از همان ابتدای شروع طرح تحول اقتصادی دولت و تغییر قیمت آرد، مسئولان اعلام کردند قیمت نان تغییر نخواهد کرد، ولی با توجه به تفاوت بسیار قیمت آرد یارانهای با آرد آزاد، بسیاری از نانواییها به بهانههای مختلف پخت نداشتند یا ساعت کارشان را کاهش دادند تا با استفاده از شرایط به وجود آمده به سود خیلی بیشتری برسند و نتیجه آن کمبود در عرضه و تشکیل صفهای طولانی برای نان شده است.
برای نظارت بهتر بر اجرای طرح تحول اقتصادی، نهادهای مختلفی از جمله جهاد کشاورزی، قوه قضاییه، تعزیرات و ... طرحی را با نام برکت ۲ در دستور کار قرار داده اند. فرماندار مشهد گفت: امروز که دولت تصمیمی شجاعانه برای تغییر و تحول در امر اقتصاد گرفته است تا بتواند جلوی فساد را بگیرد، ما برای صیانت از این طرح نیز دست به دامن بسیج شدیم.
پروانه نانوایی ۶۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان خرید و فروش میشود
او گفت: یکی از حوزههایی که در اجرای این طرح دچار آسیب شده، موضوع نان است و برخی افراد فرصتطلب توانستند ظرفیتی برای خودشان ببینند تا مردم را ناراضی کنند لذا ما بنا را بر این گذاشتهایم که با افراد سودجو مقابله کنیم و این ناآرامی را که در جامعه ایجاد کردهاند، متحول کنیم.
بیشتر بخوانید
داوری گفت: در حوزه تأمین کالا هیچ مشکلی نداریم به خصوص در حوزه نان، برای آرد مشکلی نداریم، حتی آرد یارانهای! سود نانواییها هم کم نیست، چون در مراجعه شما منبر میروند که آب، برق، گاز، کارگر، همه چی گران شده، ولی قیمت نان تغییری نکرده است و این طور شما را هم با خودشان همراه میکنند، این طور نیست، اگر این طور بود یک پروانه نانوایی بین ۶۰۰ میلیون تا یک میلیارد خرید و فروش نمیشد، پروانه نانوایی حتی تا چهار دست اجاره میشود.
تفاوت قیمت ۶۰۰ هزار تومانی هر کیسه آرد
او گفت: امروز فاصله بین کیسه آردی که ما به نانوا میدهیم با آردی که در بازارهست خیلی زیاد شده است. آرد یارانهای ما دو نوع است، آرد یارانهای نوع یک که ۳۵ هزار تومان به آنها میدهیم و آرد یارانهای نوع ۲ که ۵۰ هزار تومان داده میشود. این دو نوع آرد را اگر بخواهند در بازار بفروشند ۶۵۰ هزار تومان است. حداقل هر کیسه ۶۰۰ هزار تومان اختلاف قیمت دارد در حالی که اگر این کیسه پخته شود بین ۷۵ تا ۸۰ هزار تومان سود میکنند.
فعالیت نانواییهای منتخب از ۷ صبح تا ۱۲ شب
فرماندار مشهد در ادامه گفت: تدابیری در این حوزه اندیشیده شده است که کمک بسیج و سپاه را میطلبد.
در ابتدا باید چرخ نانوایی را میچرخاندیم تا نان به دست مردم برسد و صفها کم شود، برای همین ۳۰۰ نانوایی که کمترین تخلف را کرده بودند، انتخاب کردیم و قرار است به آنها آرد اضافه بدهیم تا از ۷ صبح تا ۱۲ شب پخت کنند، اینها نانواییهای خوبی هستند، ولی وسوسه میشوند، چون اگر نیم ساعت در پخت تعلل کنند و یک کیسه آرد را نگه دارند ۶۰۰ هزار تومان سود کرده اند.
برای آن که بتوانیم بر آنها نظارت کنیم، خواهش کردیم ۳۰۰ نفر در این نانواییها مستقر شوند و بر کار آنها نظارت کنند تا پخت به صورت مداوم انجام شود و سه شیفت کار کنند.
داوری گفت: اول آردی که به این نانواییها داده میشود باید پخت شود و دوم این که این نان به دست مردم برسد چرا که بعضی نانواییها نان را میپزند، ولی به رستورانها، مجتمع ها و ... میدهند؛ باید نان را به دست مردم بدهند. مورد دیگر این که در محله تبلیغ شود که این نانوایی از ۷ صبح تا ۱۲ شب نان میپزد.
پروانه نانواییهای متخلف باطل میشود
فرماندار گفت: شما باید نظارت داشته باشید اگر آرد به موقع نرسید یا به هردلیلی آن را دیر دادند گزارش کنید تا این ۳۰۰ نانوایی تعطیل نشود. همچنین این نانواییها باید نان ساده پخت کنند و حق ندارند با این آرد، نانهای روغنی، شیرمال و ... بپزند.
به گفته داوری ۱۰۰ گروه بازرسی هم برای نظارت در نظر گرفته شده است و در صورت مشاهده تخلف علاوه بر قطع شدن سهمیه، پروانه آنها باطل خواهد شد و هیچ نانوایی اجازه ندارد با عنوان تعمیرات تعطیل باشد. فرماندار به اجرای طرح برکت ۲ که با همکاری نهادهای مختلف برگزار میشود نیز اشاره کرد.