فرمانده کل سپاه پاسداران چندی پیش به ماموریت جدید نیروی دریایی سپاه برای حضور در دریا‌های دوردست اشاره کرد، اتفاقی که به نظر می‌رسد یکی از مهم‌ترین ماموریت‌های سپاه باشد.

 سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران چندی پیش به ماموریت جدید نیروی دریایی سپاه اشاره کرد و گفت: نیروی دریایی سپاه یک نیروی قدرتمند است و امروز ماموریت گرفته‌‍‌ایم که در دریا‌های دوردست، حضور پیدا کنیم.

فرمانده کل سپاه این سخن را در اجلاس فرماندهان نیروی دریایی سپاه در مشهد مقدس اعلام کرد. اما، آیا سپاه امکان حضور در دریا‌های دور دست را دارد و اگر این امکان وجود دارد قرار است که با چه تجهیزاتی به گشت‌های دریایی دوردست برود.

باید در ابتدا مروری بر توان و قدرت نیروی دریایی سپاه داشته باشیم.

سپاه پاسداران

 نیروی دریایی سپاه مولود دفاع مقدس

جنگ تحمیلی در شهریور سال ۱۳۵۹ آغاز شد. در آن زمان، ارتش سه نیروی تخصصی داشت و تنها نیروی سپاه به عنوان نهادی تازه تاسیس، نیروی زمینی بود. پس از گذشت چند سال و در نیمه دفاع مقدس یعنی سال ۱۳۶۴ که یک نیروی جدید با ماموریت در قالب سپاه سازماندهی شود. البته زمزمه‌های تشکیل آن در ابتدای دهه ۶۰ آغاز و نهایتاً در سال ۶۴ به رسمیت رسید و تاسیس شد.

نیروی دریایی سپاه

زیاد طول نکشید که سبزپوشان انقلاب به صورت جدی وارد مقابله با شیطان بزرگ در آمریکا شدند. سال‌های ۶۶ و ۶۷ شاید یکی از مهم‌ترین برهه‌ها برای نیروی دریایی سپاه باشد. هنگامی که خلیج فارس بیش از گذشته ملتهب شده و یانکی‌ها وارد جنگ مستقیم با ایران شدند. اما، نیروی دریایی آمریکا تنها حریف سبزپوشان نبود چراکه هنوز بعثی‌ها به دنبال آشوب آفرینی در خلیج فارس و پرت کردن حواس رزمندگان کشورمان بودند.

در یکی از این نمونه‌ها، جمعه ۱۸ دی ۱۳۶۶ بود که رزمندگان نیروی دریایی سپاه با پشتیبانی آتش توپخانه ساحلی نیروی دریایی سپاه پاسداران ضمن مورد حمله قرار دادن اسکله البکر و الامیه عراق، پایگاه‌های تجهیزات راداری و سکو‌های پرتاب موشک لشکر هفتم دریایی عراق را به آتش کشیدند.

عراق از سال‌های ۶۳ به این سو دست به جنگ نفتکش‌ها زد تا مانع از فروش نفت ایران به مشتریان خارجی شود که از این طریق اقتصاد کشورمان در تامین مالی عاجز شده و به مرور فلج شود. البته موج جنگ نفتکش‌ها در سال‌های ۶۶ به بعد شعله‌ورتر شد. اینجا بود که ارتش و سپاه در عملیات‌های مشترک به مرور بر این هجمه نیز غلبه کردند و دشمن را در عرصه دریایی نیز ناکام گذاشتند.

 پایان جنگ تحمیلی و آغاز گسترش سازمان نیروی دریایی سپاه

جنگ تحمیلی که با توافق به سر آمد، دوران بازسازی و گسترش سازمان در همه بخش‌ها به ویژه نیرو‌های مسلح نیز آغاز شد. سال ۶۹ بود که سردار حسین علایی که نخستین فرمانده نیروی دریایی سپاه بود جای خود را به دریادار علی شمخانی داد و به طور همزمان فرماندهی نیرو‌های دریایی ارتش و سپاه را برعهده گرفت. شمخانی همچنین فرماندهی مشترک نیروی دریایی ارتش و سپاه و قرارگاه دریایی خاتم‌الانبیاء را عهده‌دار شد.

