کمتر از یک ماه دیگر نارنگی‌های پیش رس مازندران وارد بازار می‌شوند این درحالی است که قبل از چیدن نارنگی‌ها حواشی آن وارد بازار شده است.

صدای پای پاییز می‌آید، شالیزار‌ها یکی در میان خالی شده اند و به جای آب، باد در آنها می‌پیچد، شالیکاران مازندرانی با برداشت برنج، داس هایشان را آویزان می‌کنند و از طرف دیگر باغداران مازندرانی هستند که کم کم دستکش‌ها و قیچی‌های میوه چین را برمی دارند تا بازار نارنگی و مرکبات کشور جان بگیرد و سفره شمال تا جنوب ایران از محصولات مازندرانی خالی نماند. 

اما انگار حواشی قرار نیست دست از سر نوبرانه‌های مازندران بردارد و باغداران امسال هم مثل سال‌های قبل هنوز برداشت را آغاز نکرده به استقبال تنش‌های بازار مرکبات رفته اند.

کشاورز دیر بجنبد محصولش بر باد رفته

نوبرانه اسمش با خودش است یعنی قبل از ورود عمده محصول به بازار و پر شدن سبد همه میوه فروشی ها، مقداری از میوه در برخی از تره بار‌های سطح شهر وجود دارد، با مشتری‌های خاص خودش، نوبرانه‌هایی که مختص مرکبات نیست و هر فصل نوبرانه خاصی را دارد، مثلا در ابتدای بهار توت فرنگی و آلوچه، در اواسطش زرد آلو، هلو و شلیل، ابتدای تابستان گلابی و سیب‌های نرسیده که به اسم فرانسوی دست به دست می‌شوند.  

نوبرانه‌ها ویژگی خاص دیگری هم دارند، اگرچه گران هستند، اما کیفیت و شیرینی میوه رسیده را ندارند، فرقی نمی‌کند میوه ترش باشد مانند آلوچه و نارنگی یا شیرین باشد مثل توت فرنگی و سیب، ولی چرا این حواشی هرساله فقط بر سر مرکبات مازندران آوار می‌شود و می‌گویند نرسیده، رنگ آمیزی شده و واکس خورده؟

به سمت کوی اصحاب ساری می‌روم جایی در پشت میدان تره بار که پر از باغ‌های مرکبات است و چندین سورتینگ و انبار نگهداری میوه در آنجا وجود دارد، برخی از کشاورزان بر سر باغ هایشان مشغول رسیدگی به درختان هستند، از آقای نجفی می‌پرسم که نارنگی را کی برداشت می‌کند؟‌

او می‌گوید: مسئولان استان در اخبار به باغداران گفتند که نارنگی را از اول مهر برداشت کنید، ما هم تابع قانون هستیم، اما آیا آن‌ها مشکلات باغدار را هم دیده اند که پسر آقای نجفی به جمع ما می‌پیوندد و می‌گوید اگر نارنگی روی درخت زرد شود کشاورز بدبخت می‌شود.

نارنگی
وقتی دلیلش را می‌پرسم ادامه می‌دهد: نارنگی اگر به موقع چیده نشود سر و کله مگس مدیترانه‌ای پیدا شده و به محصول می‌زند، اگر شانس بیاوریم و مگس بیدار نشود، چون بیشتر باغ‌هایی که دیوار کشی ندارند سهم دزدان می‌شود و اگر از این دو هم به سلامت عبور کنیم باز هم ضرر است، چون بازار اواسط مهرماه از نارنگی پر می‌شود و قیمتش آنقدر پایین می‌آید که نمی‌تواند هزینه‌ها را پوشش دهد.‌

او می‌گوید: چطور مسئولان با میوه‌های نوبرانه دیگر که نارس وارد بازار می‌شوند کاری ندارند و نسخه برایش نمی‌پیچند، اما موقع برداشت نارنگی که می‌شود می‌گویند عرضه نارنگی نرسیده باعث برهم خوردن بازار و فرار مشتری می‌شود، چه کسی سلیقه مشتری را سنجیده که میوه ترش دوست دارند یا ندارند؟

پدرش دوباره به میان صحبت می‌آید که میوه‌های نوبرانه همیشه گرانتر از میوه‌های رسیده است و عرضه نارنگی نوبرانه هرچند شیرین نیست، اما کام باغداران را شیرین می‌کند، چون بخشی از هزینه‌ها را پوشش می‌دهد‌.

می‌گویم مسئولان معتقدند عرضه نارنگی نارس سبب می‌شود مردم به کیفیت مرکبات مازندران بدبین شوند که جواب می دهد این مردم همان مردمی هستند که سالهاست نارنگی نوبرانه را مصرف کردند و هنوز مشتری هستند اگر مقصودشان مشتری‌های خارجی است صادرات نارنگی سبز یا رنگ آوری شده را ممنوع کنند.

