در سالهای اخیرموانعی که پیشروی ازدواج جوانان قرار گرفته، نسبت به گذشته افزایش یافته است که تورم، گرانی و عدم ثبات شغلی از مهمترین دلایل آن محسوب میشود.
آغاز یک زندگی مشترک در فرهنگ ایرانی با سایر فرهنگها مختلف است و برگزاری مراسمهای مختلف برای آغاز یک زندگی فقط در بین خانوادههای ایرانی رواج دارد.
بیشتر بخوانید
خرید جهیزیه نیز یکی از همین سنت هاست که فقط میتوان در فرهنگ ایرانی آن را ببینیم، اما با اصل این فرهنگ قدیمی هیچ مخالفتی وجود ندارد آن چه که با آن مخالفت میشود چشم هم چشمی و رقابت زوجهای مختلف با یکدیگر بر سر این موضوع است.
این روزها کم نیستند دخترانی که در آستانه ازدواج هستند و مدام به این فکر میکنند که اجاق گازی که امروز نتوانسته اند بخرند فردا چند درصد گرانتر میشود.
پدرها و مادرهایی که تور سپید عروسی روی سر دخترشان آرزویشان بود، حالا ترس و دلهره دارند که چطور جهیزیه نوعروسشان را تهیه کنند.
از سوی دیگر لوازم خانگی نیز آن چنان بالانشینی را انتخاب کرده که گویی حالا حالاها قصد پایین آمدن از این کوه بلند گرانی را ندارد.
چند روز پیش در بازار لوازم خانگی در میان جمعیت زن میانسالی را به همراه دخترش دیدم که مدام قیمتها را میپرسیدند بی آن که نام تجاری کالا و یا دیگر مشخصاتش برایشان مهم باشد؛ کمی جلوتر رفتم و با آنها هم صحبت شدم.
خانم ریاحی گفت: لوازم خانگی نه تنها ارزان نشده، بلکه روز به روز گرانتر هم میشود.
من برای دختر اولم با وام ازدواج جهیزیه خریداری کردم، اما حالا با آن وام که حتی ۱۰ برابر هم شده تنها چند تکه از جهیزیه را میشود خرید؛ در واقع از سال ۹۱ تاکنون میشود گفت که جنس ۱۰ برابر گران شده است.
برخی اجناس که متاسفانه کیفیت خوبی نیز ندارند، امروز با قیمت سه سال گذشته کالاهای لوکس و مارکهای معتبر بازار برابری میکنند.
با یک حساب سر انگشتی یک پدر برای آن که حداقل وسائل زندگی را برای دخترش فراهم کند باید حداقل ۲۰۰ میلیون داشته باشد.
البته این رقمها ربطی به نرخ جهیزیههای تجملاتی ندارد این روزها یک پدر نمیداند باید از این که دخترش به خانه بخت میرود بخندد و یا بگرید!
آقای حیدری رئیس قرارگاه جهادی امام رضا (ع) در چهارمحال و بختیاری گفت: این قرارگاه از سال ۹۴ با هدف محرومیتزدایی و خدماترسانی تشکیل شد و پروژهها و فعالیتهایی را در این راستا انجام داده است.
این قرارگاه از ۴۰ نفر ثابت تشکیل شده است و هر اردو با توجه به منطقه و نوع کاری که قرار است انجام شود با حضور ۱۰ تا ۱۷۵ نفر از جهادگران خانم یا آقا تشکیل میشود.
گروه جهادی هم افراد متخصص و هم افراد اجرایی نیاز دارد لذا اگر شخصی تخصص خاصی برای انجام کاری نداشته باشد به عنوان نیروی اجرایی با ما همراه میشود.
آقای حیدری گفت: از دو سال پیش چهارمحال و بختیاری به عنوان قطب اهدای جهیزیه کشور معروف شد و با اهدای هر نوبت ۱۵۰ سری جهیزیه آغاز به کار کرد و امروز به اهدای ۵۰۰ تا یکهزار سری جهیزیه در هر نوبت رسیده است و طی این دو سال ۴ هزار و ۷۰۵ سری جهیزیه به صورت مشارکتی به نوعروسان اهدا کرده است.
