آقای محمد آقامیری رئیس سازمان دامپزشکی کشور در برنامه صف اول در خصوص سلامت دام و کنترل بیماری های مشترک انسان و دام به سوالات زیر پاسخ داد :
سوال: در زمینه نظارت میزان پوششی که دارید چقدر است؟
آقامیری: یک آیین نامه نظارت بهداشتی دامپزشکی داریم که این موضوع بین سالهای ۸۵ تا ۹۱ در هیات وزیران تصویب شد.
اینکه مسئول فنی و بهداشتی در یک واحدی ناظر باشد و از همان کارفرما حقوق بگیرد کار درستی نیست. پیش از این شرکت نظام سبز سلامت سبز ایجاد کردیم که مراکز تولید پول را به حسا ب این شرکت واریز میکردند و این شرکت مسئول فنی استخدام و به مراکز اعزام میکرد، اما این طرح ابتر ماند و سازمان دامپزشکی وقت از آن حمایت نکرد.
در این دوره بنده دوباره این کار را اجرا خواهم کرد. ناظر بهداشتی نباید کارمند کشتارگاه باشد، چون معیشت مسئول فنی میتواند نظارتها را تحت الشعاع قرار دهد.
سوال: الان چند درصد کشتارگاهها از این روش استفاده می کنند؟
آقامیری: خیلی کم. امیدوارم این اتفاق زودتر بیفتد و اجرای ماده ۱۹ را نهایت تا یک ماه آینده اجرا کنیم.
مشکلی در بحث نحوه محاسبه حقوق وجود دارد. مصوبهای که هیات وزیران دارد ۳ جدول دارد که اولی اشتباه است چراکه بر اساس مدرک تحصیلی حقوق را تعیین کردند. باید بر اساس سابقه و تخصص مسئول فنی، میزان حقوق تفاوت داشته باشد.
به زودی این امر اصلاح میشود و در شورای گفتگو هم با حضور وزیر اقتصاد و جهاد کشاورزی این موضوع پیگیری شده است.
سوال: سازمان دامپزشکی در زمینه نیروی انسانی و تجهیزات و آزمایشگاهها در حوزه نظارت کمبود دارد؟
آقامیری: از چالشهای اساسی سازمان دامپزشکی این موضوع است. ۱۱ هزار تا پست شغلی داریم، اما ۴۵ درصد این پستها خالی است. در اکثر استانها کمبود نیروی انسانی داریم که کار نظارت را سخت میکند.
تنها ۶۰۸۸ نفر در کل کشور در سازمان دامپزشکی نیرو داریم. با واگذاری تصدی به بخش خصوصی موافق هستم، اما در حوزه نظارت نیاز به نیروی انسانی است.
سوال: مناطق عشایری چه مقدار دسترسی به دامپزشک دارند و وضعیت بیماری دام چگونه است؟
آقامیری: دام روستایی و عشایری از نظر بیماری ها تحت رصد و پایش ما هستند و آنها را رهگیری میکنیم. عشایر ۲۵ تا ۲۸ درصد گوشت کشور را تامین میکنند بنابراین اهمیت زیادی دارد.
در این زمینه سامانه جی آی اس را داریم که قوی از نظر آماری است و خدمات در آن سامانه ثبت میشود. در شناسایی و هویت دام کارهایی میکنیم که رهگیری دقیق داشته باشیم.
اقدام جدید در بحث احیای جهاد است. از سال گذشته جهاد دامپزشکی احیا شده است. قرارگاه محرومیت زدایی داریم که در مناطق صعب العبور کار واکسیناسون انجام میدهند. با همکاری بسیج عشایری سپاه پاسداران تصمیم این است که واکسنهای عشایر رایگان باشد.
در همه استانها اردوهای جهادی داریم که واکسیناسیون رایگان و سم پاشی رایگان انجام می دهند.
همچنین قرارگاه ترویج و آموزش داریم. در حوزه پیشگیری نگاه ما آموزش است. ۱۷۰۹ عامل پاتوژن بیماری داریم که بیش از ۸۳۲ عامل بیماری مشترک بین انسان و دام است.
در بحث تب کریمه کنگو ، تقریبا یک ماه است که مبارزه با این بیماری را داریم . حدود ۶۰ نفر مبتلا داریم و ۵ نفر فوت کردند.
عامل این بیماری کنه است هم باید پیشگیری کنیم هم مبارزه. در هنگام ذبح دام امکان انتقال دارد. علائم بالینی در دام ندارد. اگر گوشت را ۲۴ ساعت و جگر را ۴۸ ساعت در دمای ۰ تا ۴ درجه نگاه داریم مبتلا نمیشویم.
سوال: وضعیت کشور در بیماریهای مشترک انسان و دام چگونه است؟ و چه رنگی هستیم؟
آقامیری: سبز نیستیم، اما میتوان گفت قرمز هم نیستیم و اوضاع تحت کنترل ما است.
بعد از ۶ سال که صادرات مرغ و طیور و جوجه یکروزه به عراق ممنوع بود اخیرا صادرات انواع محصولات مرغی به عراق آزاد شده است. به خاطر اینکه کشور را عاری از آنفولانزای فوق حاد پرندگان کرده ایم و وضعیت کشور در این بیماری سبز است و صادرات آزاد شده است.
قصد داریم ۵ بیماری دامی را ریشه کن کنیم. یکی از بیماریها هاری است که شهرداریها باید برنامهای برای جمع آوری سگ های ولگرد داشته باشد.
