در جریان رونمایی از اولین شهر زیرزمینی متعلق به ارتش جمهوری اسلامی ایران، انواع پرنده‌های بدون سرنشین دوربرد شامل فطرس، کمان و آرش مستقر شده بودند.

در ادامه تحولات بزرگ و تاثیرگذار دفاعی و نظامی در ارتش جمهوری اسلامی ایران، از اولین شهر زیرزمینی این نیرو رونمایی شد. شهر پهپادی ارتش در حقیقت دومین شهر زیر زمینی پهپادی در کشورمان بعد از نمونه رونمایی شده توسط سپاه در اواخر سال پیش و اولین مجموعه زیر زمینی شناخته شده در این وسعت برای ارتش به حساب می‌آید.

بر اساس آنچه در تصاویر و توضیحات گزارش رسانه ملی منتشر شد، شهر مورد نظر در منطقه غرب کشور طراحی و ساخته شده است. چرایی اهمیت وجود این پایگاه در غرب کشور و حضور پهپاد‌های خاص و دور برد در این منطقه، مسئله‌ای است که به صورت ویژه در ادامه به آن خواهیم پرداخت. در ابتدا به سراغ معرفی پهپاد‌های برد بلند در این پایگاه می‌رویم.

گزارش صدا و سیما از شهر زیرزمینی ارتش

فطرس وارد ارتش شد

علاقمندان به مسائل نظامی بویژه در حوزه پهپاد‌های ایرانی به یاد دارند که در آبان ماه سال ۱۳۹۲، از پهپاد پهن پیکر و بلند پرواز فطرس با ماموریت شناسایی و رزمی، برای اولین بار رونمایی شد. این پرنده بدون سرنشین یکی از اولین تجربه‌های موفق جمهوری اسلامی ایران در حوزه ساخت پهپاد‌های بزرگ پیکر بوده است. از آن زمان تا به امروز فطرس جزو محصولات وزارت دفاع بود که با توجه به تصاویر جدید، به نظر می‌رسد ارتش اولین مشتری این پهپاد خاص شده است. اما چرا به فطرس، پهپاد خاص می‌گوییم؟

شعاع عملیاتی این پهپاد پهن پیکر ایرانی، ۲ هزار کیلومتر گفته شده و سقف پروازی آن نیز بیش از ۷۵۰۰ متر است. میزان مداومت پروازی آن در حدود ۳۰ ساعت و سرعت نهایی آن نیز در حدود ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت است.

بزرگترین گردهمایی پهپاد‌های دوربرد و تهاجمی ایران در «شهر زیرزمینی ارتش» + تصاویر

پهپاد دور برد فطرس در شهر زیرزمینی پهپادی ارتش - به موشک‌های کروز دقت کنید

طبق تصاویر و اطلاعات منتشره، برای این پهپاد، دو موشک کروز در نظر گرفته شده و در عین حال در زیر بال‌های آن بمب‌های سری قائم به عنوان مهمات دورایستا و مینیاتوری دیده می‌شود که می‌تواند به عنوان یک سلاح برای حمله به اهداف خاص برای کاهش حداکثری خسارت‌های جانبی استفاده کرد. گزینه‌های دیگری مثل موشک‌های سری الماس یا شفق نیز می‌تواند برای این پهپاد در نظر گرفته شود. درباره موشک‌های کروز که برای فطرس در نظر گرفته شده اطلاعات زیادی در دسترس نیست، ولی احتمالا برد ۲۰۰ کیلومتر داشته و به همین دلیل، عملیات‌های تهاجمی این پهپاد را از برد اکثر سامانه‌های شناخته شده پدافندی جهان خارج می‌کند.

کمان ۲۲ در نهاجا مجهز به موشک کروز شد

پهپاد کمان ۲۲، یکی از جدیدترین محصولات پهپادی ایران است که توسط نیروی هوایی ارتش توسعه پیدا کرده و این پرنده بدون سرنشین دارای مداومت پروازی ۲۴ ساعت و شعاع عملیاتی ۳ هزار و ارتفاع پروازی تقریبی ۸ کیلومتر است. ماموریت‌های شناسایی و تهاجمی در کنار قابلیت‌هایی مثل حمل غلاف‌های جنگ الکترونیک نیز برای این پرنده بدون سرنشین جدید ایران - که در اواخر سال ۱۳۹۹ رونمایی شده - تعریف شده است.

بزرگترین گردهمایی پهپاد‌های دوربرد و تهاجمی ایران در «شهر زیرزمینی ارتش» + تصاویر

پهپاد کمان ۲۲ مجهز به موشک‌های کروز هوا پرتاب حیدر که به رنگ قرمز و مشکی مشخص شده

موشک کروز هوا پرتاب حیدر با برد ۲۰۰ کیلومتر و سرعت هزار کیلومتر در ساعت در زمان برخورد، بمب بالدار بالابان با برد ۲۵ کیلومتر و یک نمونه از موشک هوا پرتاب سری شفق، ترکیب تسلیحاتی تقریبا کاملی را در اختیار این پهپاد دور پرواز ایرانی قرار می‌دهد. یک نکته جالب و مهم که باید در خصوص این شهر پهپادی زیرزمینی ارتش به آن اشاره کرد اینکه محل به قدری بزرگ طراحی شده که پهپاد‌ها می‌توانند به راحتی در آن موتور خود را روشن کرده و با توان خود به حرکت در آیند.

