با گرم شدن هوا مصرف آب و برق هم اوج گرفته؛ خشکسالی و کمبود بارشها هم مزید علت شده و این نگرانی را ایجاد کرده که آیا همانند تابستان چند سال اخیر، باید شاهد قطع گاه و بیگاه برق و افت فشار آب و حتی قطع آن باشیم؟ چگونه باید مدیریت کنیم تا این روزهای گرم را کم دغدغه بگذرانیم؟
وزارت نیرو به عنوان متولی تامین آب و برق کشور، ضمن اجرای برخی طرحهای تشویقی برای سوق دادن مشترکان به مصرف بهینه، طرح تغییر ساعت کاری ادارات را هم ارائه کرده که به تصویب دولت رسیده تا از این طریق هم از بار مصرف انرژی کم کند.
کاهش ۳۰ درصدی مصرف برق با تغییر ساعت کاری ادارات
منصور شیشه فروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: با توجه به اینکه با هر دو درجه افزایش دما مصرف برق و آب اوج میگیرد، ستاد مدیریت برق در استان اصفهان به منظور برنامه ریزی برای مصرف بهینه، حفظ و پایداری شبکه برق، در روزهای گرم پیش رو تشکیل شده است.
او میگوید: متناسب با بخشنامه هیئت وزیران قرار شد تمام ادارات ۳۰ درصد مصرف برق خود را کاهش دهند و در پایان وقت اداری یعنی ساعات غیر اداری مصرف برق را تا ۶۰ درصد کم کنند.
به گفته مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، پیش بینی میشود با اجرای طرح تغییر ساعات اداری ۲۵ تا ۳۰ درصد در مصرف برق صرفه جویی شود.
شیشه فروش درباره راهکارهای کاهش مصرف برق در بخشهای عمومی هم میگوید: کاهش مصرف سامانههای سرمایشی، تعدیل روشنایی ساختمان ها، معابر شهری، میدان ها، معابر و بوستانها از الزامات است.
او میگوید: استان اصفهان ۲ هزار مگاوات کسری برق دارد و تمام تدابیر بکار گرفته با این هدف است که حتی محدودیت مصرف برق در بخش صنعت اعمال شود تا خاموشی به بخش خانگی نرسد.
۳۷ مگاوات مصرف برق ماینرهای کشف شده
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: عوامل شرکت برق با همکاری نیروی انتظامی و بخش قضایی توانستند پارسال در ۸۰۲ محل ۱۲ هزار و ۳۵۲ دستگاه استخراج رمز ارز کشف کنند که ۳۷ مگاوات مصرف برق داشتند.
به گفته شیشه فروش، امسال هم با تشکیل۳۰ گروه گشت و نظارت، از فروردین تاکنون، ۵۰۶ دستگاه استخراج رمز ارز کشف شده است.
ضرورت صرفه جویی ۲۵ درصدی در مصرف آب
او در خصوص مدیریت مصرف آب هم میگوید: با توجه به اینکه همه مشترکان آب باید صرفه جویی ۲۵ درصدی را اعمال کنند با تشکیل ستاد استانی مدیریت مصرف آب، مقرر شد لوازم کاهنده مصرف، بین مشترکان توزیع شود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان دربار دیگر اقدامات میگوید: در همه شهرهای استان، آب مورد نیاز برای آبیاری فضای سبز شهری از آب آشامیدنی تفکیک شده است؛ به شهرداریها هم برای آبیاری شبانه، حذف کشت چمن و کاشت درختچههای متناسب با اقلیم هر منطقه تاکید شده است.
شیشه فروش میگوید: اقدام ضروری دیگر، نشت یابی، ترمیم و بازسازی شبکههای آبرسانی برای کاهش هدر رفت آب است.
او یادآوری میکند با توجه به کاهش ۴۰ درصدی بارشها نسبت به میانگین بلندمدت، بیشتر چشمه ها، چاهها و قوات استان کم آب یا خشک شده است.
