معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان اصفهان گفت: امسال تعداد نمونه‌گیری از انسان و حیوان مشکوک به بیماری هاری در استان اصفهان افزایش یافته است.

علیرضا ادیبان با بیان اینکه امسال حیوان گزیدگی انسانی و نمونه‌گیری از افراد مشکوک به بیماری هاری در استان  رشد زیادی داشته است، این شرایط را یک معضل دانست و اظهار داشت: سازمان دامپزشکی امسال همچنین ۱۴ نمونه گیری از حیوانات داشته که مشکوک به هاری بودند و این ویروس در بین حیوانات نیز نسبت به پارسال خیلی بیشتر شده است.

وی با بیان اینکه فوتی بین مبتلایان به هاری نداشتیم، افزود: با توجه به اقدامات درمانی که انجام می‌شود، افرادی که مورد گزش قرار می‌گیرد یا واکسن می‌زنند یا سرم درمانی می‌شوند.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان اصفهان ادامه داد: افراد بلافاصله پس از گزش توسط حیواناتی مانند سگ، گربه، روباه و شغال باید برای کنترل بیماری به مراکز درمانی مراجعه کنند، زیرا اگر انسان درگیر هاری شود منجر به مرگ وی می‌شود.

ادیبان با بیان اینکه هر حیوانی که به انسان، گله دام یا حیات وحش حمله کند و آن‌ها را گاز بگیرد، دامپزشکی نمونه گیری می‌کند، خاطرنشان کرد: اداره محیط زیست نیز باید در چرخه ویروس هاری دخالت کند، زیرا اگر سگ یا گرگی درگیر هاری می‌شود ممکن است حیات وحش یا انسان را گاز بگیرد و این ویروس در حیات وحش می‌چرخد.

حیوان گزیدگی در غرب و جنوب غرب استان اصفهان زیاد است

وی ابزار داشت: موارد حیوان گزیدگی به ویژه در مناطقی مانند سمیرم، فریدونشهر یا فریدن بیش از حد شده و این نواحی در اصطلاح مناطق هارخیز استان شده است، زیرا این شهرستان‌ها دارای مراتع دامپروری استان است و این امر باعث چرخش و بقای ویروس می‌شود.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان اصفهان ادامه داد: از این رو سه اداره محیط‌زیست، مرکز بهداشت و دامپزشکی باید بحث بهداشتی، نظارت و کنترل این بیماری را دنبال کنند و شهرداری‌ها و در رأس آن‌ها وزارت کشور و ستاد استانی باید برای ساماندهی سگ‌های ولگرد بیش از پیش ورود کند.

ادیبان خاطرنشان کرد: آمار شیوع هاری در استان افزایش داشته، گاز گرفتگی سگ، گربه و روباه حیوانات اهلی و وحشی را درگیر می‌کند، زیرا ابزار این‌ها گاز گرفتن است و همین باعث می‌شود که ویروس از طریق بزاق دهان وارد بدن قربانی شود.

معدوم سازی دام‌های درگیر هاری

به گفته وی در یک سال اخیر نمونه‌گیری از حیوانات اهلی مشکوک به هاری مانند گاو و گوسفند که مورد حمله قرار گرفتند نیز در استان انجام و هاری بین گاو و گوسفند‌ها نیز مشاهده شده که پس از مثبت بودن آزمایشات، این حیوانات معدوم شدند.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان اصفهان با بیان اینکه متولی جمع آوری و ساماندهی سگ‌های ولگرد، شهرداری، استانداری و مجموعه وزارت کشور است، گفت: ساماندهی سگ‌های ولگرد ستاد ملی و استانی دارد که در این کارگروه دامپزشکی از نظر قانونی نقشی ندارد.

ادیبان افزود: زنده‌گیری، عقیم‌سازی و نگهداری سگ‌های ولگرد در پناهگاه‌ها بر عهده شهرداری‌ها است و نقش سازمان دامپزشکی نظارت بر مسائل بهداشتی سگ‌های گله، نگهبان و خانگی و تزریق واکسن هاری به آن‌ها است.

ساماندهی سگ‌های ولگرد ضروری است

وی موضوع سگ‌های ولگرد را بسیار پیچیده دانست و اضافه کرد: این موضوع یک معضل است که گاهی گریبانگیر دامپزشکی نیز می‌شود، زیرا همکاران ما باید از افراد یا حیواناتی که مورد گزش قرار گرفتند، نمونه گیری کنند و از سگ نمونه مغزی بگیرند که مشخص شود مبتلا به هاری است یا خیر و در صورت مثبت بودن آزمایشات پروتکل‌ها و برنامه‌ها به مراکز بهداشت اعلام می‌شود.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان اصفهان با بیان اینکه شمار سگ‌های ولگرد زیاد شده و این شرایط دغدغه مسئولان استان است، ابراز داشت: نیاز است که طی برنامه ریزی منسجم ساماندهی این سگ‌ها انجام شود.

ادیبان افزود: طی جلسه‌ای که همین هفته در خصوص سگ‌های ولگرد در استان برگزار شد، معضل اصلی و کنونی ما سگ‌های ولگرد در سطح شهر و روستا‌ها هستند که شهرداری‌ها متولی اصلی زنده‌گیری و کنترل جمعیت آن‌ها محسوب می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: وزارت کشور در حال تدوین دستور العمل جدیدی برای سگ‌های ولگرد است و مجلس نیز در حال تدوین لایحه قانونی برای معضل سگ‌های ولگرد است و به بیان دیگر حاکمیت برای ساماندهی این شرایط ورود کرده است.

منبع:مهر

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.