بی شک «شهرک کلیله و دمنه» نه تنها برای کودکان بلکه برای بزرگسالان نیز به جز قبح‌شکنی از رذایل اخلاقی و عادی‌سازی روابط محرم و نامحرم، ترویج سبک زندگی غربی و ترویج موسیقی‌های مبتذل دستاوردی به دنبال ندارد.‌

در شهرک قصه کلیله و دمنه زنی روستایی به اصرار شوهرش که سودای پیشرفت را در سردارد، خانه و زندگی خود در روستا را رها کرده و به شهر مهاجرت کرده و در یک مجتمع مسکونی ساکن می‌شوند. شهری شلوغ و پر از دود که داعیه برابری شهروندانش را دارد، شهروندانی از نژاد‌ها و قومیت‌های مختلف که باید با فراموش کردن خوی و طبیعت اصلی و ذاتی خود که خدا در سرشت آن‌ها نهاده در کنار هم زندگی کنند تا یک آرمانشهر فرضی را بسازند.

همسایه‌های این زوج در مجتمع هر کدام نماینده یک قشر از جامعه هستند؛ مالک مجتمع برای فروش واحد‌های خود به هر دوز و کلکی متوسل می‌شود، خانم دکتری که برخلاف علاقه و استعدادش بخاطر دخالت‌های مادرشوهرش خانه نشین شده است، زنی که برای فرار از تنهایی به آشپزی روی آورده و همواره به دنبال گوشی شنوا برای درد دل کردن است، پدری که زیر بار مسئولیت‌های خانواده شلوغش شانه خم کرده و جلوی پنجره و خیره در افق سیگار می‌کشد، مادری که در تجمل گرایی فضای مجازی غرق شده و بچه خود را فقط برای فیگور‌ها و استوری‌های اینستاگرام لازم دارد، دختر جوان و مجردی که نقاش و خواننده خیابانی است و دل به پسر همسایه سپرده، اما پسر به همین رابطه دوستی راضی است و حاضر نیست زیربار مسئولیت ازدواج برود، مرد هیزی که کارش فریب دادن زنان ساده لوح و سوء استفاده از آنان است ...

خلاصه! هیچ کدام از خانواده‌های ساکن در این مجتمع مسکونی خوشبخت نیستند، همه مشکلات و اشتباهات خود را دارند و برای برون رفت از این وضعیت تلاشی هم نمی‌کنند، زن و شوهر‌ها رابطه پرمهر و با احترامی با یکدیگر ندارند، تنها مادربزرگ داستان به عنوان بزرگتر خانواده فردی غر غرو است که مدام درحال تحقیر و توهین به عروس خود است، جوانان داستان عمدتا بیکار و الاف و مسخ شده در فضای مجازی هستند، مردان داستان هیز و بدنبال سوءاستفاده از زنان، در این مجتمع حریم شخصی معنایی ندارد و در‌های خانه‌ها با کوچکترین اشاره باز می‌شود.

سطر‌های بالا خلاصه داستان‌های مربوط به مجموعه‌ای عروسکی است که تمام شخصیت‌های آن حیوانات عروسکی هستند تا فیلمساز بتواند به راحتی خطوط قرمز را دور زده و روابط خصوصی زن و شوهر و دوست دختر و دوست پسر داستان را آزادانه نشان بدهد.

اما غیر از داستان آشفته و شخصیت‌های الکن و بی‌هویت این مجموعه که نام وزین «کلیله و دمنه» را یدک می‌کشد و اشاراتی به ماهیت همان قصه هم دارد، آنچه بیشتر باعث تأسف می‌شود آن است که سازنده این مجموعه «مرضیه برومند» است. شخصیت‌های عروسکی او، بخشی از خاطرات و فصل مشترک چند نسل با هم است. برومند چه در تجربه‌ای، چون مدرسه موش‌ها که هنوز هم از ماندگار‌های سینمای عروسکی است، چه در مجموعه بی‌نظیر و دوست داشتنی خانه مادربزرگه و چه در قصه‌های تا به تا که عروسک زی زی گولو را محبوب نسلی کرد، درایت خود در بهره گیری از عروسک به عنوان کاراکتر محوری در اثر را نشان داده است و همواره سعی داشته تا از طریق این عروسک‌ها با بچه‌ها ارتباط بگیرد و مفاهیم ارزشمند اخلاقی را بطور غیرمستقیم به آن‌ها آموزش دهد، اما اینکه چه شده برومند با این سابقه چنین مجموعه مملو از مشکلات اخلاقی را ساخته است هم جای تعجب دارد و هم مایه تأسف است.

