آقای جواد اوجی وزیر نفت در برنامه جهانآرا به سوالات زیر در حوزه نفت و گاز پاسخ داد:
وضعیت کشور در حوزه گاز در حال حاضر چگونه است؟
اوجی: خوشبختانه امسال ناترازی گاز نسبت به سال گذشته کمتر است ولی باتوجه به سکون هوای سرد در فصل زمستان باید گاز مایع ذخیره داشته باشیم،ه مچنین اورهال نیروگاه ها را پیش رو داریم.
بازارهای جدیدی در جهان و تنوع قراردادی پیدا کرده ایم، همچنین تهاتر نفتی دارو،کالا و غیره با کشورهای مختلف را داشته ایم. فروش میعانات گازی در سال ۱۴۰۰، ۷ هزار بشکه بود به طوری که در سال های گذشته این رقم به نسبت پایین بود.
سال گذشته در پارس جنوبی به تولید روزانه ۷۰۵ میلیون متر مکعب گاز رسیدیم همچنین شبکه را مدیریت کرده ایم. سوآپ گازی با کشور ترکمنستان یکی از کارهای مثبت بود که با وجود آن توانسته ایم قطعی گازی نداشته باشیم. سال گذشته با توجه به صادرات گاز قطعی نداشته ایم. ۴ میلیون دلار وصولی گاز در ۴ ماه اول امسال داشتیم.
در شروع کار دولت سیزدهم روزهای سختی داشتیم. نزدیک به ٨٧ میلیون بشکه میعانات گازی را روی آب داشتیم و باید در فرصت کوتاهی تعداد دیگری کشتی میخریدیم،کسری گاز ۲۵۰ میلیون مترمکعب که برای ماههای سرد پیشبینی میکردیم که از دیگر چالشهای ما بود.
سرمایه گذاری در صنعت نفت چگونه است؟
اوجی: سرمایه گذاری در بخش نفت تا امروز و در این دولت بسیار مطلوب بوده است. سرمایهگذاری در این بخش فوق سنگین است زمانی که بخواهیم پتروپالایشگاه تاسیس کنیم رقم بسیار بالایی نیاز به سرمایهگذاری است.
ما هیچ مشکلی در تامین تجهیزات نفتی و پتروشیمی نداریم خوشبختانه توانمندی های خوبی در حوزه نفت و گاز داریم،در حال حاضر ۷۰ درصد تجهیزات نفتی در داخل کشور تامین می شود و امید داریم ۳۰درصد مابقی هم به تولید داخل شوند.
پتروپالایشگاه ها به کجا رسیدند؟
اوجی: در سال های گذشته اعتقادی به تاسیس پتروپالایشگاه نبود ولی در این دوره خوشبختانه نگاه خوبی شده است،امسال با توجه به کاهش کرونا و اوج مسافرت ها میزان مصرف بنزین افزایش یافت.
روزها و ماههای سختی را در آغاز بهکار دولت پیش رو داشتیم و همه ذخیرهسازیهای در دریا و خشکی از میعانات گازی پر شده بود و حدود ۸۷ میلیون بشکه ذخیره شده داشتیم.
آقای زنگنه در آغاز کار دولت سیزدهم با توجه به حجم میعانات گازی و برای تولید حداکثری گاز پیشنهاد خرید ۱۲ نفتکش غولپیکر را مطرح کردند که من هم همانند آن نامه را به جلسه سران قوا بردم و مجوز خرید نفتکش را گرفتم مقدار فروش نفت از نظر حجمی در دولت سیزدهم افزایش یافته است و وصول درآمدهای گاز هم از یک میلیارد دلار در سال ۱۳۹۹ به ۴ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ رسید.
معوقات وزارت را دریافت کرده اید؟
اوجی : ما معوقات و بدهی های دولت های گذشته را گرفته ایم و بالاترین میزان صادرات طبق برنامه در پیش است و تا به امروز بدهی و طلب گازی نداریم.