آرش، امید و کرار در تیم انتحاری‌های ارتش

پهپاد آرش یک رکورد شکن جهانی به حساب می‌آید که از زمستان سال ۱۳۹۹ وارد خدمت ارتش جمهوری اسلامی ایران شده است. این پهپاد برد بلند که بر اساس سری کیان توسعه پیدا کرده توانایی حمله به اهداف ثابت زمینی و همچنین سیستم‌های راداری تا شعاع ۲ هزار کیلومتر را داشته و در این کلاس برد بلندترین سامانه در جهان به حساب می‌آید. تعداد قابل توجهی از این پرنده بدون سرنشین در شهر زیرزمینی پهپادی ارتش مشاهده شده که نشان می‌دهد تولید انبوه این سلاح استراتژیک در جریان است.

بزرگترین گردهمایی پهپاد‌های دوربرد و تهاجمی ایران در «شهر زیرزمینی ارتش» + تصاویر

تعداد قابل توجهی از پهپاد‌های انتحاری و ضد رادار آرش در شهر زیر زمینی ارتش

شاید بتوان جدیدترین و البته خاصترین پهپاد ایرانی حاضر در این شهر شگفت انگیز را یک پرنده بدون سرنشین دانست که از آن با نام "امید" یاد می‌کنند. شمایل این پرنده بدون سرنشین، مشخصا آن را مخصوص عملیات‌های انتحاری نشان داده و البته گفته شده دارای توانایی‌های ضد رادار همانند نمونه "آرش" است. این دارایی جدید ارتش به مانند برادر خود در نیروی هوافضای سپاه، از جمله مرموز‌ترین سلاح‌های ساخته شده در ایران به حساب آمده و غیر از نام و نوع ماموریت هیچ اطلاعات رسمی در خصوص آن وجود ندارد. اما با توجه به ظاهر و شکل طراحی و سیستم پیشران ملخی احتمالا توان پوشش دادن حداقل تا برد هزار کیلومتر را دارد.

بزرگترین گردهمایی پهپاد‌های دوربرد و تهاجمی ایران در «شهر زیرزمینی ارتش» + تصاویر

پهپاد انتحاری امید در شهر زیر زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران

اما دیگر پرنده بدون سرنشین دیده شده در این شهر زیر زمینی کرار بود؛ یکی از پهپاد‌های تقریبا قدیمی ساخت ایران که در اواخر دهه ۱۳۸۰ شمسی رونمایی شده و در مدل‌های مختلفی توسعه یافته است. در این شهر زیر زمینی، کرار‌ها با چندین گزینه تسلیحاتی مشاهده شدند. در یک تصویر یک سر جستجوگر - احتمالا از نوع تصویر ساز فروسرخ- برای پهپاد کرار دیده می‌شود که به نظر می‌رسد برای نمونه‌ای انتحاری از این پهپاد باشد. استفاده از این سیستم برای شناسایی اهداف دقت بالایی را به کرار برای یافتن و رسیدن به هدف می‌دهد. پهپاد کرار که از پیشران جت استفاده می‌کند در وضعیت ماموریت بدون بازگشت یا انتحاری بردی در حدود هزار کیلومتر داشته و در وضعیت گشت رزمی و بازگشت به خانه و بازیابی به وسیله چتر برد آن ۵۰۰ کیلومتر است.

بزرگترین گردهمایی پهپاد‌های دوربرد و تهاجمی ایران در «شهر زیرزمینی ارتش» + تصاویر

نصب یک سیستم اپتیکی در جلوی پهپاد کرار در شهر زیر زمینی پهپادی ارتش

برای این این پهپاد در کنار بحث عملیات انتحاری، قابلیت حمل و پرتاب بمب‌های سقوط آزاد غیر هدایت شونده، بمب‌های دورایستای سری بالابان، موشک‌های سری شفق بهینه شده و موشک‌های هوا به هوای سری آذرخش نیز تعریف شده و تمامی این تسلیحات در این شهر زیرزمینی ارتش مشاهده شدند.

اما نکته اصلی رونمایی امروز، به نظر ارسال یک سیگنال بسیار قدرتمند و سخت از طرف ایران به رژیم صهیونیستی و حامیان فرامنطقه‌ای آن باشد. هنگامی که نگاهی به وضعیت جغرافیایی و فاصله بین محدوده اعلام شده استقرار این شهر زیرمینی در ایران، تا سرزمین‌های اشغالی داشته باشیم شاهد این هستیم که در صورت قراردادن مبداء در غرب کشور، می‌توان با این حجم انبوه از پهپاد‌های دوربرد، به راحتی هر منطقه مورد نیاز برای مقابله جدی با دشمن، بویژه مراکز نظامی و استراتژیک در سرزمین‌های اشغالی، را نابود کرد.

طبیعتا داشتن ترکیبی از پهپاد‌های انتحاری و البته شناسایی و تهاجمی برد بلند در خدمت ارتش جمهوری اسلامی ایران نشان می‌دهد که این نیرو نیز در کنار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در حوزه پهپادی از فاز عملیات‌های کوتاه برد و تاکتیکی خارج شده و بحث عملیات‌های دور برد و راهبردی پهپادی را در دستور کار خود قرار داده است؛ بویژه آنکه در این میان، نقش نیروی هوایی ارتش نیز بسیار پررنگ و تاثیرگذار است.

منبع: مشرق

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۴ ۲۹ تير ۱۴۰۱
پهپادی که درارتفاع بالاترازسطح زمین پروازکنه،دست بالاتروبرتررادرنبرد داره،امیدواریم که سقف پروازپهپادآینده ایران به ارتفاع۲۰کیلومتربرسه یعنی۸هشت کیلومتربلندپروازترازپهپادآکینجی ترکیه باسقف پروازی۱۲ کیلومتره که به عنوان پهپادرقیب ایران درمنطقه خاورمیانه هست