شیراز در جنوب غربی کشور قرار دارد و دارای آثار تاریخی و جاذبه های دیدنی است که هر ساله گردشگران زیادی از داخل و یا خارج از کشور برای دیدن آثار آن به این شهر سفر می کنند.

از آن جا که خانه‌ معنوی شعر و هنر فارسی شیراز است تعدادی از بهترین موزه ها و گالری ها در این شهر وجود دارد  که آثار، فرهنگ غنی و تاریخی ایران را به نمایش می گذارند.

موزه تخت جمشید 

یکی از مهم ترین موزه های شیراز موزه تخت جمشید است که در آن می توان آثار  زیبایی مانند گل نبشه های تخت جمشید، سرستون ها، سرنیزه و پیکان، گل میخ طلا، کتیبه حرم خشایار شاه، مجسمه های سنگی کوچک نیمه تمام و خمره های بزرگ سفالی  را دید که هر یک از آثار هنرمندان مطرح این سرزمین بوده است.

این موزه زیبا که در ابتدا کاخ ملکه  نیز بوده به دستور خشایار شاه در زمان اردشیر یکم ساخته شد

 می توان گفت که ساختمان موزه تخت جمشید یکی از قدیمی ترین بنای بازسازی شده ایران بوده که در سال ۱۳۸۸ به موزه ملی اختصاص داده شده است. 

موزه تخت جمشید

برای بازدید از این موزه می توانید در نیمه اول سال همه روزه در ساعت های  ۳۰ و ۷ تا ۳۰ و ۱۹ دقیقه و در نیمه دوم سال  از ساعت ۸  تا ۱۸ به آدرس فارس، شیراز، مرودشت، تخت جمشید مراجعه کنید. 

موزه پارس

موزه پارس یکی از جالب ترین موزه های شیراز  بوده که در باغ نظر شیراز واقع شده است.

در سال ۱۳۱۵ عمارت کلاه فرنگی که در این باغ قرار داشت و برای بازدید عموم به موزه ای تبدیل شد که در آن آثار و اشیاء تاریخی مربوط به دوره پیش و پس از اسلام نگهداری می شود.

از جمله آثاری که در این موزه وجود دارد می توان به قرآن خطی نفیس، مفرغ های لرستان، آثار نقاشی لطفعلی خان صورتگر و شمشیر کریم خان زند اشاره کرد که با رفتن به این موزه دیدنی می توانید تمام این آثار را در کنار یکدیگر ببینید.

موزه پارس

 آرامگاه کریم خان زند نیز در شاه نشین شرقی این عمارت قرار دارد که این اثر تاریخی در سال ۱۳۱۴ به عنوان یکی از موزه های شیراز به ثبت جهانی رسیده است.

برای دیدن آثار موجود در این موزه نیز می توانید همه روزه از ساعت ۳۰ و ۷  دقیقه تا ۲۰  به آدرس شیراز، خیابان زند، باغ نظر، نزدیک ارگ کریم خان مراجعه کنید.

موزه شاهچراغ

یکی دیگر از موزه های دیدنی شیراز، موزه شاهچراغ  بوده که در صحن احمد ابن موسی قرار دارد و آثار موجود در آن متعلق به دوران قبل و بعد از اسلام است.

با رفتن به این موزه شما می توانید انواع قرآن ها، نسخ خطی و آثار وقفی مردم، ظروف شیشه ای، سفالی، سکه های باستانی، اسلحه های قدیمی، سفالی، فلزی، فانوس، شمعدان ها و نقاشی های افراد مشهور را مشاهده کنید و از دیدن این آثار تاریخی که به نیاکان ما باز می گردد بهره ببرید.

موزه شاهچراغ

موزه شاه چراغ در شیراز، میدان احمدی، آستان مقدس حضرت شاهچراغ قرار دارد  و درب های آن همه روزه  از ساعت های ۸  تا ۲۱ پذیرای علاقه مندان است.

موزه نارنجستان

یکی از بناهای باقی مانده از دوره قاجار موزه نارنجستان بوده که در داخل باغ نارنجستان شیراز قرار دارد.

 این موزه در سال ۱۲۵۷ به دستور محمد علی خان و پسرش محمد رضا خان ساخته شد و درون و بیرون آن با آینه کاری، گچ بری، آجر کاری، منبت کاری و نقاشی های سنتی دوره قاجار به گونه ای تزئین شد که چشم هر بیننده ای را مجذوب خود می کند.

در بخش هایی از این موزه نیز آثار تاریخی مربوط به دوره قاجار به نمایش گذاشته شده است.

موزه نارنجستان

اگر به شیراز سفر کردید از موزه نارنجستان که در خیابان لطفعلی خان زند قرار دارد دیدن کنید.

 توجه داشته باشید که برای بازدید می توانید همه روزه  از ساعت ۸ صبح  تا ۱۳ و عصر ها از ساعت ۱۵ تا ۱۹ از این موزه دیدن کنید.

موزه نظامی باغ عفیف آباد

موزه نظامی  در باغ عفیف آباد قرار دارد و کار خود را با به نمایش گذاشتن ابزارآلات و سلاح ‌های جنگی و نظامی کشف شده در شیراز ادامه داده است.