کسری منابع آب، چالش آبرسانی تابستانه به مشترکان
مهرداد خورسندی سخنگوی شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: در روزها و هفته آینده که دمای هوا به بالاترین میزان در سال میرسد، اگر مصرف آب مدیریت نشود، مشترکان با افت فشار و حتی قطع آب مواجه میشوند.
او گفت: البته سیاست ما قطع آب نیست اما تجربه نشان داده وقتی دمای هوا از ۳۵ درجه سانتیگراد بالاتر میرود مصرف آب هم افزایش مییابد و تا منابع جدید آب وارد مدار نشود با کاهش فشار در شبکه روبرو میشویم.
به گفته سخنگوی شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان تابستان پارسال در پی افزایش دما، ۳ هزار و ۲۰۰ تا ۴ هزار و ۳۰۰ لیتر در ثانیه کسری آب داشتیم که این کسری خود را با افت فشار در شبکه نشان داد، چون اگر آبی در منابع ذخیره نشود فشار آب هم کم میشود.
خورسندی میگوید: کسری آب در سال گذشته سبب شد اولین بار در کلانشهر اصفهان آبرسانی سیار اجرا شود که به این منظور ۵ هزار و ۸۰۰ دستگاه تانکر، ۶۲ میلیون لیتر آب بین مشترکان توزیع کردند.
خروج تمام چاههای حاشیه زاینده رود از مدار
او میگوید: بارشها در اصفهان و برخی از شهرهای استان نسبت به سال آبی قبلی کمتر بوده و این منجر به کاهش آبدهی چاهها شده، به عنوان مثال چاهی که پارسال دو هزار لیتر در ثانیه از آن آب برداشت میشد امسال فقط ظرفیت برداشت هزار لیتر آب در ثانیه را دارد.
به گفته سخنگوی شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان به علت خشکی زاینده رود دو سالی هست که چاههای حاشیه زاینده رود کاملا خشک و غیرقابل استفاده شده و در مجموع باید گفت منابع زیرزمینی ما یا به طور کامل خشک شده یا ظرفیت آبدهی آنها به شدت کاهش یافته است.
خورسندی میگوید: همانند پارسال تلاش میکنیم تا با استفاده از ظرفیت تصفیه خانه بابا شیخ علی و چاههای پراکنده، آب مورد نیاز مشترکان را در ماههای گرم سال تامین کنیم.
او معتقد است اگر سامانه دوم آبرسانی اصفهان وارد مدار شود بخشی از مشکل قطع آب رفع میشود.
سخنگوی شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان از تمام شهروندان درخواست کرد در مصرف آب صرفه جویی و مصرف خود را به خصوص در روزهای گرم تابستان مدیریت کنند.
صنایع صرفه جویی میکنند تا برق خانگی قطع نشود
محمد رضا نوحی سخنگوی صنعت برق استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: با توجه به برنامه ریزی و رایزنی وزارت صمت و وزارت نیرو قرار شد، مدیریت بار و مصرف با صنایع باشد و امسال در بخش خانگی خاموشی وجود نداشته باشد.
به گفته او بر این اساس، شهرکهای صنعتی و صنایعی مثل فولاد باید با اعمال تعطیلی دوره ای، مصرف برق خود را کاهش دهند.
سخنگوی صنعت برق استان اصفهان معتقد است استمرار نداشتن گرما و کاهش گاه و بیگاه دما در بهار امسال، سبب شده بار مصرف برق در استان فعلا نسبت به سال قبل کمتر باشد.
نوحی میگوید: اگر مشترکان بخش خانگی هم همراهی و در مصرف برق صرفه جویی کنند میتوانیم تابستان را بدون خاموشی پشت سر بگذاریم.
همه میدانیم کمبود منابع آبی چالشی است که با آن مواجیهم و این کمبود تاثیر منفی خود را بر تامین آب و برق استانمان نشان میدهد. با برنامه ریزی درست کمک کنیم روزهای گرم سال بدون خاموشی و قطع آب بگذرد.
گزارش از فاطمه والافرد
باید آب خلیج فارس برای صنعت مرکز کشور آورده شه
کشاورزی هم باید گلخانه ای شه
اگه ایران رو صد سال دیگه کویر نمی خواهید!