در این اثر کارگردان عامدانه از تمهیدی قدیمی که ریشه در ادبیات کلاسیک فارسی دارد بهره می‌برد، یعنی شخصیت‌های اصلی قصه‌اش را از میان حیوانات انتخاب می‌کند تا آن را در خدمت «ایده» ساختارشکنانه خود در آورد. «ساختار شکن» از این جهت که این اثر، تمام الگو‌های اخلاقی فرهنگ ایرانی اسلامی را کنار زده و هر آنچه ناهنجاری است را به خورد مخاطب می‌دهد. انگار کارگردان عامدانه در کار اوراق کردن تمامی اخلاقیات و حتی گذشته کاری خود است.

بی شک «شهرک کلیله و دمنه» نه تنها برای کودکان بلکه برای بزرگسالان نیز بجز قبح شکنی از رذایل اخلاقی و عادی سازی روابط محرم و نامحرم، ترویج سبک زندگی غربی و ترویج موسیقی‌های مبتذل دستاوردی بدنبال ندارد. آرمانشهری که فیلمساز به مخاطب معرفی می‌کند بسیار شبیه به انیمیشن "زوتوپیا" بوده و هیچ نشانی از عرف و اخلاق جامعه ایرانی اسلامی ندارد و این نمونه همان تهاجم فرهنگی و جنگ نرم است که اینبار در پوشش یک مجموعه عروسکی پررنگ و لعاب به خورد مخاطب داده شده است.