کشاورز دیگری سوار بر یک مزدا دوکابین با یک همراه که لهجه مازندرانی نداشت از راه رسید، گفت هرسال اواسط مهرماه نارنگی را خودم میچیدم و به بازار می‌بردم، اما امسال می خواهم میوه‌های باغم را پیش فروش کنم، چون می‌ترسم یا مگس به نارنگی‌های زرد بزند یا قیمتش خیلی پایین بیاید.

از مردی که برای پیش خرید محصول باغ این باغدار آمده می‌پرسم چرا به این زودی قصد خرید دارد که گفت: بازار در حال حاضر خالی از میوه است و مردم هم میوه نوبرانه را بهتر می‌خرند، از آن گذشته من خودم از تهران می‌آیم و تهرانی‌ها نارنگی ترش و شیرین را بیشتر می‌پسندند.

او که سردخانه‌ای را در نزدیکی باغ اجاره کرده بود گفت: از اول مهر که میوه‌ها چیده شوند چند روز در سردخانه نگهداری می کنم تا کمی رنگ زرد و نارنجی بگیرند و بعد به بازار وارد می‌کنم.

نارنگی نارنجی سمی نیست

سال گذشته دقیقا همین نیمه‌های شهریور بود که خبر سرطان زا بودن نارنگی‌های نوبرانه مازندران که نارنجی شده اند در خبرگزاری‌ها دست به دست شد، خبری که امسال کمی ضعیف‌تر آن هم با عنوان سالم نبودن نارنگی‌های زرد و نارنجی در ذهن برخی‌ها جولان می‌داد و ما را وادار کرد بار دیگر این موضوع را بررسی کنیم.

به سراغ حسینی یکی از سورتینگ داران ساری می‌روم، انبار‌ها خالی است و کارگران مشغول کار نیستند، کمتر از یک ماه دیگر قرار است اینجا پر از مرکبات شود.

درباره سبز زدایی و نارنجی شدن نارنگی‌ها سوال می‌کنم که می‌گوید: سبز زدایی هیچ ربطی به رنگ کردن و واکس زدن مرکبات با مواد شیمیایی ندارد، برخی‌ها رنگ و واکس را زمانی می‌زنند که میوه کاملاً نارنجی شده و با رنگ و واکس آن را زیباتر و بازارپسند‌تر جلوه می‌دهند که ما هم مخالف آن هستیم.‌

نارنگی پوست کنده
او می‌گوید: زرد و نارنجی کردن مرکبات سبز با واکس زدن یا رنگ آوری میوه فرق دارد، برخی‌ها برای اینکه رنگ سبز نارنگی کمی زرد شود گاز اتیلن در انبار تزریق می‌کنند و گاز اتیلن هم تاییدیه سازمان غذا و دارو را دارد و بدون زیان است و برای رسیدن در بیشتر میوه‌ها استفاده می‌شود.‌

حسینی می‌گوید: از این گاز در بسیاری از میوه‌ها که نارس چیده می‌شوند مانند موز، انبه، خرمالو و یا حتی گوجه فرنگی استفاده می‌شود تا میوه‌هایی که نارس چیده شده‌اند به بازار برسند.

دلیل استفاده از این گاز را می‌پرسم و می‌گویم چرا میوه‌ها را رسیده نمی‌چینند که حسینی ادامه می‌دهد: بعضی از میوه‌ها به خاطر اینکه نوبرانه هستند برای تسریع در رسیدن آن‌ها در مقدار معینی گاز اتیلن نگهداری می‌شوند همچنین برخی میوه‌های دیگر امکان جابجایی و حمل و نقل آن‌ها پس از رسیدن وجود ندارد به همین خاطر آنها را کمی کال می‌چینند و زمان عرضه به بازار چند ساعت در انبار‌هایی با غلظت مشخص اتیلن نگهداری و به بازار عرضه می‌کنند.

راهی قائمشهر می‌شوم آنجا خانم حسینی کارشناس تغذیه انتظار ما را می‌کشد او هم می‌گوید: گاز اتیلن از گاز‌هایی است که میوه‌های رسیده از خود متساعد می‌کنند بنابراین شیمیایی نیست و تنها فرآیند طبیعی رسیدن میوه را تسریع می‌کنند.

او ادامه می‌دهد: گاز اتیلن از بافت میوه خارج می‌شود و در آن تجمع پیدا نمی‌کند بنابراین هیچ مشکلی برای سلامتی انسان ایجاد نمی‌کند و اصولا بسیاری از کسانی که قصد عرضه میوه به بازار را دارند خصوصا میوه‌های استوایی در جریان جابه جایی و انبارداری ملزم به استفاده از اتیلن هستند مانند موز و انبه...