امیر دریادار شمخانی در مدت فرماندهی هشت ساله، در قرارگاه دریایی خاتم‌الانبیاء، تشکیلات رزمی نیرو‌های دریایی ارتش و سپاه را با ایجاد تحول اساسی در سلاح‌ها، تاکتیک‌ها و عملیات مشترک دو نیرو، تجدید سازمان کرد. (شمخانی در سال ۷۸ به درجه سرلشکری «دریابانی» ارتقاء پیداکرد.)

سبزپوشان سپاه

در این دوران بود که گسترش سازمان نیروی دریایی سپاه آغاز شد و شناور‌های تندروی پیشرفته و موشک‌های کروز با نام کرم ابریشم به سازمان رزم این نیرو الحاق شد. تجهیزاتی که دست این نیرو را برای گسترش دامنه فعالیتی خود بیش از گذشته باز کرد. به همین دلیل، از سال ۱۳۷۸ مسئولیت تأمین امنیت تنگه هرمز و خلیج فارس را در اختیار گرفت و پایگاه‌های پنج‌گانه خود را احداث و بیش از گذشته تقویت کرد.

پس از دریابان شمخانی سردار علی‌اکبر احمدیان، سردار مرتضی صفاری، سردار فدوی فرماندهی نیروی دریایی سپاه را دراختیار داشتند و هم‌اکنون دریادار تنگسیری سکان‌دار نیروی دریایی سپاه هست.

 وقتی لُرد‌های مغرور از ترس خود را خیس کردند

نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نه تنها در عرصه توسعه و گسترش سازمان فعالیت گسترده‌ای دارد. بلکه در حوزه تامین خلیج فارس نیز نقش مهمی دارد. خلیج فارس با اینکه همواره با وجود ارتش و سپاه آرام و امن بود. اما، نوروز ۸۶ اتفاقی در شمال خلیج فارس رخ داد اتفاقی که خود انگلیسی‌ها هم فکرش را نمی‌کردند.

جمعه سوم فروردین ‏۱۳۸۶‏ (‏۲۳‏ مارس ‏۲۰۰۷‏)، ‏۱۵‏ تفنگدار و ملوان ناو جنگی اچ‏. ‏ام. ‏اس. ‏ کورنوال متعلق به نیروی دریایی انگلیس توسط نیرو‌های مرزی سپاه پاسداران اتقلاب اسلامی در آب‌های ساحلی ایران در شمال خلیج فارس دستگیر شدند‏. آن هم درحالی که گفته می‌شد متجاوزان به میزان زیادی هم وارد آب‌های ایران نشده بودند.

تفنگداران انگلیسی

متجاوزان انگلیسی که هنگام خروج از تهران در گفتگو‌های تلویزیونی در مقابل دیدگان ۷۰ میلیون ایرانی و افکار عمومی جهان به ورود غیرقانونی خود به آب‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی اعتراف کردند، در بدو ورود به کشورشان تحت‌تاثیر جوسازی رسانه‌های غربی مدعی شدند آنچه در ایران گفته اند تحت فشار بوده و بعد از مدتی هم وزارت دفاع انگلیس با وضع قوانینی جدید، آن‌ها را از انتشار خاطرات‌شان منع کرد. نیروی دریایی سپاه تنها نظامیان انگلیسی را آزاد کرد و تجهیزات و شناور آن‌ها در کشور باقی ماند.

متجاوزان انگلیسی

این موفقیت به قدری عظیم بود که سردار فدوی فرمانده وقت نیروی دریایی سپاه توانست نشان فتح درجه یک را از دستان فرمانده کل قوا دریافت کند.

شناور انگلیسی

شناور غنیمتی انگلیس

 

پایگاه شناور دریایی، پهپاد‌ها و کروزها؛ دست‌های بلند سپاه

توسعه سازمان و قدرت‌افزایی نیروی دریایی سپاه هر روز بیش از دیروز به صورت چشمگیری رشد و افزایش داشته است. این مهم آن جا بیش از گذشته رخ‌نمایی می‌کند که در سال‌های دهه ۸۰ و ۹۰ تمام تجهزات و تسلیحات مورد نیاز نیروی دریایی سپاه برحسب نیاز و نوع تهدیدات موجود علیه کشورمان به صورت بومی طراحی و ساخته می‌شوند.