منبع : فارس

برچسب ها: کلیله و دمنه ، داستان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محمد بابایی
۰۰:۳۰ ۲۳ تير ۱۴۰۱
خانم برومند شخصیت و طرز فکرشون تغییر نکرده، عرف قدیم اون سال ها و سیاست های صدا و سیما و مراکز فرهنگی اون موقع اجازه ساخت بدنامه های سخیف یا هنجار شکن نمیداد.که باید اعتراف به این مورد کرد که سیاست های ادوار، ریاکاری دورویی و تظاهر رو بسیار گسترده ترویج و گسترش داد.حال با دنیای مجازی و برداشته شدن پرده ها و حریم ها و شل کردن و وا دادن و سازش بالاجبار یا مصلحت اندیشی مسئولین با انفجار های گسترده ی فرهنگی در جامعه و مراکز فرهنگی رو به رو شدیم.کاری که امریکا و اسراییل نتونستن بکنن،زحمتش رو بعضی مسئولین بی تخصص و رانتی کشیدند
Pakistan
ناشناس
۰۲:۰۰ ۱۶ تير ۱۴۰۱
من مخالف ترویج فسادم،این عمل زشت و ناجوانمردانه ای است،ولی خانم مرضیه برومندزمان مدرسه موشها واقعا جامعه پاک و معصومی مثل مدرسه موشها داشتیم،من متولد سال 60 هستم،در تطول دوران تحصیلم تا دیپلم والله تو مدرسه بین بچه ها حرفی از دوست دختر پسر نبود،اگه کسی هم این کارو میکرد براش مایه ننگ بود،و عملش عمل منفوری میان دوستان بود،ولی الان یه سر به مدارس راهنمایی بزنید،اصلا این مسایل عادی شده بی حیایی عادی شده،حالا این بنده خدا هم واقعا داره مسایل روزو نشون میده،من موافق کارش نیستم،اما نمیشه گفت با غزض ورزی این کارو کرده،انشاالله بایه برنامه درست ،این مشکلات حل بشه وگر نه برا نسل جدید واقعا چیزی نمونده
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۰۸:۲۷ ۱۵ تير ۱۴۰۱
ان شاءالله مسئولین مربوطه هوشیار تر برخورد کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ع.ا.ق
۰۸:۰۲ ۱۵ تير ۱۴۰۱
كارگران نتيجه عملكرد خود و خانواده اش را تحت عنوان کلیله و دمنه به تصوير كشيد .
Iran (Islamic Republic of)
آزاده
۲۰:۵۲ ۱۴ تير ۱۴۰۱
خطاب به اوناییکه میگن جامعه همینه:
خیر جامعه ما این سیاهی ای که این مثلا هنرمندا میسازن نیست...!!!
پس نشون دادن و آموزش خوبیها به بچه ها برای اینکه درآینده آنها جامعه زیبایی بسازند چه میشود...؟؟؟
در برنامه های مخصوص کودکان باید اگر رفتار بدی نشون داده میشه رفتار صحیح و درستش در کنارش به بچه یاد داده بشه! نه اینکه زشتی ها رو در ذهن بچه ماندگار کنی بدون اینکه بهش یاد بدی رفتار درست چیه...!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۲ ۱۴ تير ۱۴۰۱
پولشو شما بده اونوقت عین چیزی که میخوای برات بسازه، وقتی هزینه نمیکنی انتظار چیو داری. پول پراید بدی انتظار سواری بنز داشته باشی!
Lithuania
ناشناس
۱۶:۴۱ ۱۴ تير ۱۴۰۱
فقط اعدام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۸ ۱۴ تير ۱۴۰۱
الان وضعیت جامعه مگر غیر از اینها است؟ پس بیاید بگوید خوشبختیم؟ همه سالم هستن؟ اوضاع اوکی است؟ دروغ تحویل بیننده بدهد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۷ ۱۴ تير ۱۴۰۱
چه ربطی داره اگر جمعی سیگار می کشند بیایم تبلیغ کنیم وضع اینه شماهام یا بیاین بکشین یا بینیهاتون رو بگیرین بیایم ذهن افراد رو بیمار کنیم یعنی روش مقابله با آسیب تبلیغ آسیب و قبح شکنیه رفتارهای زشت و دور از شأنه؟ یا ارائه روش حل مسائل و تبلیغ سبک زندگی سالم...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۴ ۱۴ تير ۱۴۰۱
اخه بچه چه گناهی داره که بیام وارد قصه بزرگترا کنیمشون
اصن چرا دنیا بچه ها رو شبیه دنیا بزرگترا کنیم که فردا بشین مث اونا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۳ ۱۴ تير ۱۴۰۱
این موضوع سابقه دارد!؟ پیشنهاد میکنم نقدهای شهرموشها مخصوصا شهرموشهای ۲ را بخوانید. باتشکر.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۴ ۱۴ تير ۱۴۰۱
تمامی مطالب عین واقعیت است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۵ ۱۴ تير ۱۴۰۱
چطور به خودت اجازه میدی در مورد کتابی این چنین اراجیف ببافی
Iran (Islamic Republic of)
فرید
۱۰:۱۶ ۱۴ تير ۱۴۰۱
