سعی کنید امسال به لیست برنامه‌های محرمتان، عزاداری خانوادگی را اضافه کنید.

محرم از راه رسیده و حالا شهر را شمیم حسینی فراگرفته است. کوچه‌ها را سیاه‌پوش کرده‌ایم، اما حیف است از خانه‌های‌مان غافل باشیم. در ادامه چند پیشنهاد برای بهره‌مندی بیشتر از ایام محرم در بستر خانواده خواهید خواند.

رخت عزا بر تن خانه!

از همان قدیم‌الایام، محرم که از راه می‌رسید. مادربزرگ‌های‌مان خانه را آب و جارو می‌کردند و چند تکه پارچه مشکی از صندوقچه چوبی‌شان بیرون می‌آوردند. گرد و غبار پارچه‌ها که خوب گرفته می‌شد. آن‌وقت پدربزرگ‌هایمان از نردبان بالا می‌رفتند و پارچه‌های مشکی را بر سر در منزل نصب می‌کردند تا بگویند این خانه عزادار حسین است. حالا که شمیم محرم به شهرمان رسیده و کوچه‌ها را سیاه‌پوش کرده، حیف است خانه‌های‌مان از این فیض حسینی محروم بمانند. پیشنهاد می‌کنیم اگر پرچم یا کتیبه‌ای در خانه دارید همین امروز به کمک خانواده دست به‌کار شوید و خانه‌تان را مهیای محرم کنید. حواستان باشد از همکاری با بچه‌ها غافل نشوید و سعی کنید بخشی از این مسئولیت را به آن‌ها بسپارید. بزرگ‌تر‌ها را هم فراموش نکنید، اگر پدر و مادرتان سال‌های پیری و ناتوانی عمرشان را می‌گذرانند. فرصتی بگذارید و با یک پرچم، شور و حال حسینی را مهمان خانه‌شان کنید.

بهتر است کتیبه‌ای را برای سر در خانه‌تان اختصاص دهید تا این فرهنگ حسینی را بین همسایگان رواج دهید و یادآور مصیبت اباعبدالله باشید. البته اگر پرچم یا کتیبه در منزل ندارید جای نگرانی نیست. سری به نزدیک‌ترین هیئت محله‌تان بزنید و اگر شد چند پرچم برای سیاه‌پوش کردن خانه‌تان به امانت بگیرید. حتی می‌توانید به سلیقه خودتان کتیبه‌ای برای منزل‌تان تهیه کنید. اگر اهل تهران هستید این روز‌ها در میدان امام حسین نمایشگاه عطر سیب به پاشده که می‌توانید هر چه برای روضه‌خانگی‌تان احتیاج دارید خریداری کنید.

خریدن یک کتیبه اضافه و هدیه دادن آن به یکی از افرادی که خودتان صلاح می‌دانید هم می‌تواند ایده خوبی برای قدم برداشتن در مسیر امام حسین باشد. کسی که می‌دانید در دلش مهر اباعبدالله است، اما شاید چندان حواسش به این امور نباشد! با همسایه‌ها صحبت کنید و اگر شد لباس عزا بر تن ساختمان‌تان کنید. البته اگر ماموریت سیاه‌پوش کردن ساختمان به سلیقه و فرماندهی بچه‌ها باشد نتیجه دلچسب‌تری خواهید گرفت.

سلام‌ای لباس سیاه محرم!

یکی از نشانه‌های شیعیان و محبان اهل بیت (ع) حزن و اندوه آن‌ها بر غم و مصیب اهل بیت (ع) است همانطور که امام صادق علیه السلام فرموده‌اند: «شیعیان ما از بقیه خمیرمایه اولیه آفریش ما آفریده شده‌اند ولایت ما در سرشت آنان عجین گشته است و آنان با خوشی ما خوشحال و با ناراحتی ما ناراحتند.» وقتش رسیده لباس مشکی‌های اهل خانه را از کمد دربیاورید و اتو بزنید تا این ایام را به نشانه مودت و احترام به اهل‌بیت (ع) لباس سیاه بر تن داشته باشید. همان گونه که خانواده و اصحاب امام حسین علیه‌السلام پس از شهادت ایشان تا مدتی لباس سیاه بر تن می‌کردند. در تاریخ آمده است که بعد از واقعه جانسوز عاشورا، زنان خاندان رسول الله صلی‌الله علیه و آله اولین کسانی بودند که تا یک سال لباس سیاه به تن داشتند.