جدیدترین دستاورد نیروی دریایی سپاه ناو اقیانوس‌پیمای شهید عبدالله رودکی نام دارد. شناوری که همچون یک پایگاه دریایی متحرک است و می‌تواند تجهیزات مختلفی همچون بالگرد، انواع قایق‌های تندرو، پهپادها، سامانه‌های دفاع موشکی همچون سوم خرداد و طبس، موشک‌های کروز دریاپایه، سامانه راداری ۲۰۳۱ و برخی دیگر از تجهیزات و تسلیحات مورد نیاز را می‌تواند با خود حمل و جابجا کند. اما، این تنها دستاورد نیروی دریایی سپاه نیست بلکه شناور شهید مهدوی که چند وقت اخیر تصاویر آن به صورت مخفی منتشر شد نیز با کارایی مشابه با شناور شهید رودکی در دست ساخت قرار دارد.

شناور دریایی

شناور شهید رودکی

شناور شهید ناظری را باید دیگر دستاورد نیروی دریایی سپاه در حوزه دریایی دانست. شناوری که یک پایگاه گشتی دریایی کوچک است و می‌تواند با دارابودن یک پد بالگرد و ظرفیت حمل نیرو نقش مهمی را در نبرد‌های دریایی ایفا کند. عملکرد این کلاس از شناور‌ها در سازمان رزم نیروی دریایی سپاه به حدی است که منجر به کلید خوردن پروژه ساخت شناور شهید سلیمانی شد که قرار است به زودی روانه آب‌ها شود.

ناور شهید ناظری

شناور شهید ناظری

 

قدرت بالگردی نیروی دریایی سپاه جزو مهم‌ترین بخش‌های این نیروست. نیروی دریایی سپاه با در اختیار داشتن بالگرد‌های میل ۱۷ و بل ۴۱۲ در حوزه انتقال نیرو و تجهیزات از ساحل به دریا و یا بالعکس نیز دست پر را در اختیار دارد.

قدرت بالگردی

توان پهپادی نیروی دریایی سپاه نیز یکی دیگر از توانمندی‌های این نیرو در عرصه دریایی به شمار می‌رود. قدرتی که به صورت کاملاً بومی و دانش‌بنیان به دست آمده است.

قدرت پهپادی این نیرو بر روی شناور‌هایی همچون شناور شهید رودکی نیز به چشم می‌خورد، همان توانی که می‌تواند اشراف نیروی دریایی سپاه در حوزه گشت دریایی را افزایش بدهد.

قدرت پهپادی

سامانه‌های دفاع موشکی بومی مانند سامانه‌های سوم خرداد یا طبس را باید دست بلند نیروی دریایی سپاه در قدرت‌افزایی دریایی در گشت‌های دریایی دوردست دانست. یعنی همانند آنچه در شناور شهید رودکی و شناور شهید سیاوشی مشاهده می‌شود. با وجود چنین سامانه‌هایی می‌توان در صورت بروز اشتباه از سوی دشمنان بلافاصله در مقابل آن‌ها ایستادگی و سرکوبشان کرد.

شناور شهید سیاوشی در کنار سایر شناور‌های نیروی دریایی سپاه نیز می‌تواند در نقش شناور پشتیبان آتش وارد صحنه نبرد شده و هنگام اوج‌گیری نبرد، آتش مورد نیاز را به سوی دشمن هدایت کند.

ماموریت سپاه

شناور شهید سیاوشی که سامانه سوم خرداد بر روی عرشه آن قرار دارد

موشک‌های بالستیک و کروز را باید بخش دیگری از توان نیروی دریایی سپاه در عرصه مقابله با دشمن در عرصه دریایی دانست. امروزه نیرو‌های مسلح در حوزه دریایی به برد بسیار مناسبی در حوزه موشک‌های دریایی یعنی ۳۰۰ کیلومتر دست پیداکرده اند. این همان بردی است که موشک‌های ایران نیاز دارند تا عرض خلیج فارس را طی کنند. موشک‌های خلیج فارس، نور، قادر، قدیر و نصر جزو برترین موشک‌های ایران است.