اخه مگه میشه سطحی تر از این نگاهی که شما دارید هم اثری رو دید. یه مجموعه که تا این تاریخ یعنی نیمه تیرماه بیش از ۷ یا ۸ قسمتش رو ندیده ایم چطور میشه قضاوت کرد. انتخاب شخصیتهای عروسکی حیوانات باعث میشه تو این مملکت کمتر به کسی بر بخوره و داستان درست کنند. اتفاقا این که هنرمند کاربلدی مثل برومند پشت کار ایستاده و خصوصا انتخاب صداپیشه های کارنامه دار باعث میشه کمی صبر کرد تا سرانجام داستان رو دید و بعد قضاوت کرد.
و نکته مهمتر و اصلی تر این که انگار بعضی ها تو این جامعه زندگی نمیکنن و معضلاتش رو نمیبینند. اینایی که تو این مجموعه دست گذاشتند روشون مشتی است نمونه خروار.
Iran (Islamic Republic of)
احمدی
۲۰:۴۱ ۱۴ تير ۱۴۰۱
شما نیمه ی پر لیوان را ببین.
United States of America
رضوانی
۱۱:۲۶ ۱۶ تير ۱۴۰۱
بی جهت نیست که غز قدیم گقته اند خشت اول حر نهد معمار کج تا ثریا که هیچ چند متر بالاتر میر ود کج ...
این مجموعه که در قالب حیوانات اجرا میشود خیلی موزیانه روابط حیوانی را ترویج می کند ، وبا فرهنگ وآداب ورسوم ما ایرانیان در تضاد است ، واین خانم تخت تاثیر القائات دیکران سابقه خود را بد نام کرد ....وهر چه زودتر باید جلوی کارش کرفته شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۷ ۱۴ تير ۱۴۰۱
خوب چرا صورت مسأله پاک میکنید جامعه به همین افتضاحی هست
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۹:۴۸ ۱۴ تير ۱۴۰۱
متاسفانه عده ای فکر می کنند با پنهان کردن واقعیتهای زندگی و متصور کردن گل و بلبل مشکلاتمان حل می شود ولی حقیقت چیز دیگریست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۳ ۱۴ تير ۱۴۰۱
با این تفکر دیگه خوبی ای باقی نمیمونه چون باید زشتیها رو نشون داد و وقتی خوبی به کودک نشون داده نشه یاد نمیگیره... درضمن جامعه ما اصلا به این سیاهی ای که امثال شما معتقدن نیست...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۶ ۱۴ تير ۱۴۰۱
آنچه مهم است نشان دادن اصلاح مشکلات موجود و راه صحیح تر است.
نه پنهان کردن آنها قضیه را حل می کند و نه اینکه ساده از کنار آنها گذشت و اصل داستان بر مبنای سبک زندگی اینچنینی پیش رود تا آن را عادی جلوه دهد.
Iran (Islamic Republic of)
محمد بابایی
۰۰:۳۳ ۲۳ تير ۱۴۰۱
جناب مهندس، مراکز و نهاد های فرهنگی و اجتماعی وظیفه شون فرهنگ سازیه ، ساخت این نوع برنامه و فیلم ها بیشتر نشون میده خودشون چه گندی به فرهنگ جامعه زدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۴ ۱۴ تير ۱۴۰۱
من همیشه میگم مردم دیوانه شده اند نه فقط در این مورد بلکه در بسیاری از موارد این مشهود است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۵ ۱۴ تير ۱۴۰۱
تمامي مسائلي كه مطرح كرديد، مشكلاتي هستن كه جامعه كنوني ما درگيرش هست و وظيفه هنرمندان اين است كه اين مشكلات را به مردم نشان دهد يا به صورت طنز و يا به صورت يه نمايش عروسكي و خانوم برومند هم به اين وظيفه اش عمل كرده .
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۰۸:۳۴ ۱۵ تير ۱۴۰۱
درست است که مشکلات فراوانی داریم ولی باید نیمه پر لیوان رو هم دید.
Iran (Islamic Republic of)
داوود فراهانی
۰۸:۴۲ ۱۴ تير ۱۴۰۱
چون دوست دارم شما را و بشما احترام میگذارم پس قبح کسانیکه ساکت نشستند را نمیشکنم و فقط با کسانیکه کرامت انسان و در واقع کرامت خداوند دا شکستند کار دارم ... برادر من میگویم خدا میبیند تو میگویی قبح ...تدپو چطور یاد گرفتی خدا را ستایش کنی ..تا الان هر چه کردی بر فنا ست .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۵ ۱۴ تير ۱۴۰۱
واقعا انسان متاسف می شود ، از این اثر و خانم مرضیه برومند ، که مخاطب آن کودکان پاک و معصومند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۰ ۱۴ تير ۱۴۰۱
اشتباه منفی دادم
-
ناشناس
۰۷:۴۸ ۱۴ تير ۱۴۰۱
سربازان جنگ نرم علیه موجودیت فرهنگی و اخلاقی جامعه ایران در هر جبهه ای وارد عمل شده اند میخواهند کشور ایران را از درون تهی کنند خائنین را بشناسیم و طردشان کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۹ ۱۴ تير ۱۴۰۱
خائنین مشخص هستن، همون کسایی که جامعه رو با سوء مدیریت به این وضعیت کشوندن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۳ ۱۴ تير ۱۴۰۱
بیدار باشیم
و
حساس به تمام زوایای این جنگ نرم و موریانه ای...