اتیلن سمی نیست، اما همه چیز تا اول مهر ممنوع

حالا که مضر نبودن گاز اتیلن برای سلامتی مشخص شد نارنگی‌های مازندران چه سبز باشند و چه نارنجی خوردنی هستند و مشتری خود را دارند، اما نوبرانه هم زمان دارد نوبرانه‌هایی که مانند هر میوه تازه از راه رسیده‌ای هنوز شیرینی ۱۰۰ درصد ندارند و مشکلی هم برای سلامتی ایجاد نمی‌کنند، اما کشاورزان از چه زمانی می‌توانند نارنگی‌ها را برداشت و روانه بازار کنند؟

مهاجر رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مازندران می‌گوید: چیدن نارنگی پیش رس باید از اول مهر و پرتقال از ۱۵ آبان انجام شود، اگر این ضوابط زمانی رعایت شود، قند کافی به میوه می‌رسد، در نتیجه میوه شیرین شده و دیگر نیاز هم نیست کسی تخلف کند و موجب آسیب رساندن به آبروی مرکبات شمال شود.

او افزود: باغداران مازندرانی در استفاده از نهاده ها، برداشت، بسته بندی و حتی حمل و نقل میوه نهایت دقت را داشته باشند تا برای ورود به عرصه بازار خارجی سربلند باشیم.

مهاجر با تاکید بر اینکه باغداران از برداشت زودهنگام مرکبات خودداری کنند، ادامه داد: میوه باید با کیفیت خوب برای صادرات و بازار داخلی عرضه شود لذا هرگونه عرضه به بازار از طریق رنگ آوری تا قبل از این تاریخ ممنوع است.

پرتقال و نارنگی
تلفن را برمی دارم و با شعبانی رئیس اتحادیه باغداران مازندران تماس می‌گیرم پس از احوال پرسی سوالم را می پرسم که حالا که زمان برداشت نارنگی از اول مهر اعلام شده است تکلیف نوبرانه ها چه می‌شود؟

شعبانی گفت: در واقع زمان اعلام شده زمان همان میوه‌های نوبرانه است که وارد بازار می‌شوند نارنگی تا اول مهر نارس است و کسی اجازه چیدن آن را ندارد.

در ادامه صحبت هایمان گفتم کشاورز می‌گوید چطور چیدن و عرضه بقیه نوبرانه‌ها مانند آلوچه که ترش است و اسیدی، ممنوع نیست؟ گفت: کسی زردآلوی سبز یا آلوچه ریز که هنوز هیچ آب و قندی ندارند را به عنوان نوبرانه وارد بازار نمی‌کند، نارنگی‌های الان هم حکم همان زردآلو‌های سبز را دارند و هنوز کال و نرسیده هستند، چون نه قندی دارند و نه آب، بنابراین اگر این میوه‌ها وارد بازار شوند لطمه بزرگی به همه مرکبات مازندران وارد می‌شود و کیفیت مرکبات زیر سوال می‌رود.

شعبانی با بیان اینکه ۳ میلیون تن مرکبات از باغات مازندران برداشت می‌شود، گفت: پرتقال و نارنگی مانند آلوچه یا لیمو ترش نیست که تولید آنها تنها چند هزار تن باشد و خیلی زود در بازار محو شود، پرتقال و نارنگی در زمستان باید جور نبود میوه‌های دیگر را هم بکشد بنابراین اگر زود و کال چیده شوند کل مرکبات استان زیر سوال می‌رود و همه کشاورزان و سورتینگ داران متضرر می‌شوند.

رئیس اتحادیه باغداران مازندران با تاکید بر اینکه چیدن نارنگی پیش رس از اول مهرماه آزاد است و تا قبل از آن هرگونه برداشت، سبززدایی و عرضه به بازار ممنوع می‌باشد،گفت: متخلفان و کسانی که میوه‌های نرسیده را زود برداشت کنند به تعزیرات حکومتی معرفی می‌شوند و جریمه‌های سنگینی در انتظار آنها است، ما از کشاورزان خواهشمندیم در زمان مقرر اقدام به چیدن میوه کنند تا هم خودشان متضرر نشوند و هم بازار در تعادل بماند.

میوه های تابستان
امسال بیش از ۳ میلیون تن مرکبات از باغات مازندران برداشت می‌شود لذا باید طوری مدیریت شود که تولیدکننده، سورتینگ‌دار و صادرکننده متضرر نشوند.

حالا که بازار داخلی تشنه مرکبات مازندران است و آوازه این میوه‌ها تا چین هم رفته باید کشاورزان و سورتینگ داران مازندران در نظر داشته باشند چیدن به موقع میوه‌ها برای حفظ بازار لازم است و حتی اگر پس از رسیدن میوه به دنبال سبززدایی هستند، این مواد حتما باید پروانه یا مجوز واردات را از معاونت غذا و دارو داشته باشد.