شناور سیاوشی

شهر‌های موشکی زیرزمینی نیروی دریایی سپاه مهم‌ترین مولفه در اجرای راهبرد دفاع ساحلی هستند. یعنی این نیرو از طریق ایجاد چنین شهر‌هایی که به گفته فرمانده این نیرو بیش از ۷۰ کیلومتر در طول ساحل خلیج فارس عمق دارند، دفاع ساحلی را تکمیل کرده و می‌توانند با خیال راحت به سوی ماموریت‌های جدید خود بروند.

شناور‌ها یا قایق‌های تندرو دیگر بُعد قدرت نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. ابزاری که ستون فقرات و شاکله اصلی این نیرو به شمار می‌رود. به همین دلیل، نیروی دریایی سپاه طی سال‌های اخیر در فواصل زمانی کوتاه بر تعداد این شناور‌ها افزوده است. امروز سرعت این شناور‌ها از ۵۵ نات به ۷۵ و ۹۰ نات رسیده است و در مرحله بعد به ۱۱۰ نات خواهد رسید.

قدرت سپاه

سپاه چه زمانی به گشت‌های دریایی دوردست می‌رود؟

موارد اشاره شده تنها بخشی از توان نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که توانسته با اتکا به آن‌ها در منطقه خلیج فارس به عنوان محدوده عملیاتی خود آرامش را برقرار کند.

سید ابراهیم رئیسی

با توجه به دستوری که فرمانده کل سپاه پاسداران برای حضور نیروی دریایی سپاه در گشت‌های دریایی صادر کرده و تجهیزاتی مانند شناور‌های شهید سلیمانی و شهید مهدوی که به زودی قرار است به این نیرو الحاق شوند، دیگر نیروی دریایی ارتش یکه‌تاز گشت‌های دریایی دوردست نخواهد بود و علاوه بر سفیدپوشان نداجا، قرار است سبزپوشان نیروی دریایی سپاه پاسداران نیز دژ دریایی ایران را بیش از گذشته محکم نگاه دارند.

با توجه به تصاویر جسته و گریخته منتشر شده از اسکله‌های نیروی دریایی سپاه و همچنین بازدید مهرماه سال گذشته رئیس جمهور از صنایع شهید محلاتی سپاه در بوشهر هر دو این شناور‌ها به زودی به سازمان رزم این نیرو الحاق شوند. می‌توان احتمال داد که با آمدن دو شناور جدید گشت‌های دوردست دریایی آغاز شود.

منبع: فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۵ ۰۶ شهريور ۱۴۰۱
یه بمب اتم هم بسازید خیالمان راحت میشه ...
Iran (Islamic Republic of)
وحید کورد
۲۳:۴۳ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
خدایا خدایا ، تا انقلاب مهدی ، از نهضت خمینی ، محافظت بفرما، خامنه‌ای رهبر به لطف خود نگهدار ، آمین یا رب العالمین