سوال: شما بررسی دارید که مصرف آنتی بیوتیک و هورمون در طیور تا چه حد است؟
آقامیری: در واحدهای مرغداری با کمک اساتید جیره نویس تغذیه طیور مشخص می شود. اگر هر هورمونی استفاده شود گرانتر از تمام میشود. مرغدار یک هفته قبل از عرضه مرغ به بازار حق ندارد آنتی بیوتیک تزریق کند.
ماده موثر داروهای تولیدی را رصد میکنیم اگر متناسب نباشد از بازار جمع آوری شود.
همچنین باقی مانده دارویی و باقی مانده سموم را در آزمایشگاها بررسی می شود.
سوال: بهره گیری از توامندی بخش خصوصی در دستور کار است؟
آقامیری: دولت کارش حاکمیت و سیاست گذاری است. در قانون نظام جامع دامپروری، صدور پروانههای دامداری و مراکز تولید واگذار به بخش خصوصی به نظام دامپزشکی شده است.
همچنین صدور مجوزهای مطب کلینیکها به نظام دامپزشکی واگذار شده است.
موضوع پی ام اس را به بخش خصوصی واگذار می کنیم. طرح گستردهای داریم در حوزه واکسیناسیون تب برفکی که از توان بخش خصوصی استفاده میشود.
سوال: الان در داروخانهها به اندازه کافی دکتر دامپزشک داریم؟
آقامیری: ۴۰ هزار نفر دامپزشک و پیراپزشک در بخش خصوصی داریم.
سوال: در ترخیص نهادههای دامی از بنادر، نظارت بهداشتی انجام می شود؟
آقامیری: ما به شعار دام سالم، غذای سالم، انسان سالم ، بحث خوراک دام سالم را هم اضافه کردیم.
نظارت قطعا انجام میشود روی ذرت، جو، سویا ،کنجاله سویا و هر آنچه در حوزه دام وارد میشود نظارت داریم و تا جواب آزمایشگاههای ما مورد تایید نباشد اجازه واردات نمیدهیم.
امروز در مبادی ورودی نهاده ظرف ۵ روز ترخیص میشد در حالی که قبلا ۲۵ روز طول میکشید. اگر آلوده شود بار مرجوع می شودو خط قرمز ما سلامت مردم است و شخص وزیر جهاد بر این موضوع تاکید دارد.
سوال: در بحث خودکفایی در واکسنها الان وضعیت چطور است؟
آقامیری: در گذشته ۷ شرکت تولید واکسن داشتند. ۷۰ نوع واکسن مصرف میکنیم. ۱.۵ میلیارد دوز واکسن در طیور و ۶۰۰ میلیون دوز واکسن در دام مصرف می شود.
امروز ۹۱ درصد واکسنهای دامی تولید داخل است و تنها ۵۰میلیون دوز وارد میشود و به سمت خودکفایی کامل پیش میرویم.
در حوزه واکسن طیور ۲۵ درصد تولید داخل داریم و ۷۵ درصد وارداتی است. در این بخش با شرکتهایی که واکسن کرونا تولید میکردند مذاکره کرده ایم تا واکسنهایی که نیاز داریم تولید کنند. این امکان وجود دارد بذر واکسن را در داخل تولید کنیم.
سوال: مصرف کنندگان برخی نگرانی ها درباره قطعه بندی مرغ دارند ،چرا اجازه داده نمیشود جاهای مختلف قطعه بندی مرغ داشته باشند؟
آقامیری: خط قرمز ما سلامت مردم است .قطعه بندی در مغازه شرایط و ضوابطی دارد، باید ناظر بهداشتی داشته باشد، اما برای مغازه این امر صرفه اقتصادی ندارد.
به هر شرکتی ضوابط ما را رعایت کند مجوز بسته بندی و قطعه بندی میدهیم و انحصاری در بسته بندی مرغ وجود ندارد.
صدور این مجوز این امکان را می دهد تا هر اتفاقی بیفتد قابل رهگیری باشد.
اینکه مغازه دار مرغ فروخته شده به مشتری را قطعه بندی کند با ضوابط بهداشتی اشکالی ندارد. اما اینکه بسته بندی کند و بفروشد امکان نظارت ما نیست و اشکال دارد و باید حتما ناظر بهداشتی داشته باشد.
چندین شرکت مجوز بسته بندی مرغ دارند و انحصاری در این بازار نیست اما چند شرکت بسته بندی معروف شده اند و این شائبه وجود دارد انحصار ایجاد شده است.
سوال: در حوزه صدور مجوزها وضعیت در این سازمان چطور است؟
آقامیری: ما هم طبق قانون جمچون دیگر دستگاه ها به سمانه متصل شده ایم و مجوزها در سامانه میتواند صادر شود ضمن اینکه فرایندها را احصا و زمان بندی میکنیم تا مشخص شود صدور هم مجوز باید در چه زمانی صادر شود و با دستگاه متولی که تاخیر در صدور مجوز داشته باشد برخورد می کنیم.
سوال: اخیرا فیلمی منتشر شده در رابطه با کشتار مرغ گل آلود شده در سیل، آیا بدون نظارت کشتار کردند؟
آقامیری: این موضوع بررسی شده است. در این فیلم آب گل آلود وارد مرغداری شده که تعدای مرغ مرده بودند، اما تعدادی زنده بودند.
هیچ کشتارگاهی بدون ناظر شرعی نداریم. اجازه نمیدهیم گوشت حیوان مردار و حرام وارد غذای مردم شود. شاید در خفا این کار انجام شود که برخورد میکنیم و شخص را به مراجع قضایی معرفی می کنیم.