شهرک سینمایی و تلویزیونی ایران یا شهرک سینمایی غزالی در سال ۱۳۵۸ به پیشنهاد علی حاتمی، کارگردان سینمای ایران احداث شد.

شهرک سینمایی و تلویزیونی ایران (شهرک سینمایی غزالی سابق) یا شهرک حاتمی محوطه بزرگی در غرب تهران است که ساختمان‌ها و خیابان‌های آن برای ضبط فیلم و سریال‌های ایرانی ساخته شده است. این شهرک در بزرگراه شهید لشگری روبروی شرکت سایپا قرار دارد که در سال ۱۳۵۸ توسط کارگردان فقید ایرانی، علی حاتمی ساخته شد.

تقریباً می‌توان گفت که تمام دکور‌های شهرک سینمایی ایران مربوط به دوره رضا شاه و اوایل دوره محمدرضا شاه است. دکور‌های این شهرک دکور‌های ساختمان‌ها و خیابان‌هایی هستند که واقعاً در تهران قدیم وجود داشتند. از دیگر دکور‌های ساخته شده در این شهرک دکور شهر اورشلیم است که در سریال‌ها و فیلم‌های سینمایی بسیاری استفاده شده‌است. 

شهرک سینمایی ایران

مجموعه‌دکورها در شهرک سینمایی و تلوزیونی ایران 

دکورها و بناهای این شهرک به سه بخش تقسیم شده است: 

  •  دکور‌ها و بنا‌های دوره قبل از اسلام که مساحتی به اندازه ۱۵هزار متر مربع دارد.
  •  دکور‌ها و بنا‌های دوره بعد از اسلام که دارای مساحتی به اندازه ۳۵ هزار متر مربع است.
  •  دکور‌ها و بنا‌های دوره معاصر که مساحتی به اندازه ۶۲هزار متر مربع است.

شهرک سینمایی ایران

برخی از فیلم و سریال هایی که در این شهرک سینمایی ضبط شده اند:

هزاردستان ۱۳۶۶

هزار دستان به کارگردانی علی حاتمی در سال ۱۳۶۶ ساخته شده است. حاتمی بعد از ساخت حدودا ده فیلم سینمایی و حاضر شدن شهرک سینمایی غزالی، هزار دستان را ساخت.

کارآگاه علوی ۱۳۷۵

کارآگاه علوی به کارگردانی حسن هدایت از معدود سریال‌های جنایی و خوش‌ساخت پلیسی است که با حال و هوای قدیمی‌اش در سال ۱۳۷۵ ساخته شد. دکور‌های شهرک غزالی در ساخت صحنه‌های تعقیب و گریزهای پلیسی در این فیلم منجر به جذب مخاطبان تلویزیونی شد. این مجموعه تلویزیونی در دو بخش یکی سال ۱۳۷۵ با مجموعه تلویزیونی «کارآگاه» و در سال ۱۳۸۷ با مجموعه «کارآگاه علوی۲» پخش شد.

کیف انگلیسی ۱۳۷۸

داستان تاریخی کیف انگلیسی اثر سید ضیاءالدین دُرّی به سال‌های ۱۳۲۰، پایان جنگ دوم جهانی و ورود تدریجی امریکا به عرصه سیاست‌های داخلی ایران برمی‌گردد. تاریخ وقایع این سریال هم به سال‌هایی نزدیک است که دکور و خیابان‌هایش در شهرک غزالی مهیا بود و جای دغدغه‌ای را برای سازندگانش باقی نگذاشت.

شب دهم ۱۳۸۰

فیلم شب دهم اثر حسن فتحی است که در نوروز ۱۳۸۰ با ماه محرم و عزای حسینی مصادف شد با یک تیر دو نشان زد.  فتحی سریال شب دهم را با محوریت دراماتیک و تاریخی و مذهبی را در شهرک غزالی ساخت و بر روی آنتن تلویزیونی پخش کرد.

مدار صفر درجه ۱۳۸۶

مدار صفر درجه اثری از حسن فتحی است. این سریال درست زمانی که جریانات انکار هولوکاست و بحث عدم مشروعیت رژیم صهیونیستی بالا گرفت به بهترین شکل روانه تلویزیون و خانه‌ها شد. مهم‌ترین کار فتحی استفاده از دکور‌های شهرک غزالی بود که نتیجه کار هنرمندانه علی حاتمی محسوب می‌شد.

