مدیرکل حفاظت محیط زیست قم گفت: قم به لحاظ برخورداری از اقلیم‌های کویری و کوهستانی در شرق و غرب استان قم و تغییرات دمایی چشمگیر، دارای تنوع گیاهی و جانوری بسیار غنی و ارزشمند است.

سید رضا موسوی مشکینی با اشاره به حضور گونه‌های مختلفی از پستانداران، پرندگان و خزندگان و انواع گونه‌های گیاهی به ویژه گیاهان دارویی درقم، گفت: این استان به لحاظ قرار گرفتن در کریدور مهاجرتی پرندگان و همچنین وجود زیستگاه‌های کویری، به لحاظ تعداد گونه‌های پرندگان و خزندگان رصد شده، درکشور ممتاز است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست قم با بیان اینکه متأسفانه به دلیل خشکسالی و تخریب زیستگاه‌ها، گونه‌هایی از جمله آهو و گور ایرانی در این خطه منقرض شده‌اند،گفت: برخی از گونه‌ها از جمله هوبره نیز درمعرض خطر انقراض قرار دارند که برنامه حفاظتی برای این گونه در اداره کل تهیه و تدوین شده‌است.

موسوی مشکینی با بیان اینکه تاکنون در استان قم ۲۶ گونه پستاندار از جمله قوچ و میش، کل و بز، گرگ، کفتار، روباه، گربه وحشی، سیاه گوش و شنگ آبی مشاهده و رصد شده‌اند، گفت: گزارشاتی مبنی بر مشاهده پلنگ در زیستگاه‌های طبیعی استان نیز وجود دارد که کارشناسان به دنبال ثبت این گونه با ارزش به وسیله نصب دوربین‌های تله‌ای هستند.

موسوی مشکینی همچنین با اشاره به وجود شش تالاب فصلی و دائمی درقم از جمله تالاب‌های شکار ممنوع مره وحوض سلطان، گفت: قم یکی از تالابی‌ترین استان‌های کشور و دارای ظرفیت‌های عظیم زیست محیطی است که همه ساله میزبان دسته‌های بزرگ پرندگان مهاجر است.

  مدیرکل حفاظت محیط زیست قم گفت: در استان قم ۲۷۱ گونه از انواع پرندگان رصد و شناسایی شده اند که از این میان ۸۱ گونه از انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی بوده که عمدتا مهاجر هستند و ۲۸ گونه از انواع پرندگان شکاری است که تنوع گسترده‌ای از پرندگان را در این منطقه شکل داده اند.

موسوی مشکینی با اشاره به وجود بیش از ۴۰ گونه خزنده در این منطقه، گفت: این خزندگان بیشتر در محدوده شرقی استان و در منطقه کویر و دشت مسیله حضور دارند، ضمن اینکه در استان قم دوزیستانی از جمله قورباغه و وزغ هم وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد.

موسوی مشکینی وجود تنوع گیاهی بسیار ارزشمند در قم با توجه به شرایط آب و هوایی متفاوت را مورد توجه قرار داد و گفت: در  استان قم حدود ۸۰۰ گونه از انواع گیاهان به ثبت رسیده که در این میان منطقه حفاظت شده پلنگ دره دارای تنوع گیاهی گسترده‌ای است، ولی متأسفانه خشکسالی و کاهش بارندگی‌ها به تنوع گیاهی استان به شدت صدمه زده‌است.

  مدیرکل حفاظت محیط زیست قم در پایان با بیان اینکه گونه شاخص جانوری قم پرنده شاهین و گونه شاخص گیاهی استان گز پرشاخه است، گفت: وجود گیاهانی همچون گز که نقش اساسی برای مقابله با گرد و غبار دارند، یک نعمت با ارزش بوده و باید برنامه‌های مناسبی برای توسعه این نوع گونه‌ها در زیستگاه‌های تخریب شده و کانون‌های گرد و غبار ارائه دهیم.

روز اول خردادماه مصادف با روز ۲۲ می، روز جهانی تنوع زیستی است که امسال با شعار «ساخت آینده‌ای مشترک، برای همه شکل‌های زندگی» گرامی داشته شده‌است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.