لازمه‌ این کار اعلام لیست واکس‌ها از طرف اتحادیه باغداران به معاونت غذا و دارو است تا مشکل فلفل دلمه‌ سال گذشته تکرار نشود.

گزارش از کریمی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
U-238
۱۱:۰۹ ۱۷ شهريور ۱۴۰۱
خداوند سبحان با فقر و بیماری توامان در حال آزمایش ماست. اگر به هم ظلم نکنیم و با هم به عطوفت رفتار کنیم خدا ما را نجات میدهد ولی اگر ظلم کنیم خداوند هم به ما کمک نخواهد کرد. این در همه زمینه ها صدق میکند و ربطی به تعبد و تدین ما ندارد. مولا علی علیه السلام میفرمایند: الملک یبقی مع الکفر و لا یبقی مع الظلم.
Iran (Islamic Republic of)
U-238
۲۱:۰۰ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
نمی خریم و نمی خوریم. میریم آن دنیا میخوریم. زقوم جهنم هم که بده خدا میده نه دلال و بنکدار.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۲ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
چرا وقتی از هیچ اطلاع ندارید قضاوت می کنید وقتی همه کالاها از پارسال ده برابر شده .از من کشاورز به چندره غاز می‌خرند خا تومن به ملت می‌فروشند دلت هم هیچ کاری انجام نمیده
Iran (Islamic Republic of)
اشکان
۱۲:۵۷ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
وقتی شدت فقرو فلاکت و گرانی مردم رو متزلزل کرده یارو میره خوشه برنج کشاورزها رو میدزده و میوه باغبون رو نرسیده میچینه ... یکجا اگه سالم مونده توی مملکت که دزدی درش باب نشده هنوز بگید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۰ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
جرات داریم مگه سمت میوه فروشی بریم - زیر 200هزارتومن نمیشه هرخرید
Iran (Islamic Republic of)
حسین حیدری
۰۹:۵۵ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
متاسفانه هر سال شاهد ورود میوه کال و نارس که عنوان نوبرانه نام گرفته. میوه نارس(ترش) سم نام دارد در طب سنتی اصلن مناسب گوارش ما ایرانی ها نیست.بخش زیادی از لذت میوه خوردن به شیرینی و طعم آن هست.
-
ناشناس
۰۹:۴۰ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
بیچاره کشاورزان . سودش فقط به جیب دلالان هستش و ضررکنندگان تولید کننده و مصرف کننده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۱ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
کشاورزی که زکات که حق زمین و آب هست رو بده هیج وقت ضرر نمی کنه. ولی قبول دارم. دلالی آفت اقتصاد ایران است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۸ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
مگه تو قوانین اسلام به نارنگی و پرتقال زکات تعلق می‌گیرد
پروفسور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۵ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
باید همه میوه ها را کنترل کنند.امسال گلابی آنقدر گران بود که ما تا الان نتونستیم حتی یک دانه نوبر کنیم.مگه درخت گلابی با درخت هلو و شلیل تفاوتی دارد یا گلابی را با آب طلا آبیاری میکنند! درختی گردو که اصلا رسیدگی خاصی نمیخواهد اما گردو را آنقدر گران میفروشند!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۴ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
گلابی اینجا کیلویی 6 تا 7 تومن قیمت از کشاورز میخرن . الباقی قضاوت با شما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۲ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
یک نفر میگفت درخت گردو فقط وقتی نهال هست رسیدگی میخواد.بعدش خرجی نداره و براش زحمت خاصی نمیکشن.خودش هرسال گردو میده.اما چنان گردو را همان باغدار در زمینش گران میفروشه ‌که آدم شاخ در میاره
Netherlands (Kingdom of the)
حسین
۲۲:۱۰ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
شمایی که نمی تونی میوه بخری چطور پول نت داری ؟
کمتردروغ بگید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۶ ۱۶ شهريور ۱۴۰۱
پول نت را با گلابی کیلویی صدهزار تومان مقایسه نکن.
Iran (Islamic Republic of)
امین
۰۸:۴۵ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
من نمی دونم دولت چرا همش دلش می خواد توی هر چیز ریزی دخالت کنه اونم دستوری، واقعا مشکل مملکت الان اینه که نارنگی نوبرانه وارد بازار بشه یا نشه،گرانی خودرو و مسکن و .. اینا با دستور حل نمیشن؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۶ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
برخی از کشاورزان برای سود بیشتر با سلامت مردم بازی می کنند مانند هندوانه هایی با رنگ غیر طبیعی توت فرنگیهای سرشار از سم و .... در اینموارد باید دولت و مسئولین سلامت و تغذیه وارد عمل شوند