از جمله آثار موجود در این موزه می توان به مجموعه‌ای ارزشمند از انواع سلاح ‌های سرد و گرم، خودکار و نیمه خودکار، انواع شمشیر، زره، نیزه، کلاه خود، سپر، انواع تفنگ‌ های سرپر، سنگ چخماق، تفنگ‌ های شکاری، تپانچه و انواع مسلسل اشاره کرد که هر کدام از آن ها متعلق به دوره ‌های مختلف از دوره صفویه تا عصر حاضر هستند و هر یک از آن ها جذابیت دیدنی خاص خود را دارند. 

ساختمان این موزه از دو طبقه تشکیل شده که  در طبقه اول آن موزه، انواع مختلفی از اسلحه قرار داشته و طبقه دوم آن مربوط به موزه عبرت است.

موزه نظامی باغ عفیف آباد

از این ساختمان در گذشته به عنوان محلی برای اقامت خاندان پهلوی در شیراز نیز استفاده می شد.

 در این موزه انواع مختلفی از سلاح وجود دارد که برخی از ارزشمند ترین سلاح موجود در این موزه می توان از تفنگ ‌های شخصی فتحعلی شاه، ناصر الدین شاه، مظفر الدین شاه، رضا شاه، محمد رضا شاه و همچنین تفنگ‌ های دلاوران نهضت جنگل، تپانچه حشمت و مسلسل آب انباری رئیس علی دلواری یاد کرد. 

 بازدیدکنندگان می توانند برای دیدن آثار تاریخی موجود در موزه نظامی باغ عفیف آباد همه روزه  صبح ها از ساعات ۸ تا ۱۳ و عصرها از ساعت ۱۵  تا ۱۹ به آدرس شیراز، جنوب خیابان قصر الدشت، انتهای خیابان عفیف آباد مراجعه کنند. 

موزه هنرهای تجسمی ( خانه فروغ الملک)

یکی دیگر از بناهای به جا مانده و با ارزش دوره قاجار خانه فروغ ‌الملک است که این بنای زیبا و تاریخی در اصل متعلق به  یکی از زنان فرهیخته، سرشناس و ثروتمند شیراز به نام فروغ ‌الملک بوده که این شخص به هنر دوستی، عرفان و مشروطه ‌خواهی شهرت داشت. 

خانه فروغ الملک را فروغ الملک قوامی در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی با مساحتی  در حدود  ۱۰۲۰ متر مربع ساخته شد.

این خانه تاریخی در سال ۱۳۷۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

آثار تاریخی موجود در این موزه که در معرض دید عموم قرار داده می شود شامل آثاری در قالب نقاشی، عکاسی، خوش نویسی و نقش برجسته است.

خانه فروغ الملک

 این بنای تاریخی ۳ طبقه در سال ۱۳۸۱ مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و با هدف ایجاد مجموعه ای برای نمایش آثار هنرمندان بزرگ، از جمله آثار خانواده مشکین‌ فام، به حسین مشکین‌ فام واگذار شد.

ساختمان این موزه متشکل از آشپزخانه، اسطبل، حمام و دو منزل مسکونی بوده که برای زیبا شدن این بنای تاریخی  از کاشی‌کاری‌ ها، نقاشی‌ های روی سنگ، دیوار های آجری و سقف‌ های تیرچوبی در نمای درونی و بیرونی آن استفاده شده است.

یکی از اصلی ترین بخش های موزه فروغ‌ الملک، کتابخانه ‌ای است که بیش از ۱۰۰ جلد کتاب و مجله تخصصی در آن قرار دارد و این کتابخانه باعث شده که بازدید از موزه چندین برابر شود. 

 موزه هنرهای تجسمی فروغ ‌الملک نیز به عنوان یکی از دیدنی ‌ترین جاذبه‌ های توریستی و گردشگری شیراز شناخته می شود که در آن آثار هنرمندان معاصر فارس برای بازدید عموم به نمایش گذاشته شده است. 

برای بازدید از این موزه دیدنی می توانید همه روزه از ساعت ۸  تا ۱۹ به آدرس شیراز، بافت قدیمی شیراز، بلوار آیت‌الله دستغیب، محله سنگ ‌سیاه، پشت امامزاده بی‌‌بی دختران مراجعه کنید.

موزه مشاهیر ( زینت الملک) 

یکی از اصلی‌ترین جاذبه های گردشگری شیراز، موزه مشاهیر یا همان زینت الملک بوده که ساخت آن شبیه به  موزه مادام توسو در شهر لندن است.

موزه مشاهیرخانه زینت الملوک

 خانه زینت ‌الملک در سال ۱۲۹۹ هجری قمری از سوی  علی محمود خان قوام الملک دوم ساخته و در سال ۱۳۰۲ محمد رضا خان قوام الملک سوم ساخت آن به پایان رساند و در نهایت این خانه به خاندان قوام الملک تعلق گرفت. 

موزه مشاهیر در خیابان لطفعلی خان زند قرار گرفته است و بازدید کنندگان می توانند از ساعت ۸  تا ۲۰ به آن  موزه مراجعه کنند.

موزه سنگ هفت تنان

اگر بخواهیم یکی از باشکوه ‌ترین موزه ‌های شیراز را نام ببریم  می توان گفت که آن موزه، موزه سنگ هفت تنان است.

تاریخچه ساخت این موزه به در دوره زندیه، کریم خان زند باز می گردد که تصمیم گرفت برای هفت نفر از عارفان شیرازی که چندین سال پیش در کوه چهل مقام دفن شده بودند سنگ بنایی را بسازد.

بی کتیبه ماندن این سنگ قبرها نیز به دلیل گم نام بودن این اشخاص بوده است.

موزه سنگ هفت تنان

 این مکان که امروزه در بین مردم به عنوان موزه سنگ شیراز شناخته می شود، نمونه هایی از سنگ‌ های تاریخی و کتیبه‌ های کهن را در دل خود جای داده است که دیدن آن ها خالی از لطف نخواهد بود.

 خطوطی که در روی این سنگ ها استفاده شده از نوع کوفی، نستعلیق، نسخ و توقیع است که چشم هر بیننده ای را مجذوب خود می کند. 

 این گنجینه های تاریخی که در موزه هفت تنان نگه داری می شود، متعلق به قرن سوم تا یازدهم هجری بوده و اکنون این موزه در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده  و اداره آن زیر نظر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور اسست.

اگر به شیراز سفر کردید فراموش نکنید که  به انتهای بلوار هفت تنان بروید و از موزه سنگ هفت تنان دیدن کنید. 

درب های این مجموعه نیز همه روزه از ساعت ۳۰ و ۸ دقیقه تا ۳۰ و ۱۷  دقیقه برای بازدید عموم باز است.

موزه گرمابه حمام وکیل شیراز

یکی از شاهکارهای معماری ایرانی حمام وکیل است که  به دست کریم‌ خان زند ساخته شد.

این بنای زیبا و بی نظیر که مانند آن در هیچ کجا ساخته نشده هر ساله گردشگران و توریست‌ های بسیاری را به سمت خود جذب می‌ کند به طوری که امروز به عنوان یکی از بی‌نظیرترین موزه ‌های مردم شناسی شناخته می شود.

حمام وکیل  بعد از آن که مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت به رستوران تبدیل شد و سپس به عنوان موزه فرش به کار خود ادامه داد.

 اما چندی بعد با توجه به کاربری اصلی ساختمان،  این حمام به عنوان موزه گرمابه شیراز در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

موزه گرمابه حمام وکیل شیراز

در حال حاضر اگر به این موزه بروید در قسمت سربینه حمام با ۳۰ مجسمه مومی مواجه می شوید که در حالت های مختلف طراحی شده و نمایشگر نحوه استحمام و آداب ویژه آن هستند.

به طور کلی با ورود به موزه گرمابه حمام وکیل شیراز، می توانید با آداب و رسوم، نحوه پوشش و فرهنگ گذشته مردم شیراز آشنا شوید که بسیار جالب هستند.

 برای رفتن به این موزه کافی است از ساعت ۸ تا ۲۰ به خیابان لطفعلی ‌خان زند، خیابان طالقانی، موزه حمام وکیل بروید تا محیط جالب و تاریخی آن را بتوانید از نزدیک مشاهده کنید. 

موزه لباس‌ های سنتی و آیینی شیراز (خانه صالحی)

یکی دیگر از بنا‌های به جا مانده از دوره قاجار خانه صالحی است که در سال ۱۳۸۴ این بنا را سازمان میراث فرهنگی کشور به موزه لباس‌های سنتی و آیینی شیراز تبدیل کرد.

زیبایی این بنا به حدی است که در بدو ورود به آن می‌توانید شاهد شاهکار‌های معماری ایرانی و اسلامی باشید، به گونه‌ای که در تمامی نمای درونی و بیرونی آن از تزئینات گره‌چینی، گچ کاری، سقف‌های چوبی به گونه‌ای بسیار زیبا استفاده شده که همه آن‌ها نشان گر هنر معماری در دوره قاجار است.

موزه لباس‌ های سنتی و آیینی شیراز (خانه صالحی)

اگر به این بنای تاریخی و زیبا بروید در ابتدا با دو بخش اندرونی و بیرونی آن مواجه خواهید شد، همچنین اتاق‌های سه دری و پنج دری آن نیز قطعا توجه شما را به خود جلب می کند.

از دیگر زیبایی‌های این خانه می‌توان به دیوار‌های حیاط اشاره کرد که بر روی آن نقش‌های زیبایی، چون طرح‌های اسلیمی، گل، مرغ و نقوشی از پادشاهان و سربازان قاجار به تصویر کشیده شده اشاره کرد که توجه هر شخصی را به خود جلب می‌کند.

برای بازدید از این خانه تاریخی می‌توانید همه روزه از ساعت ۸  تا ۱۷ به آدرس شیراز، بافت تاریخی، رو به روی شاهچراغ، کوچه هفت پیچ، خانه صالحی مراجعه کنید.

برچسب ها: میراث فرهنگی ، موزه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار