عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه تشخیص اختلال روانی حتما باید از سوی متخصص اعصاب و روان یا روانشناس و مشاور مجرب انجام شود، درباره اهمیت مشاوره روانشناختی پیش از ازدواج گفت: یکی از دلایلی که به انجام مشاوره پیش از ازدواج بسیار توصیه میشود، تشخیص اختلال روانی طرفین است.
دکتر نیما گنجی با بیان اینکه تشخیص بیماریهای مختلف روانی بسته به نوع آنها متفاوت است، تصریح کرد: همچنین مهمتر از تشخیص یک مشکل روانی، تشخیص "افتراقی" (افتراق بین یک یا چند بیماری که علائم مشابهی دارند) آن است تا بیمار به نحو مناسبی تحت درمان قرار گیرد.
به گفته این روانشناس تشخیص اختلال یا بیماری روانی یک کار تخصصی است که صرفا با مشاهده یک یا چند علامت قابل انجام نیست و برای تشخیص آن باید مجموعهای از علائم در بازه زمانی مشخصی وجود داشته باشد.
وی معتقد است که به هیچ عنوان صرفا با مشاهده یک یا چند مورد نمیتوان برچسب بیماری روانی یا اختلال روان را به کسی زد و ممکن است بعضی خصوصیات رفتاری افراد از نظر سایرین طبیعی نباشد یا صرفا در موقعیتهای معدودی یا در بازه زمانی کوتاهی بروز کند که این موارد هرگز نمیتواند دلیل قاطعی بر اختلال یا بیماری باشد.
گنجی همچنین یادآور شد که تشخیص قطعی اختلالات روانی صرفا باید توسط متخصص و حتی در برخی موارد با انجام آزمایشات یا روشهای تکمیلی تشخیصی نظیر نقشهبرداری مغزی و ... انجام پذیرد.
به گفته این عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی، در رابطه با اکثر مشکلات روانی، متخصص مجرب در یک یا چند جلسه اول قادر به تشخیص با دقت بالاست، ولی برای تشخیص برخی مشکلات معدود که پیچیدگی بیشتری دارند (مانند اختلالات شخصیتی) نیاز به جلسات بیشتری است.
این روانشناس شکاکیتهای بیمورد، پرخاشگریهای غیر معمول، در دسترس نبودنهای غیر طبیعی، عادات خواب غیر معمول، فراموشیهای غیرطبیعی و برخی رفتارهای به ظاهر بسیار متفاوت نظیر باورهای خرافی شدید را از جمله نشانههایی عنوان کرد که دختر و پسر قبل از ازدواج باید نسبت به آنها حساس بوده و درباره آنها با مشاور مشورت کنند.
گنجی در عین حال خاطر نشان کرد: البته لزوم مراجعه برای مشاوره پیش از ازدواج به هیچ عنوان تنها در صورت مشاهده موارد یاد شده نیست و در هر حالتی باید به مشاور و روانشناس مراجعه کرد و موارد ذکر شده صرفا جنبه احتیاطی وگوش به زنگی را بیشتر میکند.
عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی، درباره اهمیت مشاوره روانشناختی پیش از ازدواج تاکید کرد: به طور کلی با توجه به اینکه شیوع مشکلات و اختلالات اعصاب و روان مستقیما (نه الزاما رابطه علت و معلولی) با شرایط اجتماعی و اقتصادی هر جامعهای رابطه دارد و نیز با توجه به میزان طلاق، توجه به برخورداری حداقلی طرفین از سلامت روان به منظور پیشگیری از اتفاقات ناخوشایند بعدی در زندگی مشترک و تشخیص آن از طریق مشاوره قبل از ازدواج بسیار حیاتی است.
منبع: ایسنا