شهرک سینمایی ایران

همچنین دیگر فیلم‌هایی که در مکان‌های مختلف این شهرک ساخته شده است، عبارتند از:

منطقه مریم مقدس؛ ساخت سریال‌هایی همچون مریم مقدس، بشارت منجی، ابراهیم خلیل‌الله، ستاره خضرا، مسافر زمان، اشک‌ها و لبخند‌ها و راه آبی ابریشم

منطقه شهر کوفه؛ ساخت سریال‌هایی همچون ولایت عشق، تنهاترین سردار، طفلان مسلم، آخرین دعوت، ناسپاس

منطقه لاله زار؛ ساخت سریال‌هایی همچون در چشم باد، کلاه پهلوی، سرزمین کهن، جهان پهلوان تختی، شب دهم، مدار صفر درجه، کیف انگلیسی، معمای شاه، قبله عالم، شهرزاد، شبکه مخفی زنان و شب‌های برره

منطقه بازرچه خانی آباد؛ برای تهیه فیلم جهان پهلوان تختی در سال ۱۳۷۴ ساخته شد.

منطقه کلاه پهلوی؛ با معماری دوره معاصر جهت تهیه سریال کلاه پهلوی در سال ۱۳۸۴ ساخته شد.

منطقه سرزمین کهن؛ برای سریال سرزمین کهن استفاده شد.

منطقه تبریز در مه؛ با معماری دوره معاصر جهت تهیه سریال تبریز در مه در سال ۱۳۸۹ و تغییر در دکور‌های سریال نردبام آسمان استفاده شد.

منطقه همچو سرو؛ با معماری دوران دفاع مقدس جهت تهیه سریال همچون سرو در سال ۱۳۸۹ ساخته شد.

منطقه تکیه دولت؛ با معماری دوره معاصر در سال ۱۳۸۰ به صورت نیمه تمام ساخته شد  اما به دلیل عدم رعایت اصول فنی و بر اساس نظر کارشناسان، این سازه سازمان فاقد استفاده بود و تخریب شد.

سوله شهر داری؛ در بخشی از دکور‌های سریال یوسف و سریال شیخ بهایی استفاده شد. همچنین از دکور سریال شیخ بهایی فقط یکبار در سریال کیمیاگر و تبریز در مه استفاده شده‌است.

منطقه گراند هتل؛ به منظور ساخت سریال هزاردستان احداث شد.

منطقه فیلادلفیلا؛ برای سریال هایی همچون مردان آنجلس و بشارت منجی استفاده شد.

منطقه اورشلیم؛ برای فیلم‌برداری سریال بشارت منجی و فیلم مریم مقدس  استفاده شد.

همچنین فیلم‌هایی همچون قبله عالم، شبکه مخفی زنان، شهرزاد، معمای شاه، بخشی از سریال هیولا، خاتون و جیران در این شهرک سینمایی تهیه شدند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۷ ۰۶ شهريور ۱۴۰۱
کاش الان هم بافت شهری مثل این باشه... واقعا زیباست مثل کشور های اروپایی هستش
Iran (Islamic Republic of)
اشکان
۱۳:۱۰ ۰۶ شهريور ۱۴۰۱
روح سعدی سینمای ایران جناب علی حاتمی هنرمند بزرگ کشورمان شاد اگه افرادی مثله ایشون نبودند الان ما چیزی به نام سینما نداشتیم
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۰۹:۴۸ ۰۶ شهريور ۱۴۰۱
شهرک بسیار دیدنی و خوبیه فقط هر سری که میری کلا دو سه قسمتش بیشتر باز نیست و از بقیه جاها نمیتونی دیدن کنی و متاسفانه اصلاً رسیدگی نمیشه و خیلی از جاهاش یا داره تخریب میشه یا تخریب شده یا زباله دونی شده هر کسی که میاد فیلم برداری میکنه بعد از تموم شدن فیلم برداری اونجارو تخریب میکنه پیاده روی هم زیاد داره و یه ماشین یا سرویس نمیزارن اونجا با این روندی که پیش میره کلاً چند ساله دیگه کامل تخریب میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۰ ۰۶ شهريور ۱۴۰۱
مکان بسیار قشنگیه و کلی هزینه شده اما حیف که نگهداری نشده و دکور ها در حال تخریبه. با یک دقت بیشتر و استفاده از سرمایه گذار میشه هم بعنوان دکور ازش استفاده کرد و هم بعنوان یک محل توریستی
آخرین اخبار