مهدی قائلی امروز در نشست خبری با اشاره به اینکه طرح جامع اراضی کشاورزی ناژوان، مصوب شورای معماری شهر سازی، بالاترین سند اجرایی ساماندهی ناژوان است، گفت: رویکردهای مدیریتی پارک جنگلی در آن سند مشخص شده و بر اساس آن باید برای حفظ اراضی اقدام کرد.
او با اشاره به تشکیل کمیته راهبری تحقق پذیری ناژوان، افزود: این کمیته چهار زیر مجموعه دارد که یکی کارگروه حفظ باغات با همکاری جهاد کشاورزی، کارگروه مشارکت مردمی با نظارت مدیریت ساماندهی ناژوان، کارگروه تأمین منابع با اداره کل راه و شهرسازی و کارگروه املاک و حقوق که با معاونت مالی اقتصادی شهرداری است.
مدیر طرح ساماندهی ناژوان اصفهان با بیان اینکه مدیریت شهری پیشتر تملکاتی در این عرصه انجام میداد و اقداماتی برای حفظ فضای سبز داشته است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر رویکردی برای تملک جدید نداریم.
قائلی با اشاره به اینکه پارک جنگلی ناژوان یک هزار و ۲۰۰ هکتار وسعت دارد، گفت: ۳۰۰ هکتار این عرصه در اختیار و تحت تملک شهرداری اصفهان و ۹۰۰ هکتار تحت تملک مالکان است.
او با اشاره به اینکه یک چهارم این عرصه در تملک ما و سه چهارم در تملک شهروندان و ساکنان است، ابراز داشت: یکی از مشکلات عمده ناژوان که از پیش احصاء شده بود و در نخستین جلسه تحقق پذیری ساماندهی این مجموعه نیز مطرح شد، تعیین تکلیف ساکنان عرصه ناژوان است.
به گفته مدیر طرح ساماندهی ناژوان اصفهان، ساخت و سازهایی در اراضی ناژوان وجود دارد که حدود ۸۰۰ ملک مسکونی با قدمت ۴۰- ۵۰ سال است و شهروندان در آن سکونت دارند و در پهنهبندی آنها اراضی کشاورزی قرار گرفته است.
قائلی افزود: یکی از دغدغههای ما رفع مشکل این ساکنان این املاک است که در این راستا کارگروه سه جانبه از راه و شهرسازی، استانداری و شهرداری برای تهیه طرح اقتصادی - اجتماعی تهیه کند، زیرا آنها در حال حاضر امکان بازسازی و نوسازی ملک خود را ندارند و بسیار تحت فشار هستند.
او اضافه کرد: گزینههایی در این زمینه نیز مطرح است که برخی از سازهها از طرح خارج شود یا به ازای آنها زمین در اختیار مالکان قرار گیرد.
مدیر طرح ساماندهی ناژوان اصفهان با اشاره به اینکه این پارک جنگلی یک منطقه شهری به شمار میرود که میتوان کاربری آن از کشاورزی به محیطزیستی با رویکرد گردشگری تغییر کند.
قائلی با اشاره به اینکه در عرصه ناژوان ۱۹۳ هزار اصله درخت وجود دارد و تأمین آب درختان برای پهنه وسیع فضای سبز ضروری است، خاطرنشان کرد: تا این لحظه آبیاری درختان ناژوان با پساب انجام نشده است و حفظ و نگهداری و بروز رسانی وضعیت موجود در دستور کار است.
او با اشاره به اینکه ۹ هزار اصله درخت در ناژوان طی شش ماه گذشته کاشته شد، افزود: ایام عید نوروز امسال نیز ۶۰ هزار گلدان گل از ۲۰ گونه در این عرصه کاشته شد.
مدیر طرح ساماندهی ناژوان اصفهان بودجه امسال این مجموعه را ۱۳۱ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: تاکنون ۱۸ کیلومتر از خط کشی جاده سلامت و معابر ناژوان انجام شده است.
قائلی به ایجاد میدان گردهمایی در انتهای پارکینگ شماره یک و بازشدن گره ترافیکی آن محدوده اشاره کرد و گفت: در حوزه روشنایی عرصه ناژوان مشکلاتی وجود دارد که تلاش میکنیم بخشی از آن تا پایان امسال پیگیری شود و در یک پروسه چهار- پنج ساله نیز پوشش روشنایی مناسبی در این پارک ایجاد شود.
