ایرج نوری با اشاره به فراز و نشیبهایی که صادرات دام زنده پشت سر گذاشت، اظهار کرد: صادرات دام زنده به طور رسمی از حدود سال ۱۳۸۳ در کشور و بر اساس مصوبه هیات وزیران آزاد شد و از آن زمان تاکنون، البته به صورت منقطع، این صادرات ادامه داشته است.
وی با بیان اینکه صادرات دام زنده نیز مانند هر کالای دیگری از قانون تبعیت میکند، ادامه داد: در همه این سالها، شیوه نامه صادرات دام زنده طبق قانون، توسط معاونت بهبود تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی (به حهت اطلاع دقیق از آمار دام و وضعیت مازاد دام) و همچنین معاونت توسعه بازرگانی (به جهت تنظیم بازار داخلی و تامین گوشت مورد نیاز کشور) تنظیم میشد و تمام کسانیکه کارت بازرگانی و سابقه فعالیت در زمینه صادرات دام داشتند میتوانستند بر اساس این شیوه نامه صادرات دام زنده را انجام دهند.
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان دام زنده کرمانشاه از چالشهایی که از سال گذشته در زمینه صادرات دام زنده آغاز شد خبر داد و گفت: در سال گذشته بر اساس شیوهنامهای که به استانها ابلاغ شد صادرات دام زنده به تشکلهایی واگذار شد که برخی از آنها هیچ سابقه و تجربهای در زمینه صادرات دام نداشتند و همین امر موجب شد بارها به این شیوه نامه اعتراض و اعلام کنیم این روند سراسر رانت و فساد است.
به گفته نوری، به دلیل مشکلاتی که این شیوه نامه داشت در سال گذشته از ۳۰۰ هزار راس دامی که قرار بود از کشور صادر شود و این تعداد نیز بین تشکلهای مختلف تقسیم شده بود تنها صادرات ۳۰ تا ۴۰ هزار راس دام صورت گرفت که آن هم عمدتا به صورت فروش مجوز بود (یعنی گروههایی که مجوز داشتند مجوز خود را به کسانیکه تمایل به صادرات داشتند میفروختند که البته این روند نیز باعث زیان صادرکنندگان شد).
وی تاکید کرد: در این بین، اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان دام زنده کرمانشاه که یکی از باسابقهترین و با تجربهترین اتحادیههای کشور است هیچ سهمیهای برای صادرات نداشت.
عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان دام زنده کرمانشاه از پیگیریهای متعدد و برگزاری جلسات مستمر برای اصلاح این شیوهنامه یاد کرد و افزود: متاسفانه در شیوه نامه جدیدی که در مردادماه امسال اعلام شد باز هم شاهد تکرار روند اشتباه سال گذشته بودیم و از همین رو، در جلساتی با حضور اعضای هیات رئیسه مجلس، نمایندگانی از وزارت جهاد کشاورزی، اتاق بازرگانی و .. موضوع را دوباره مطرح کردیم و در نهایت مقرر شد به زودی اصلاحات به طور کامل انجام شود.
نوری ابراز امیدواری کرد بعد از اصلاحات نهایی و رفع مشکلات، دوباره شاهد از سر گیری صادرات دام زنده از کرمانشاه باشیم.
وی با اشاره به پیشنهاداتی که برای شیوه نامه جدید اعلام شده، گفت: پیشنهاد کردهایم شرایط صادرات برای همه افراد حقیقی و حقوقی که کارت بازرگانی دارند و سابقه فعالیت آنها در عرصه صادرات دام زنده هم در گمرک و هم دامپزشکی موجود است فراهم شود، به علاوه میزان صادرات نیز بر اساس دام مازاد موجود در هر استان تعیین شده و کنترل میزان صادرات نیز به صورت هوشمند و از طریق سامانه قرنطینه دامپزشکی صورت گیرد.
نوری افزود: همچنین پیشنهاد دادهایم قیمتها بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شده و اگر هم کمبود گوشتی در کشور رخ داد از طریق واردات جایگزین شود.
عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان دام زنده کرمانشاه معتقد است، چنانچه این اصلاحات صورت گیرد، در زمان کوتاهی میتوان فرآیند پلاک گذاری دامها و روندهای قانونی و قرنطینهای را برای صادرات دام زنده آغاز کرد.
وی با اشاره به اینکه تنها پنج استان در کشور در زمینه صادرات دام زنده فعالیت دارند، این استانها را شامل ایلام، کرمانشاه، بخشی از لرستان، فارس و خوزستان اعلام کرد.
نوری در پایان از اهمیت صادرات دام زنده هم یاد کرد و گفت: در شرایطی که دیگر هیچ یارانهای برای تولید دام اختصاص نمییابد و تولیدکنندگان دچار چالشهای جدی هستند بهترین راهکار برای برون رفت از این وضعیت و حمایت از تولیدکنندگان، آزاد بودن صادرات دام زنده مازاد است.