۲۰ خردادماه همزمان با روز جهانی صنایع دستی، از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور به عنوان روز ملی فرش دستباف نام‌گذاری شد.

فرش ایرانی جلوه‌ای پرشکوه از هنر دست ایرانیانیان است که از دیرباز تار و پود جانشان با هنر گره خورده؛ این کالا از دیرباز معروف و مورد استفاده بوده و سند آن نیز گزنفون تاریخ‌نگار یونانی در کتاب سیرت کوروش، در بین سال‌های ۴۳۰ تا ۳۴۵ پیش از میلاد می‌نویسد: ایرانیان برای این‌که بسترشان نرم باشد قالیچه زیر بستر خود می‌گسترند.

به استناد قطعی تاریخ، جمهوری اسلامی ایران سرآغاز هنر کهن فرش بافی است و این مورد مهم، به اهمیت و منحصر به فرد بودن آن از سایر هنر‌های دستی می‌افزاید.

با توجه به دلایل گوناگون تاریخی، فرهنگی، هنری و... فرش ایرانی همواره در طول ادوار گذشته در سراسر پهنه گیتی خوش درخشیده و پرچم دوم این مرز و بوم محسوب می‌شود و همچنین نماد هویت و اعتقادات ما ایرانیان است و جای خالی روز ملی فرش در تقویم کشور به وضوح حس می‌شد.


بیشتر بخوانید


هنر و تولید انواع صنایع دستی در بین مردم چهارمحال و بختیاری به نوعی با پوست و خون آن‌ها آمیخته شده و فرش تنها یک گزینه و البته مهمترین مورد در بین مدل‌های مختلف صنایع دستی این استان است.

فرش بختیاری در سال ۱۳۹۶ ثبت جهانی شد بنابراین در تمامی دنیا شناخته شده است و در کشور‌هایی مانند آمریکا، آلمان، ژاپن، چین، کشور‌های اروپایی و حاشیه خلیج فارس و... استقبال خوبی از فرش بختیاری صورت گرفته و دارای مشتری است.

بافت سالانه ۲۰۰ هزار مترمربع فرش در چهارمحال و بختیاری

آقای شیخی سرپرست اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری گفت: ۱۰۰ بافنده فعال در این استان وجود دارد که از این تعداد ۵۰ هزار بافنده به طور مستمر قالی می‌‎بافند که اگر هر کدام از این بافندگان به طور میانگین در طول سال چهار متر مربع قالی ببافند، ۲۰۰ هزار مترمربع فرش در استان بافته می‌شود.

۸۰ درصد فرش تولیدی در استان قابلیت صادرات دارد، اما محدودیت‌های صادرات سبب شده تا بافندگان انگیزه‌ای برای بافت فرش نداشته باشند.

ایجاد دهکده فرش راهکاری برای رفع چالش‌های تولید فرش در استان است، با تکمیل زنجیره تولید، هزینه‌ها به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد و در این صورت بافندگان انگیزه بیشتری برای تولید فرش خواهند داشت.

برای احداث دهکده فرش استان ۳۱ هکتار زمین در حاشیه جاده چالشتر به سامان بعد از پمپ بنزین و معروف به غراول خانه برای بررسی به اداره راه و شهرسازی معرفی شده است.

از دیرباز تاکنون استان چهارمحال و بختیاری مهد فرش بوده است و فرش این استان در ایران و حتی در جهان شناخته شده و یکی از دلایل آن این است که در بافت این فرش چه در نقش و چه در رنگ هیچ گونه تقلبی وجود ندارد.

فرش ایرانی سالیان زیادی است که قدمت دارد و هنوز جایگاه خود را در جهان حفظ کرده است ما باید تلاش کنیم صنعت فرش را در ایران سرپا نگه داریم و این هنر صنعت را در بین جوانانمان گسترش دهیم.

در بحث بازاریابی و حوزه هنری فرش باید اقدامات مؤثرتری صورت بگیرد، به عنوان مثال دانشکده فرش این استان با تعامل با دانشگاه‌های خارجی می‌تواند در بازاریابی این محصول ارزشمند اقدامات مؤثری انجام دهد.

تاریخچه فرش در ایران تقریبا دو هزار و ۵۰۰ ساله است؛ فرش دستباف ایرانی یک گنج واقعی است و با طرح‌ها و رنگ‌های متنوع خود هنر، فرهنگ، سنت و سبک زندگی ایرانی را روایت می‌کند.

فرش از اصلی‌ترین نماد‌های هویت و فرهنگ ایرانی است و بخش بزرگی از درآمد غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است.

تولید و صادرات کالا‌هایی مانند فرش می‌تواند افزایش اشتغال و ارزآوری را به همراه داشته باشد.

در تاریخ ۲۶ شهریورماه ۱۳۹۹ پیشنهاد نماینده مردم زاهدان در دستور کار شورای فرهنگ عمومی کشور قرار گرفت و در نشست ۷۵۳ مورخ ۲۱ بهمن ماه ۱۳۹۹ شورای فرهنگ عمومی کشور، مطرح و پس از بحث و بررسی، ۲۰ خرداد ماه همزمان با روز جهانی صنایع دستی، به عنوان روز ملی فرش با اکثریت آرای اعضا تصویب شد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.