در ارتباط با مشکلات تولیدکنندگان مرغ مادر و گوشتی و پیرو تصاویر منتشر شده در خصوص معدوم سازی جوجه یکروزه مسئولان در میز اقتصاد امروز نکاتی را مطرح کردند.
با اصلاح نظام یارانه در راستای حمایت از تولید چه اقداماتی انجام شده است؟
حسین دماوندی نژاد معاون امور تولیدات دامی و معاون وزیر جهاد: از ۸ ماه گذشته برنامه ریزی های لازم را انجام دادیم تا با اطمینان از تولید کالا در حد کفایت فشاری به مصرف کننده وارد نشود، همچنین در بخش تولید آنجا که وظایف ماست برنامه ها را تنظیم کردیم.
اندازه صنعت طیور و گاو شیری به مراتب بزرگتر از کشورهای همسایه است و با قابلیت هایی که در کشور داریم ضمن تامین نیاز کشور، امکان صادرات و تامین نیاز کشورهای همسایه وجود دارد و تنها غفلتی که در خصوص نرخ ارز صورت گرفت، موجب شد راندمان اقتصادی نزولی شود.
در ارتباط با حذف تعرفه صادرات جوجه، تخم مرغ نطفه دار و مرغ چه اقدامی انجام شده است؟
معاون امور تولیدات دامی و معاون وزیر جهاد: در ارتباط با حذف تعرفه صادرات جوجه، تخم مرغ نطفه دار و مرغ و تبدیل شدن آن به صفر اقدام و مجوز آن به انجمن جوجه یکروزه داده شده است.
انجمن جوجه یکروزه قبل از موضوع اصلاح نظام یارانه باید برای صادرات اقدام می کرد که منعی در این زمینه وجود نداشت. آمار صادرات جوجه را باید انجمنجوجه به ما بدهد، هر چند در حال ارائه آمار به ما هست.
گله های پشتیبان که تولید جوجه یکروزه میکند تا سه ماه نهاده مدت دار در اختیار گله های پشتیبانی قرار میگیرد و در نظر داریم که در این مقطع هزینه ها را به صفر تبدیل کنیم.
تولید قراردادی گوشت مرغ گام بعدی است که انعقاد قرارداد در این زمینه به کل کشور ابلاغ شده است تا پس از تولید این اجازه را داده ایم که در صورتمناسب بودن قیمت به بازار عرضه شود، در غیر این صورت دولت تمام مرغ تولیدی را خریداری کند.
میزان تسهیلات ابلاغی به تولیدکنندگان و حداکثر زمان پرداخت چقدر است؟
معاون امور تولیدات دامی: ۲۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای پرداخت به صنعت دام و طیور ابلاغ شده است و هم اکنون نماینده وزیر مستقر در بانککشاورزی است.
بنابر دستور صریح وزیر جهاد کشاورزی و ابلاغ به بانک کشاورزی تمامی استانها مبنی بر پرداخت تسهیلات سهم الوصول ظرف ۴۸ ساعت تسهیلات باید پرداخت شود.
با اصلاح نظام یارانه و اجرای طرح جدید چه مشکلاتی در حوزه تولید گوشت مرغ خلاصه می شود؟
حبیب اسداله نژاد مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی: امسال پیش بینی می شود که تولید گوشت مرغ به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن برسد.
در گذشته بسیاری از واحدها با ظرفیت کامل کار نمی کردند که با حذف ارز و اصلاح نظام یارانه می توان میزان تولید را افزایش داد و به سمت بهره وری رفت که این موضوع برای مرغداران سود در بر دارد.
با اصلاح نظام یارانه افزایش نقدینگی مرغداران به سبب ۶ برابر شدن مولفه های تولید از اصلی ترین دغدغههای آنهاست که وزارت جهاد تسهیلاتی برای سرمایه در گردش اعلام کرده است، اما تسهیلات ۳۵ هزار و ۵۰۰ تومان به ازای هر قطعه تنها ۳۰ درصد قیمت تمام شده را پوشش می دهد که این رقم باید به ۷۱ هزار تومان افزایش یابد تا مابه التفاوت هزینه ها جبران شود.
بعد از حذف ارز ترجیحی و آغاز به کار ارز نیما قیمت مرغ به نرخ واقعی و مصوب خود نرسید که این شکاف قیمت به واسطه بحث عرضه و تقاضا منجر به زیان تولیدکنندگان شده است که پیش بینی می شود خروج از این مرحله گذر به رغم اقدامات خوب در راستای صادرات و خرید تضمینی ۲ ماه طول بکشد.
با توجه به ابلاغ وزارتخانه برای پرداخت تسهیلات، آیا مرغداران تسهیلاتی دریافت کردند؟
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی: گرچه وزارت جهاد برای پرداخت تسهیلات دیر اقدام کرد، اما قوی عمل کرد و در این خصوص بانک عامل را مکلف به حذف استعلامات غیرضرور، چک های برگشتی و اقساط معوق کرد که اینموضوع می تواند به تولیدکننده کمککند.
چه عواملی در بحث تولید جوجه یکروزه و تصاویرمنتشر شده اخیر در فضای مجازی موثر است؟
محمدرضا صدیق پور دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه: اختلاف ارز ترجیحی و نیما قیمت تمام شده را افزایش داده و شرایط سختی را برای تولیدکنندگان جوجه در هفته های اخیر فراهم کرده است.
بنابر تحلیل صورت گرفته قیمت تمام شده هر قطعه جوجه یکروزه ۱۵ هزار تومان است، در حالی که هم اکنون با نرخ یک هزار تا ۲ هزار تومان به فروش می رسد.
بنابر برنامه ابلاغی ستاد تنظیم بازار که از ۶ ماه قبل برنامه ریزی شده است، ماهانه ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون قطعه جوجه تولید می شود و از آنجا که از ۲۱ روز قبل جوجه های تولیدی در دستگاه هستند، کاهش تقاضا منجر به شوک بازار جوجه شده است.
با تحقق ۱۳۰ میلیون قطعه جوجه در این ماه، کاهش ۳۰ درصدی تقاضا منجر به مازاد ۳۰ تا ۴۰ میلیون قطعه جوجه است که صادرات ۲ تا ۳ میلیون اختلاف معناداری با تولید دارد.
چه میزان جوجه یکروزه صادر شده است؟
صدیق پور کارشناس صنعت دام و طیور: بنابر ابلاغیه چند روز اخیر، حواله ۸ میلیون قطعه جوجه داده شده که تاکنون ۳ میلیون قطعه صادر شده که در مقایسه با مازاد تولید رقمی نیست.
با آزاد شدن قیمت و اصلاح نظامیارانه چه مشکلاتی در ارتباط با تولید مرغ و جوجه وجود دارد و برنامه حمایتی دولت را چگونه ارزیابی میکنید؟
علی تقوی فر کارشناس صنعت دام و طیور: آزادشدن ارز به عنوان اقدام بزرگ باعث شکوفایی اقتصاد و صنعت می شود، هر چند تنش هایی در دوره گذر را ایجاد می کند.
در ارتباط با جوجه در مقاطع مختلف مشکلاتی داشتیم و هم اکنون از محل اختلاف ارز، دولت بخشی از نقدینگی مورد نیاز تولیدکنندگان را باید تامین کند به طوری که میزان تسهیلات پرداختی حداقل باید ۲ برابر شود.
با تامین نقدینگی مورد نیاز، حذف تعرفه و عوارض صادرات این التهاب تا حدود زیادی کم می شود.