جانم فدای رهبر
Iran (Islamic Republic of)
کوروش
۱۹:۰۳ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
بایه نفتکش که رنگش کردین رفتین بیخ گوش امریکا!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
روح اله دولاح
۱۷:۳۷ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
با سلام و عرض ادب خدمت رهبر معظم انقلاب امام خامنه ای عزیز فرمانده دلها امروز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران برای ما ملت جمهوری اسلامی ایران نقطه امنیت ملی و قوت قلب و آرامش است درود خدا بر همه پاسداران سپاه انقلاب اسلامی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۷ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
به جای بزرگ کردن ناوهایتان به فکر سفره های خالیمان باشید
میدانم بعد از انتشار انگ منافق و خاین و صد فحش دیگر
ولی به اشک بچه ام خیاِلی نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۷ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
کسی که گشنه اس نمیاد اینجا داد بزنه گشنمه. میره دنبال کار که لقمه نون حلالی بیاره سر سفره اش.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۱ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
واعدوا لهم ما استعطم من قوه ، درود بر دریا دلان نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران دوستتون داریم و باعث افتخار ماهستید .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۷ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
درود بر دلاور مردان سپاه
باعث افتخارید
Iran (Islamic Republic of)
حسین بخشی نژاد
۱۳:۰۹ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
با سلام و عرض خسته نباشید به تمامی دریا دلان سپاه و تمامی نیروهای پشتیبانی کننده تجهیزاتی و تدارکاتی سپاه در آبهای خلیج همیشه فارس و آبهای دوردست ،انچه که مسلم است خون شهدای سپاه در هر شرایطی حامی و پشتیبان نیروهای از جان گذشته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده و از این به بعد هم حامی این عزیزان در دریاها و اقیانوسها ی جهان خواهد بود ،،،،، نصر و من الله و فتح غریب ،
Iran (Islamic Republic of)
عزیز خان
۱۵:۴۳ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
تو رو خدا بیخیال یه نگاه به ناو هواپیما بر آمریکا بکنید بعد کشتی هوایی که فقط قایق موتوری دارن اصلا قابل قیاس نیست یکم به خودتون بیایین تا کی میخواهید دنیا رو تهدید کنید
من مطمنم که این نظام برای ایران هراسی ایجاد شده والا سرتونو بندازین پایین و کشورتون رو آباد کنید دلار 7تومن خالی شده بعد از 40سال 32000 بعد مرگ بر آمریکا میگین آدم باشین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۹ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
با منطق شما که جز آمریکا اصلا هیچ کشوری نباید در دنیا صنعت نظامی داشته باشه آقای دکتر !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۰ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
خدا حفظ کنه سپاه رو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۹ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
باید کم کم حالت تهاجمی بگیریم، همینطور هم اقتصاد باید تقویت بشه، خدا قوت به همه کسانی که تو کارشون همت به خرج میدن و باری از رو دوش ملت برمیدارن، دمتون گرم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۲ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
موفق و موید باشید تا کور شود هر آن کس که نتوان دید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۸ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
در واقعیت ما حمله مبکنیم دو نفر از اونها زخمی . اونها میزنن 10 شهیداز ما ! یه فکری به نیروی انسانی بکنین . درسته نظامیان ما جان بر کف هستن ولی دلیل نمیشه اینطور شهید شن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۰ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
:)))
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۱ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
یه نگاه به آمار تلفات داعش و پایگاه آمریکایی اربیل عراق بنداز بعد بیا فاز تحلیلگر بگیر !
Iran (Islamic Republic of)
حجت
۲۰:۵۳ ۰۶ شهريور ۱۴۰۱
اربابات چقدر بدبخت شدن که واسه دو زخمی از افغانستان فرار کردن.
Iran (Islamic Republic of)
ابوالفضل
۱۱:۴۴ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
خیلی عالی انشاالله که همیشه پیروز باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۸ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
موشک های ما بیخ گوش آنها هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۰ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
ایران به لحاظ امنیت حرف اول رو تو دنیا میزنه
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۱:۱۱ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
درود بر نظامیان مقتدر کشورم (سپاه و ارتش)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۷ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
احسنت بر نیروی دریایی سپاه پاسداران شیر دل
Iran (Islamic Republic of)
بهرامی
۱۰:۴۶ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
خدا_ به_ همراهشون... ❤
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۱ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
سلام ،

انشاء الله ،


پیمان اشراقی.
Iran (Islamic Republic of)
سلام برحسین
۱۰:۱۲ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
سلام ودرودخدابرحماسه دلان این مرزبوم.امریکااسرائیل وانگلیس باآن همه تجهیزات که به قول خودشان دارندوقتی به چهارسربازوآرم سپاه رو می بیننددست وپایشان روکم می کنندبعضی هاهم شلوارخودشان را خیس می کنند.درودخدابه شهدای این مرزبوم یادشان همیشه پررهرو.
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۰:۰۹ ۰۵ شهريور ۱۴۰۱
ایول سپاه