باتوجه به مناقشات روسیه و اوکراین یا مشکلات دیگر یا توقیف کشتی ما، نتوانسته اند جلوی ما را بگیرند . هر لحظه ما دچار مشکل شدیم در خصوص نفتکش ها نیروهای مسلح ما مثل عقاب بالای نفتکش های ما بودند.
ناترازی گاز را امسال هم همانند پارسال پیشروی خواهیم داشت البته مقدار آن کمتر است، طبق برنامه ششم توسعه تولید گاز باید به ۱.۲ میلیارد مترمکعب برسد که این مقدار هم اکنون ۸۴۰ میلیون مترمکعب در روز است.
فروش نفت به چه میزانی است؟
اوجی: در آغاز کار این دولت اراده قوی و محکمی برای فروش نفت شکل گرفت و ما با تغییر شرایط و تنوع در فروش نفت و یافتن بازارهای جدید، مقدار فروش نفت را افزایش دادیم. ما پشت میز ننشستیم.
امسال زمستان سختی برای اروپا است،ما ظرفیت خوبی در تولید میعانات گازی داریم و می توانیم ناترازی و چالش میعانات کشورهای دیگر تامین کنیم.
صنعت نفت به سرمایهگذاری فوقسنگین نیاز دارد و طبق برنامه صنعت نفت ما به ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد، اولویت ما در صنعت نفت توسعه میدانهای مشترک است.
همسایه ما در میدانهای مشترک در حال استفاده از شرکتهای بزرگ نفتی برای توسعه میدانهای خود هستند و ما نباید دست روی دست بگذاریم. توسعه میدانهای مشترک ضرورت است.
هر مقدار نفت فروختیم، پول آن را در مدت زمان خود وصول کردیم و حتی معوقات گاز را هم دریافت کردیم. در بحث فروش نفت ابتکارهای خوبی به خرج دادیم، هزینه انتقال کم شده است.
میانگین قیمت نفت در آغاز کار دولت سیزدهم حدود ۵۰ تا ۶۰ دلار بود که این قیمت افزایش یافته است.
حقوق کارمندان وزارت نفت چگونه است؟
اوجی: کارمندان صنعت نفت مظلوم واقع شده اند. شرایط کاری در مناطق جنوب سخت است،ما برنامه خوبی تدارکات دیده ایم که بحث ماده ۱۰ را دنبال کنیم تا این ماده اجرایی شود.
من خودم حقوق از نفت نمی گیرم و از دولت می گیرم و همیشه خودم را خادم ملت می دانم.
در حال حاضر تبدیل وضعیت ۳۵ هزار نفر از نیروهای ایثارگری که سابقه کار ۲ تا ۲۵ سال را دارند، در حال انجام است و وزارت نفت در این زمینه پیشروست. همچنین ۱۴ هزار میلیارد تومان از سوی وزارت نفت برای پروژههای عامالمنفعه اختصاص داده شده است و وزارت نفت خود را در مناطق نفتخیز و گازخیز مسئول میداند.
وضعیت میدان مشترک گازی پارس جنوبی به چه صورت است؟
اوجی: رکورد برداشت روزانه از میدان مشترک گازی پارس جنوبی به مقدار ۷۰۵ میلیون مترمکعب در سال گذشته ثبت شده و تنها فاز باقیمانده از این میدان فاز ۱۱ است که تا زمستان امسال ۱۱ میلیون مترمکعب از این فاز برداشت میکنیم و طلسم ۲۰ ساله در برداشت از این فاز شکسته میشود.
ردیف نخست پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی هماکنون در مدار است و ردیف دوم آن هم شهریورماه وارد مدار میشود، تا پایان سال همه ردیفهای این پالایشگاه عملیاتی میشود و بدینترتیب پرونده پالایشگاه در پارسجنوبی بسته میشود.