با وجود مشکلات احداث یک سینما در شرایط اقتصادی فعلی و سختیهای پیش روی ساخت سالن جدید، ترغیب بخش دولتی و بخش خصوصی برای انجام این کار در شهرهای اشاره شده دشوار است. طبیعتا از تمایل برای ساخت سالن جدید در شهرهای فاقد سینما استقبال میکنیم.
مسکنهای موقت برای شهرهای بدون سینما
سرپرست گروه امور سینمایی و سمعی و بصری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ضعف نبود سینماها در برخی شهرستانها را نمیتوان با اقدامهای موقتی مثل سینماسیار یا استفاده از ظرفیت آمفی تئاترها جبران کرد تا زمانی که سینمای مناسبی برای آن شهرستان ساخته شود؟ میگوید: معدود دستگاههای سینما سیار موجود در استان میتوانند با گردش در مناطق مختلف، شهرهای فاقد سینما، بخشها و روستاها اکران فیلم داشته باشند. اکنون کم و بیش این کار انجام میشود، ولی کافی نیست و باید با برنامه ریزی، دستگاهها را در سطح گستردهتر فعال کرد که بدین منظور نیاز به سامان دهی جدی است و ان شاءا... با مقدمات انجام شده در آینده نزدیک این هدف محقق خواهد شد.
منبع: خراسان