حال و هوای محرم را چطور به خانه بیاوریم؟

بعضی از فق‌های بزرگ نیز مقید بودند در ایام سوگواری امام حسین علیه السلام جامه سیاه می‌پوشیدند و به آن تبرک می‌جستند و با جدیت از آن نگهداری و مراقبت می‌کردند و وصیت می‌نمودند بعد از رحلتشان به عنوان تبرک با آن‌ها دفن شود.

جالب است بدانید پس از شهادت اباعبدالله علیه‌السلام نه تنها اهل بیت (ع) و دوستداران ایشان بلکه دیگر موجودات جهان هستی نیز رخت عزا به تن کردند. طوری که در بحارالانوار آمده است بعداز شهادت امام حسین علیه السلام فرشته‌ای از فرشتگان بهشتی بر دریا‌ها فرود آمد و بال‌های خود را بر فراز آن گسترد و سپس شیهه‌ای کشید و گفت: «ای اهل دریا‌ها جامه عزا برتن کنید که فرزند رسول خدا صلی الله علیه و آله را سر بریدند.»

اگرچه بچه‌ها بیش از بزرگ‌تر‌ها اشتیاق پوشیدن لباس مشکی در محرم را دارند، اما چند‌جمله‌ای برایشان از دلیل پوشیدن این لباس بگویید و توضیح دهید این لباس را به دلیل احترام و علاقه‌ای که به امام حسین علیه السلام دارید در ایام شهادت ایشان به تن می‌کنید.

حال و هوای محرم را چطور به خانه بیاوریم؟

عاشورا بخوان و چند خیر را برای خودت تضمین کن!

در این ایام با خانواده‌تان ساعتی را برای قرائت یک زیارت عاشورای خانوادگی مشخص کنید. مطمئن باشید این‌کار کمتر از یک ربع زمان شما را به خود اختصاص خواهد داد، اما فضیلت زیادی را شامل حال شما و خانواده‌تان خواهد کرد. به طوری که امام صادق علیه‌السلام می‌فرمایند: «به تحقیق این دعا دعایی است که ملائکه آن را می‌‏خوانند و خداوند در قبال آن برای تو صد هزار هزار درجه می‏‌نویسد و مثل کسی خواهی بود که با امام حسین (ع) شهید شده باشد. نوشته شود برای تو ثواب زیارت هر پیغمبری و رسولی و ثواب زیارت هر که زیارت کرده حسین‏ (ع) را از روزی که شهید شده است.» مسئولیت قرائت زیارت عاشورا را فقط به یک نفر نسپارید و بهتراست هرکدام از اعضای خانواده بخشی از آن را قرائت کنند. از کوچکتر‌ها هم مشارکت بگیرید و اجازه دهید زمانی که نوبت به آن‌ها رسید اگر نتوانستند ترجمه فارسی این زیارت را بخوانند.

ز کودکی خادم این تبار محترمم!

قرائت زیارت عاشورا که تمام شد چند دقیقه‌ای را هم به مداحی اختصاص دهیم. اگر امکانش را داشتید یکی از اعضای خانواده چند بیتی را در سوگ سالار شهیدان بخواند و بقیه همراهی کنند. به هر دلیلی اگر شرایطش را نداشتید از تلفن همراهتان کمک بگیرید و مداحی بگذارید. البته می‌توانید این رسالت را به فرزندتان یا کوچکتر‌های جمع بسپارید. از کودکان بخواهید مداحی‌هایی که حفظ هستند برای تان بخوانند. شما هم تا جایی که می‌توانید همراهی شان کنید و سعی کنید مستمع خوبی باشید. سعی کنید در آن مدت سرگرم کار دیگری نباشید و ترجیحا تلفن‌های همراه تان را کنار بگذارید. بهتر است نور خانه را کم کنید تا هم بچه‌ها خجالت نکشند و هم حس و حال معنوی تری به فضا بدهید. برخی از کودکان علاقه زیادی به زدن طبل و سنج دارند. در صورت امکان برای شان فراهم کنید و اجازه دهید در مدتی که می‌خواهند مداحی کنند از آن‌ها استفاده کنند. توجه داشته باشید که این کار تاثیر مطلوبی در تربیت و اعتماد به نفس فرزندتان خواهد داشت.

