سال ۱۳۸۷ بود که خبر انتقال صنوف آلاینده بیرجند برای اهالی ساکن در برخی مناطق که سالها از وجود این اصناف و سر و صدای ناشی از آن رنج میبردند روزنه امیدی ایجاد کرد؛ ساکنانی که علاوه بر تحمل مشکلات آلودگی زیست محیطی این مشاغل، دچار خسارتهای مالی هم در زمینه املاک خود و هم خرید و فروش نرفتن منازلشان شده بودند.
آن زمان هم کاسبان و هم مالکان آن محلهها مانند بلوار شهید رجائی، کارگر، عدل، شهید مصطفی خمینی و شهید فهمیده از این موضوع خوشحال شدند، اما در ادامه روند تحویل زمینها با مشکلاتی رو به رو شد.
نبود زیر ساخت مناسب، مانعی بر سر راه صنوف آلاینده
در ابتدای کار ۵۳ هکتار زمین با توافق اداره کل راه و شهرسازی و شهرداری در اختیار صنوف آلاینده شهر گذاشته شد، اما بعد از بررسیهای لازم مشخص شد که تعداد صنوف آلاینده شهر بیشتر از مقدار مورد نیاز است و از آن زمان با توجه به افزایش میزان زمین باز هم مسئولان امر در به پایان رساندن طرح و انتقال صنوف آلاینده کوتاهی کردند.
۱۴ سال از خبر انتقال صنوف آلاینده به خارج از شهر میگذرد و تنها از دو هزار و ۸۰۰ واحد صنفی مشمول طرح انتقال، شهرداری تاکنون برای ۹۸۵ واحد پروانه صادر کرده است؛ تعداد کمی از اصناف به محل جدید منتقل شدهاند، اما نبود زیر ساختهای کافی مشکلاتی را برای این تعداد از صنوف ایجاد کرده است.
وقتی در میان مشکلات، مشکل جدیدی سر ازآب بیرون میآورد
نبود برق، گاز و جاده مناسب از مشکلات این شهرک بود که حالا مشکل جدید تری پا به میدان گذاشته است.
در نشست اخیر شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان جنوبی که برای رفع مشکلات صنوف آلاینده بیرجند برگزار شد پرده از مشکل جدیدی برداشته شد و آن هم قرار گرفتن شهرک صنوف آلاینده در مجاورت مسیر سیلاب است.
به سراغ مسئولین رفتیم تا ببینیم برای رفع این مشکل جدید چه برنامهای اندیشیده اند.
سروری مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی به خبرنگار ما میگوید: با بررسیهای صورت گرفته قرار شد ما ادامه طرح انحراف کانال روستای شکراب را در حد فاصل حریم جاده کمربندی عبور بدهیم.
او افزود: هفته گذشته بازدیدی به همراه مسئولین اداره راهداری داشتیم و مسیر بین ۷۰ تا ۳۴۰ متری آسک جاده مشخص شد تا بتوانیم کانالی ایجاد کنیم و از عبور سیل در شهرک صنوف آلاینده خودداری شود.
اشرفی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی نیز میگوید: مقرر شد در جلسهای مشترک مشکلات و موانع را به صورت نمودار درختی ترسیم کرده تا بتوانیم مشکلات را با سازمانهای خدماتی از جمله شهرداری رفع کنیم.
او افزود: نیاز است اقدامات سریع و جهادی در این محل صورت بگیرد تا بتوانیم این واحدها را در آنجا مستقر کنیم.
بیشتر بخوانید
به پای گفتگو با چند تن از کاسبان نیز نشستیم تا مشکلات آنها را هم بشنویم.
عزیزی یکی از تعمیرکاران خودرو به ما میگوید: در ابتدای کار در این مکان خبری از گاز و آب و برق و تلفن نبود و حتی آسفالت هم نداشت با اینکه در سال ۹۱ مبلغ ۱۲ میلیون تومان برای واگذاری زمین گرفتند، اما امسال که برای واگذاری زمین تماس گرفتند درخواست ۳۰ میلیون تومان پول دیگر از ما داشتند آن هم برای آسفالت معابر این منطقه.
یکی دیگر از کسبه خیابان عدل میگوید: هم اکنون تنها پی ریزی زمین را انجام داده ایم و ما هم آنقدر پولی نداریم که بتوانیم ساخت وساز مغازه خود را شروع کنیم و از سوی دیگر وامهایی با اقساط کم بهره هم به ما داده نمیشود تا بتوانیم کارمان را به پایان برسانیم و کارگاه خود را تکمیل کنیم.
استقرار تنها ۲۰ نفر در شهرک صنوف آلاینده
۱۰ قطعه از شهرک صنوف آلاینده بیرجند به واحدهای اداری، مذهبی، آتشنشانی، درمانگاه، اورژانس، بانک و اتحادیههای صنفی تعلق میگیرد، اما هم اکنون تنها ۲۰ نفر از اصناف در شهرک مستقر هستند که در زمینه جوشکاری و درودگری فعالیت میکنند.
دلیر مدیر عامل شرکت تعاونی صنوف آلاینده بیرجند میگوید: با تکمیل طرح سایت صنوف کارگاهی قرار است ۲ هزار و ۶۰۰ واحد آلاینده در هشت گروه صنفی از سطح شهر بیرجند جمعآوری و در مکان جدید مستقر شوند.
او در مورد زمان انتقال تمام واحدهای صنوفی مربوطه به شهرک نیز گفت: با وجود مشکلات در زمینه تأمین برق، آسفالت و جاده مناسب نمیتوان زمانی را برای انتقال تمام صنوف به شهرک مشخص کرد.
آب به شهرک صنوف آلاینده رسید
فرماندار بیرجند در مورد انتقال آب به شهرک صنوف آلاینده میگوید: در حال حاضر طرح آبرسانی در این شهرک تکمیل شده است و تا پایان امسال برق رسانی هم صورت میگیرد.
به گفته فاضلی فر در خصوص گازرسانی نیز اقداماتی صورت گرفته است و امیدواریم تا پایان سال نیز گازرسانی در این شهرک به پایان برسد.
آیا امسال پایان انتظار صنوف خواهد بود؟
با تکمیل ساخت شهرک صنوف آلاینده بیرجند قرار است ۲ هزار و ۶۰۰ واحد آلاینده در ۸ گروه صنفی از سطح شهر جمعآوری و در مکان جدید مستقر شوند. بدون شک با راه اندازی این شهرک و خروج حجم بالای صنوف آلاینده، فضای مناسبتر و زیباتری در سطح شهر ایجاد میشود.
با وجود آنکه قسمتی از زیر ساختهای شهرک صنوف آلاینده فراهم شده است، اما هنوز هم این شهرک مشکلات زیادی از جمله تأمین برق، گاز و جاده دارد و زمینه انتقال کامل صنوف به این شهرک فراهم نیست.
آنچه در این میان مهم است این است که مسئولان هم باید هر چه سریعتر این مشکلات را حل کنند تا این کلاف ۱۴ ساله بیشتر از این سردرگم نشود.
گزارش از زهرا رضوانیان