چهارمحال و بختیاری به عنوان استان معین در سطح کشور شناخته شده لذا تهیه و ارسال جهیزیه برای استانهای همجوار را نیز برعهده گرفت که هدف از اجرای این طرح استفاده از وسایل ایرانی و کمک به کارگران داخلی بود تا چرخه فعالیت کارخانههای داخلی در کشور رونق گرفت و سبب حذف دلالانی شد که کالا را از کارخانه به بازار میرساندند.
حمایت بسیج سازندگی و سپاه در این طرح روحیه اعضای گروه را بالا برده و انگیزه به بچهها تزریق کرده است چرا که این جوانان ۱۸ تا ۳۰ سال که به صورت فی سبیلالله در این گروه کار میکنند بعد از خداوند به حمایت همین افراد دلگرمند.
سردار علی محمداکبری فرمانده سپاه قمر بنیهاشم (ع) چهارمحال و بختیاری گفت: ۳۲۰ سری جهیزیه با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره)، بسیج سازندگی و سپاه استان توزیع شد.
بانک اطلاعاتی از افراد نیازمند و آسیب دیده کرونا در استان با همکاری ائمه جمعه و جماعات، مسئولان نواحی بسیج و مراکز نیکوکاری و دستگاههای حمایتی از جمله کمیته امداد و بهزیستی تهیه شده و توزیع بستههای معیشتی بر اساس این بانک اطلاعاتی انجام میشود.
آقای محمدی فارسانی معاون حمایت و سلامت کمیته امداد امام خمینی (ره) چهارمحال و بختیاری هم از اهدای یک هزار و ۵۳۲ سری جهیزیه به نوعروسان نیازمند استان در سال ۱۴۰۰ خبر داد.
تأمین جهیزیه برای نوعروسان و بانوان (در صورت ازدواج مجدد) و اهدای هدیه ازدواج به پسران خانوادههای تحت حمایت از جمله خدمات حمایتی این نهاد در راستای ترویج ازدواج آسان است.
این جهیزیه شامل لوازم ضروری از جمله یخچال، اجاق گاز، جاروبرقی و سایر وسایل مورد نیاز بود که با مشارکت خیران، مؤسسات خیریه و مردم نیکوکار استان تهیه و توزیع گردید.
در کنار نهادهای دولتی هستند موسسه و خیرانی که تهیه جهیزیه و شاد کردن دل نوعروسان نیازمند جزو دغدغه هایشان است.
همین چند روز گذشته به مناسبت سالروز میلاد ثامن الحجج، کاروان شادی برای کمک جهیزیه به ۱۰۰ نوعروس چهارمحال و بختیاری حرکت کرد.
خانم عبداللهی مسئول موسسه خیریه آبشار عاطفههای استان چهارمحال و بختیاری گفت: برای تهیه این جهیزیهها جهت اهدا به عروس و دامادهای نیازمند در چهارمحال و بختیاری ۶ میلیارد ریال هزینه شده است.
جهیزیههای اهدایی شامل اجاق گاز، فرش، لباسشویی و وسایلی آشپزخانه است.
اگرچه بین ایرانیان رسم خرید جهیزیه برعهده خانواده دختر است، اما در اینکه چه کسی تأمین آن را برعهده دارد بحثی نیست چرا که تهیه آن در شرایط کنونی برای هر خانوادهای دشوار شده است.
اما اگر به واقعیتها اشاره کنیم، تغییر سبک زندکی خانوادهها نیز به این مسئله دامن زده است که چشم و همچشمیها و رقابتهای کاذب، فخرفروشی و خودنمایی باعث شده اقلام جهیزیه از لوازم ضروری فراتر رفته و به سوی اقلام غیر ضروری و تجملی رود.
مسئلهای که کار خانوادههای متوسط و رو به پایین را دشوار و توقع خانوادههای طرف مقابل را از جهیزیه عروس بالا برده تا جایی که اکنون دختری که جهیزیه متعارف و معمولی دارد، از سوی برخی مورد شماتت قرار میگیرد.
همین عبور خانوادهها از ساده زیستی وحرکت به سوی تجمل گرایی است که جوانان را بی رغبت به ازدواج میکند و ازدواج آنها را به ویژه خانوادهای بی بضاعت دچار مشکل میکند.
پس بهتر است در این روزگار به جای چشم و هم چشمی و تجمل گرایی به دنبال یاد گرفتن معنی و مفهوم زندگی باشیم تا زندگی سالم و شیرین تری را برای خود رقم بزنیم.
گزارش از افسانه احمدی فارسانی