حال و هوای محرم را چطور به خانه بیاوریم؟

چای بعد از روضه آب زندگی است!

حالا که در کمتر از نیم ساعت از فضیلت یک هیئت خانوادگی بهره‌مند شده‌اید از چای روضه غافل نشوید! بدون شک بخش دلنشین هر هیئتی چای داغی است که با عطر هل و دارچین در استکان‌های کمر باریک به دست عزاداران داده می‌شود. شماهم در هیئت خانگی تان چندباری از مهمان‌ها با چای و خرما و یا هرچه که دوست دارید پذیرایی کنید. برنامه‌ریزی کنید و مسئولیت پذیرایی را هر شب به عهده یکی از اعضا قرار دهید! بچه‌ها را هرچند کوچک، از لیست‌تان خط نزنید و نوبتی هم به آن‌ها اختصاص دهید، اما خودتان هم کنارشان باشید و کمک‌شان کنید.

رزق ما می‌رسد از خوان ابا عبدالله / از غبار سر دامان ابا عبدالله

طعم و عطر غذا‌های نذری همیشه برای ما دلچسب‌تر است در این ایام نیت کنید و وعده‌های غذایی تان را به نیت نذری اباعبدالله علیه السلام آماده کنید. با این کار هم از ثواب نذری دادن بهره مند می‌شوید و هم خانواده تان هر روز غذای نذری میل می‌کنند. می‌توانید هر وعده را به نیت یکی از ائمه طبخ کنید، مطمئن باشید علاوه بر اینکه آشپزی برای تان دلنشین‌تر می‌شود نشستن سر سفره ائمه، غذا را برایتان دلچسب‌تر می‌کند. به مواد غذایی سوره قدر و کوثر بخوانید تا برکت شان زیاد شود قبل از شروع وضو بگیرید و با بسم الله الرحمن الرحیم آشپزی‌تان را شروع کنید. البته این عمل شایسته مختص به ایام محرم نیست و می‌توانید در تمام طول سال خانواده تان را مهمان غذای نذری کنید.

حال و هوای محرم را چطور به خانه بیاوریم؟

این یک روضه خانوادگی است!

اینکه شما در هیئت محله‌تان یا هر مراسم عزاداری دیگر شرکت می‌کنید منافاتی با این هیئت خانوادگی ندارد. سعی کنید امسال به لیست برنامه‌های محرم‌تان این عزاداری خانوادگی را اضافه کنید تا علاوه بر اینکه خانه‌تان به نام اهل‌بیت (ع) عطرآگین می‌شود بستری باشد که برای رشد اخلاقی و تربیت فرزندانتان در مکتب اباعبدالله. حتی پیشنهاد می‌کنیم تقویم را باز کنید و با مشورت اعضای خانواده، چند روزی را در خانه‌تان هیئت برپا کنید. حتی اگر مراسم‌تان با چند مهمان هم برگزار شود کفایت می‌کند. از همسایه‌ها، خانواده یا هر که صلاح می‌دانید برای شرکت در هیئت خانگی‌تان دعوت کنید. نگران نباشید قرار است همه‌چیز مثل همان هیئت خانوادگی‌تان پیش برود، اما اگر نمی‌خواهید مسئولیت تمام و کمال مداحی را به عهده بچه‌ها بسپارید. می‌توانید از طرح سدره کمک بگیرید. طرح سدره در راستای ترویج روضه‌های خانگی، مداح و سخنران برای مجالس اعزام می‌کند.

منبع: فارس

برچسب ها: ماه محرم ، هیئت خانگی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار