وزیر نفت گفت: طبق قانون بودجه ۱۴۰۱، تعرفه گاز مشترکان پرمصرف باید بدون یارانه باشد.

آقای جواد اوجی وزیر نفت با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر، به سوالات زیر پاسخ داد.

درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت و گاز و فرآورده‌های آن‌ها چه تاثیری روی زندگی مردم داشته است؟

آقای اوجی: حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد از پول صادرات نفت به صورت ارزی وصول و بخشی نیز برای تامین دارو و غذا صرف می‌شود. با ایجاد بازار‌ها و قرارداد‌های جدید صادراتی، موفق به افزایش عرضه ارز در سامانه نیما شدیم. فقط از طریق صادرات محصولات پتروشیمی بیش از ۱۲.۵ میلیارد دلار ارز به سامانه نیما تزریق کردیم. در بخش صادرات گاز، بیش از ۴ برابر سال ۱۳۹۹ که یک میلیارد و ۲۵ میلیون دلار بود، وصول درآمد‌های ارزی داشتیم و به بیش از ۴ میلیارد دلار رسید.

افزایش درآمد‌های ارزی به تامین کالا‌های اساسی مثل غلات به ویژه در شرایط جنگ روسیه و اوکراین و دارو، کمک کرده و ذخایر خوبی در این حوزه داریم؛ همچنین قیمت ارز را هم نسبتاً کنترل کردیم. افزایش قیمت انرژی نداشتیم و اگر افزایش قیمتی در کالا‌ها دیده می‌شود، به علت افزایش قیمت‌های جهانی است.

با افزایش مصرف بنزین نگرانی از واردکننده شدن ایران وجود دارد و از طرفی گفته شده قیمت آن نیز افزایش نمی‌یابد؛ برنامه وزارت نفت چیست؟

آقای اوجی: بنزین افزایش قیمت نخواهد داشت، اما برای مدیریت مصرف آن تا این که مجدداً تبدیل به واردکننده بنزین نشویم، با پیمانکاران برای دوگانه سوز‌های خودرو‌ها اقداماتی انجام داده و کار را از خودرو‌های عمومی و وانت بار‌ها شروع کرده که تا پایان امسال، بیش از ۲۰۰ هزار خودرو به دوگانه سوز تبدیل خواهند شد. افزایش ظرفیت پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی کشور نیز در کنار آن رقم خواهد خورد؛ کنار ستاره خلیج فارس، یک پالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه‌ای در دست احداث است و پالایشگاه‌های فعلی نیز افزایش ظرفیت کمی و کیفی خواهند داشت.

تا پایان امسال یک پتروپالایشگاه ۶۰ هزار بشکه‌ای به بهره برداری خواهد رسید و طی ۴ تا ۵ سال آینده، بیش از یک میلیون بشکه در روز ظرفیت پالایشی کشور افزایش پیدا خواهد کرد که به تامین امنیت انرژی کمک می‌کند. در مجموع با اصلاح آیین نامه مجوز تنفس خوراک، ۸ طرح پتروپالایشی با سرمایه گذاری بخش خصوصی و یک طرح با سرمایه گذاری وزارت نفت اجرایی خواهد شد.


بیشتر بخوانید:


حفظ امنیت انرژی کشور نیازمند سرمایه‌گذاری است؛ آیا این سرمایه در حال تامین است؟

آقای اوجی: ۲۵۰ میلیون مترمکعب کسری گاز در فصل سرد پارسال داشتیم که علت آن کمبود سرمایه گذاری بود. بیش از ۱۶ و نیم میلیارد دلار قرارداد برای ۵۵ پروژه بالادست، پایین دست، جمع آوری گاز‌های مشعل و بهینه سازی مصرف سوخت برای پارسال به امضا و امسال نیز، بیش از ۴۰ پروژه نیمه تمام با سرمایه گذاری بالغ بر ۱۳ میلیارد دلار به بهره برداری خواهند رسید. امسال بیش از ۲۲ پروژه کلان و اولویت دار وزارت نفت نیز آغاز خواهد شد که بالغ بر ۳۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری برای آن‌ها انجام خواهد شد.

مطالعات جامع و عملیات لرزه نگاری میدان مشترک نفتی آرش انجام شده و به زودی توسعه آن آغاز می‌شود. اولویت ما میادین مشترک از جمله میادین غرب کارون است؛ عمده قرارداد‌های این میادین بسته شده است. ۲۸ قرارداد بالغ بر یک میلیارد دلار برای جمع آوری گاز‌های مشعل میادین غرب و شرق کارون با شرکت‌های پتروشیمی به امضا رسید و تا پایان این دولت، تکلیف گازهای مشعل را مشخص خواهیم کرد.

آخرین وضعیت طرح گاز محرومان به کجا رسید؟

آقای اوجی: طبق قانون بودجه پارسال و امسال، تاکنون بیش از ۶۵۰ هزار خانوار تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی از گاز رایگان بهره‌مند شده اند و منتظر تکمیل آمار این دو نهاد هستیم تا برای مابقی این خانوار‌ها نیز اجرایی شود. در دولت سیزدهم بالغ بر ۱۲ هزار میلیارد تومان برای اجرای مسئولیت‌های اجتماعی کمک کرده ایم و خود شرکت گاز تقبل کرده که حتی لوله کشی و گازکشی داخل منازل آن‌ها را هم انجام دهد.

برای جلوگیری از رانت فروش فرآورده‌های نفتی از جمله قیر چه برنامه‌ای دارید؟

آقای اوجی: تمام فرآورده‌های نفتی از جمله وکیوم باتوم (ماده اولیه قیر)، به طور کامل در بورس عرضه می‌شود که به جلوگیری از قاچاق و تخلفات کمک می‌کند. پارسال نمایندگان مجلس اجازه داده بودند که از محل تهاتر نفت، ۱۵ هزار میلیارد تومان برای تامین قیر هزینه کند که بخشی از این ظرفیت باقی ماند. قیمت ماده اولیه قیر در بورس شروع به افزایش قیمت کرد و آن را از بورس خارج و با قیمت ثابت هر تن ۷ و نیم میلیون تومان عرضه کردیم که امسال نیز با همین قیمت تامین خواهد شد.

نمایندگان مجلس جدا از ۱۹ هزار میلیارد تومانی که برای این طرح در سال ۱۴۰۱ در نظر گرفته اند، تصمیم گرفتند تا سهمیه باقی مانده پارسال نیز که حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان است، به ظرفیت امسال اضافه شود. آمادگی داریم تا با نظارت دستگاه‌های مرتبط، بحث رانت رقم نخورد.

تعرفه گاز مشترکان پرمصرف طبق قانون باید غیریارانه ای محاسبه شود

آقای اوجی: از سال ۹۶ تا آذر پارسال هیچگونه افزایش قیمتی در تعرفه گاز اعمال نشده بود که برای مشترکان پرمصرف گاز، افزایش قیمت از آذر پارسال رقم خورد؛ در این مرحله، سه پله اول یعنی ۷۵ درصد از مشترکان که پرمصرف نبودند و بیش از ۵۰ درصد مصرف را داشتند، هیچ تغییر قیمتی نداشتند، اما از پله چهارم، هر پله نسبت به پله قبلی ۴۰ درصد افزایش نرخ داشت.

بخشی از این افزایش تعرفه‌ها را برای جلوگیری از تکانه‌های اقتصادی، به امسال منتقل کردیم. طبق قانون بودجه ۱۴۰۱، تعرفه گاز مشترکان پرمصرف باید بدون یارانه باشد و به زودی این موضوع در هیئت دولت مطرح می‌شود تا به عنوان ابزاری برای کنترل شدت انرژی و بهینه مصرف کردن گاز استفاده شود. طی یک تا دو ماه آینده آیین نامه مربوط به تغییر تعرفه‌ها به دولت می‌آید تا برای مشترکان پرمصرف گاز رقم بخورد.

در سفر اخیر مدیران وزارت نفت و جمعی از نمایندگان مجلس به آمریکای لاتین، چه نتایجی رقم خورد؟

آقای اوجی: به دنبال شناسایی بازار‌ها و مشتریان جدید هستیم؛ این کشور‌ها بیش از ۲۰ درصد ذخایر نفتی و پالایشگاه‌های جهان را در اختیار دارند. در این سفر، قرارداد‌های خوبی در بحث فروش میعانات نفتی، نفت، گاز و محصولات پتروشیمی و تهاتر با غلات به ویژه ذرت، امضا شد. در این سفر نمایندگان وزارت جهاد کشاورزی نیز ما را همراهی می‌کردند.

صدور خدمات فنی و مهندسی نیز بخش دیگری از اهداف ما بود تا بتوانیم برای نخستین بار، قراردادی برای استفاده از ظرفیت پالایشگاه‌های نفتی فراسرزمینی امضا کنیم. می‌توانیم در بهره برداری و تعمیرات پالایشگاه‌های کشور‌های آمریکای لاتین که به علت تحریم با مشکل رو به رو هستند، از ظرفیت سازندگان و متخصصان داخلی استفاده کنیم. نفت خام سنگین خود را به آن پالایشگاه‌ها می‌بریم تا در آن‌جا به فروش برسد که افزایش صادرات نفت را هم به دنبال خواهد داشت. توسعه میادین نفتی و گازی این کشورها را نیز تفاهم کردیم که با استفاده از ظرفیت شرکت‌های پیمانکاری ایرانی انجام دهیم.

