این بیماری نخستین بار سال ۱۹۴۴ در کریمه اوکراین و سپس در سال ۱۹۵۶ در جمهوری دموکراتیک کنگو مشاهد شد و حالا بسیاری از کشورهای جهان و ایران را درگیر کرده است.
استان هرمزگان نیز از این موضوع مستثنی نیست و پارسال ۱۲ مورد مشکوک و یک مورد قطعی بیماری تب کریمه کنگو در استان شناسایی شد.
بر اساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان امسال نیز تاکنون یک مورد بیماری مشکوک به تب کریمه کنگو در استان شناسایی شده که نتیجه آن منفی اعلام شده است.
افزایش شیوع بیماری تب کریمه کنگو با آغاز فصل گرما
کامبیز امجدی، معاون سلامت اداره کل دامپزشکی هرمزگان گفت: همزمان با آغاز فصل گرما احتمال شیوع بیماری تب کریمه کنگو هم افزایش مییابد.
بیماری تب کریمه کنگو چه علایمی دارد؟
به گفته امجدی، بیماری تب کریمه کنگو (CCHF) یک بیماری ویروسی تب دار حاد است که از طریق کَنه به انسان منتقل میشود و علایمی همچون تهوع، سردرد، دل درد و خون ریزی زیر پوستی به دنبال دارد.
او با اشاره به اینکه این بیماری به جز تب مختصر و گذرا معمولا هیچ علایمی در دامهای زنده ندارد، گفت: ویروس بیماری که در خون و بافتهای بدن حیوان مبتلا وجود دارد، از راههایی همچون شاخ بری، پشم چینی، کشتار دامهای آلوده، گزش کنه، له کردن کنه با دست، تماس با خون و ترشحات خونی و گوشت آلوده به انسان منتقل میشود.
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به تب کریمه کنگو هستند؟
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی هرمزگان گفت: دامداران، کارگران دامداری ها، ذبح کنندگان و سلاخان، کارگران کشتارگاهها، بازرسان بهداشتی دامپزشکی و کادر درمانی شاغل در بیمارستانها از جمله افرادی هستند که بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو قرار دارند.
راههای پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو چیست؟
سازمان دامپزشکی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کشنده تب کریمه کنگو ۱۰ توصیه مهم دارد:
۱) حذف کَنه ناقل بیماری از طریق سمپاشی و حمام دادن دامها و سمپاشی و ضدعفونی کردن اماکن دامی طبق نظر دامپزشکی
۲) خودداری از له کردن کنه با دست یا روی بدن دام
۳) خودداری از تماس غشاهای مخاطی بدن (نظیر چشم و دهان) با ترشحات و خون دام آلوده
۴) خودداری از کشتار دام در مکانهای غیر مجاز
۵) تهیه گوشت مورد نیاز از مکانهای مطمئن و تحت نظارت دامپزشکی
۶) نگهداری گوشت تازه دام به صورت کامل به مدت ۲۴ ساعت در دمای ۲ تا ۴ درجه سانتی گراد (دمای یخچال)
۷) حفاظت شخصی در تماس با ترشحات و خون حیوان (استفاده از دستکش، ماسک، عینک، چکمه و لباس بلند)
۸) اجتناب از خوردن جگر خام و نیمه پخته
۹) ویروس در برابر حرارت حساس است، بنابراین پختن گوشت سبب از بین رفتن ویروس میشود.
۱۰) در صورت ایجاد هرگونه ضخم یا جراحت جلدی در حین کشتار و با بروز علائم بیماری سریعا به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید.
نویسنده: پرویز بلوچیان رضوان