مهدی جمعهپور رئیس اداره حفاظت محیط زیست بردسکن گفت: یوزپلنگ به عنوان نماد تنوع زیستی این شهرستان است و تاکنون در خراسان رضوی یوزپلنگ آسیایی در بردسکن مشاهده، ثبت و مستند شده است.
او با بیان اینکه یوزپلنگ آسیایی یکی از گونههای ارزشمند در معرض خطر شدید انقراض قرار دارد، افزود: آمار دقیقی از تعداد یوزپلنگ در این شهرستان در اختیار نیست و امیدواریم که بتوانیم با برنامهریزیهای به عمل آمده تعداد این گونه را ثبت کنیم.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست بردسکن ادامه داد: در سال ۱۳۹۲ تصاویری از حضور یک قلاده یوزپلنگ آسیایی در منطقه حفاظت شده درونه واقع در ۷۰ کیلومتری غرب بردسکن ثبت و مستندسازی شده است. همچنین گزارشهای متعددی مبنی بر مشاهده یوزپلنگ آسیایی توسط جوامع محلی گزارش شده است.
جمعه پور افزایش گشت و کنترل و حضور ماموران در مناطق مستعد حضور گونه یوزپلنگ آسیایی را از مهمترین اقدامات لازم در حفاظت از این گونه جانوری دانست و بیان کرد: براساس مستندات موجود در منطقه حفاظت شده درونه و پناهگاه حیات وحش دشت لاغری بردسکن که تقریبا متصل به مجموعه توران است، دارای جمعیت یوزپلنگ آسیایی هستم.
او تصریح کرد: با بررسی گزارشهای موجود یوزپلنگ آسیایی به دفعات در زیستگاههای بردسکن مشاهده و گاها تصویربرداری نیز شده است؛ از این رو مطالعه و بررسی مناطق بیابانی غرب استان که در مجاورت با پارک ملی توران قرار دارند، از اهمیت خاصی برخوردار است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست بردسکن تاکید کرد: به دلیل مشاهدات یوزپلنگ در زیستگاههای مجاور جاده و در حوزه سمنان و خراسان رضوی و با توجه به ارزش بالای زیستی و اهمیت اینگونه به عنوان یک گونه چتر، طی چند روز گذشته مدیر کل محیط زیست خراسان رضوی به این شهرستان سفر داشتهاند.
جمعهپور از استقرار تیمهای محیطبانی برای پایش مناطق و پایشهای نظارتی و حفاظتی مشترک بین ۲ خراسان رضوی و سمنان خبر داد و در خصوص سوابق حضور یوزپلنگ در بردسکن اظهار کرد: طبق سوابق موجود در سال ۱۳۵۹ اولین مشاهده یوزپلنگ در بردسکن ثبت شده است.
او افزود: با توجه به مشاهده یوزپلنگ در منطقه درونه این منطقه به طور شبانهروزی توسط محیطبانان رصد و پایش میشود.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست بردسکن ادامه داد: برای حفاظت از این گونه ارزشمند و در حال انقراض اقداماتی در دستور کار قرار دارد که از آن جمله میتوان به آموزش جوامع محلی شامل برگزاری کارگاههای آموزشی، توزیع بستههای زیستمحیطی، آموزش چهره به چهره دامداران و ارتباط مستمر با دهیاران و اعضاء شورای اسلامی روستاهای مناطق مورد نظر و حضور ماموران در منطقه و افزایش گشت و کنترل اشاره کرد.
جمعهپور بیان کرد: بردسکن با دارا بودن ۲ منطقه حفاظت شده درونه و پناهگاه حیات وحش دشت لاغری از مناطق چهارگانه تحت مدیریت و ثبت گونههای در معرض خطر انقراض است.
او وسعت مناطق تحت مدیریت شهرستان و وسعت مناطق آزاد و پیشنهادی شهرستان را نیز حداقل ۲۰۰ هزار هکتار اعلام و تصریح کرد: در سال ۱۳۹۲ یکی از دامداران منطقه گزارشی مبنی بر حمله یوزپلنگ به دامهایشان در مرکز منطقه حفاظت شده درونه به اداره حفاظت محیط زیست بردسکن میدهد. از این رو ماموران مستقر در محیطبانی درونه سریعا به محل عزیمت کرده و موفق به تصویربرداری از یک قلاده یوزپلنگ ایرانی در آن محل میشوند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست بردسکن تاکید کرد: این تصویربرداری اولین ثبت تصویر از یوزپلنگ ایرانی در خراسان رضوی و منطقه حفاظت شده درونه بعد از سال ۵۹ بوده است.
جمعهپور اظهار کرد: بیشترین مشاهدات مربوط به یوز ایرانی در خراسان طی سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۷۱ توسط محیطبانان مستقر در محیطبانی درونه ثبت شده است.
او افزود: آموزش جوامع محلی نسبت به جایگاه یوزپلنگ آسیایی و نحوه مواجهه با آن و نیز حمایت از آن در برابر شکارچیان محور اصلی حفاظت از این گونه ارزشمند در شهرستان به شمار میرود.