او با بیان اینکه زیرساخت خدمات الکترونیک در ناژوان پیاده سازی میشود، ادامه داد: خدمات فروش بلیط فرآیند الکترونیکی است و تأمین خدمات الکترونیک پارکینگها در دستور کار است.
مدیر طرح ساماندهی ناژوان اصفهان به آماده سازی عرصه ناژوان پس از بازگشایی دوره کرونا اشاره کرد و گفت: لازم بود بروز رسانیهایی اتفاق افتد که در این راستا یکصد تابلو اطلاع رسانی چوبی به سه زبان زنده طراحی و اجرا شد.
قائلی، حفظ، بروز رسانی و ارتقاء مراکز گردشگری ناژوان را ضروری دانست و خاطر نشان کرد: رویکردهای جدیدی در حوزه گردشگری ناژوان دنبال میشود که پیش فرض طرح مصوب شده و در نظر داریم گردشگری کشاورزی در مدیریت شهری و عرصه ناژوان اتفاق افتد.
ساماندهی باغ پرندگان و راه اندازی نمایشگاه تاکسیدرمی پرندگان نادر
او با اشاره به اینکه اصلاح سازه گیاهان گرمسیری (استوایی) تا پایان امسال انجام خواهد شد، از طرح تحولی باغ پرندگان خبرداد و افزود: از وضعیت موجود باغ پرندگان رضایت نداریم، زیرا این مجموعه سالهاست که احداث شده، اما بروز رسانی انجام نشده است و امسال برای سازه، مقاوم سازی و توسعه آن بودجهای بالغ بر ۱۵۰ میلیارد ریال پیش بینی شده است.
قائلی با بیان اینکه بودجه خرید پرنده مجزا است، خاطرنشان کرد: مجموعه باغ پرندگان ۲۵۰۰ بال پرنده در قالب ۱۲۰ گونه دارد که طی شش ماه گذشته سی بال پرنده از ۱۴ گونه به جمع پرندگان آن اضافه کردیم.
او همچنین به راه اندازی بخش تاکسیدرمی پرندگان در کنار این مجموعه اشاره کرد و گفت: این بخش با هدف تاکسیدرمی پرندگان نادر و ارزشمند باغ که میمیرند، انجام میشود.
مدیر طرح ساماندهی ناژوان اصفهان با بیان اینکه در مجموعه باغ پرندگان کارشناسان بهداشت و تغذیه حضور دارند، خاطرنشان کرد: در باغ پرندگان نیز پرندهها تلف میشوند که باید از مجموعه خارج شوند از این رو بخش تاکسیدرمی پرندگان نادر راه اندازی شد تا گردشگران از تاکسیدرمی شده این پرندگان بازدید کنند و این از هنرهای مجموعه باغ پرندگان محسوب میشود.
او با بیان اینکه با حکمرانی مردمی اتفاق ویژه در اراضی ناژوان رقم خورد که به عنوان یک تجربه و الگوی قابلیت تسری دارد، اظهار داشت: پس از سالها به همت اهالی، کشاورزان و گروهای جهادی توانستیم در مدت ۳۳ روز مادی بزرگ ناژوان و انهار آن را از ضلع جنوبی محدوده دستگرد و محدوده نیروگاه به طول هشت کیلومتر تا درخت چنار مرتضی علی که قدمت چند صد ساله دارد، لایروبی و احیا کنیم.
قائلی ساماندهی این مادی بزرگ را پروژه اس بسیار مهم دانست و افزود: در مجموع ۹ مادی در ناژوان وجود دارد که طرح ساماندهی و احیای آنها در دستور کار است.
مدیر طرح ساماندهی ناژوان اصفهان با بیان اینکه در پی احیای مادی ۵۰۰ اصله درخت نیز در مسیر آن کاشته شد، خاطرنشان کرد: مجموعه مدیریت شهری در این پروژه مهم تأمین تجهیزات را بر عهده داشت.
قائلی اضافه کرد: باغ پرندگان طی سه ماهه اول امسال ۳۵۰ هزار نفر، باغ خزندگان ۱۱۵ هزار نفر، باغ گیاهان گرمسیری ۲۵ هزار نفر و نمایشگاه صدفها نزدیک به هفت هزار نفر بازدید کننده داشتند.