آقای محسن خجسته مهر مدیرعامل شرکت ملی نفت گفته است: تا پایان امسال با بهره برداری از ردیف‌های باقی مانده پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی و جمع آوری گاز‌های مشعل، بیش از ۴۵ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه خواهد شد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۶ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
من نمی دونم اینا کی میخوان بفهمن یه خونه 40 متری که یه نفر توش زندگی میکنه با خونه 200 متری که 5 نفر توش زندگی میکنن فرق داره ، شاید هم از عمد میخوان نفهمن که بتونن پول زور به این اسم بگیرن
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۲۱:۰۲ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
طبق کدام قانون و مصوبه مجلس ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
شهریار
۱۹:۲۵ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
استخراج رمز ارز رو وقتی گازی کردید باید به فکر این موقع تون هم می افتادید...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
حالا دوباره یه جور معیار بندی برای پر مصرف میزارین که تعداد زیادی مردم بدبخت میشن پرمصرف
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۵ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
وقتی هنوز در بیشتر ساختمان ها گاز و آب اشتراکی هست با چه عقل سلیمی موافق این طرح هستید؟ یکی هست فقط برای پخت و پز از گاز استفاده میکنه و در زمستان با برق یا پکیج خونه گرم میشه، یکی هست دو تا بخاری گازی داره و پخت و پز هم با فر هست. شما این دو نوع مصرف کننده رو یکی می دونید؟ حالا بماند که هزینه قبض کاملا به صورت ناعادلانه تقسیم میشه، با این طرح جنجالی در تقسیم بندی هزینه ها در ساختمان های بزرگ تر برپا میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۵ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
فقط همین کم بود گرون کنید اینم رو گرونیهای دیگه خدا لعنت کنه همتونو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۱ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
سلام
مگه یارانه گاز در هدفمندی یارانه‌ها در دولت احمدی‌نژاد حذف نشده بود؟!!!
United States of America
ناشناس
۰۷:۵۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
احتمالاً می‌خوان کلا سوخت رو مثل بقیه کالاها آزاد کنند خدا بخیر کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۰ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
هر چه سریعتر تا قبل از اینکه کشور ومنابعش نابود شود بایدهمه قیمتها واقعی شوند،یعنی بالاترین قیمت پیشنهادی داخلی یا خارجی،آب وبرق وگاز وبنزین وگازوییل و آب کشاورزی...،ودرآمد آن بدون دستکاری بین همه تقسیم شود،مبلغ یارانه بالای ۲ میلیون تومان میشود وکشاورز مجبور نیست برای تامین معاش آب را هدر دهد،اسراف وآلودگی هوا وفرونشست،ترافیک وفقر بسیار کم میشود.مصرف آب باید بسیار محدود شود خصوصا در بعضی مناطق،جمعیت باید کنترل شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۵ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
گاز خودمونو به خودمون میفروشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
مگه گاز وارد میکنیم ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
سقف سهمیه بنزین ۱۵۰۰ تومانی با کارت سوخت را چند برابر کنید و قیمت بنزین را آزاد کنید اینطوری هم به مردم فشاری وارد نمیشه و هم جلوی قاچاق گرفته میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۴۶ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
انشا الله که اشتباه نوشت باشم ولی هدف حذف یارانه هستش
70 درصد مردم رو میکنید پر مصرف توی گرونی مواد غذایی کسی نمیفهمه یارانه اب و گاز و...قطع شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۵۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
به راحتی با جابجایی اعداد میتونن تعداد پر مصرف ها رو تغییر بدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۵۱ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
نمیدونم آخرش قراره چه بلائی سر مردم بیارین .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۵۰ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
قرار بود قبوض دهک های پایین رایگان شود پس چه شد؟؟؟ چند ماه است مدارک را بردیم پیشخوان دولت ولی هیچ خبری از رابگان شدن نیست؟؟؟ شما که گفتید هزینه های پرداختی سال قبل رو هم بما برمیگردونند؟؟؟ پس کو چی شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۴۹ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
می دونی با گاز هم بیت کوین ماین می کنن خخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۴۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
فقط گرون کنید.کاری جز این ندارین
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۰۵:۳۱ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
نکنه گاز هم مثل ماکارونی به افغانستان و پاکستان قاچاق میکنن ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۴۸ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
آقای اوجی بنده تو زیر زمین خونه پدرم زندگی می کنم ولی چون یک طبقه حساب میشه مصرف گازمون دو خانوار حساب نمیشه و برامون دوبله سوبله میاد . آیا انصاف است در این اوضاع گرانی و معیشت بد و وضع نابسامان فشار را روی ما زیاد کنید؟ دو خانوار هستیم ولی در شرکت گاز یک خانوار محسوب میشیم میگن باید خونه رو بکوبید از اول دوطبقه بسازید و گازکشی کنید. با کدوم پول.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۷ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
وقتی بیش از ده سال است خودروهایی تولید می‌کنید ‌که چند برابر خودروهای روز دنیا بنزین مصرف می‌کند انتظار دارید مثل فلان کشوری که عمده خودروهایش هیبریدی یا کم‌مصرف است بنزین مصرف شود ؟؟؟
آخرین اخبار