سفر بشار اسد، رئیسجمهور سوریه به تهران و دیدار ماندگار وی با رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران و رئیسجمهور کشورمان، بازتاب گستردهای در منطقه و جهان داشته است. اگرچه همپیمانی دمشق ــ تهران در مبارزه با تروریسم تکفیری بر همگان محرز است اما حضور بشار اسد در ایران مهر تاییدی بر استمرار این همپیمانی و همافزایی محسوب میشود. در این خصوص، مولفههایی وجود دارد که لازم است مورد توجه قرار گیرد.
بیشتربخوانید
۱-آمادگی در مواجهه با استراتژی بازتولید داعش
سفر بشار اسد به تهران، قطعا در تقویت مناسبات کلان، میانمدت و خرد طرفین در مواجهه با پروسه بازتعریف تروریسم تکفیری توسط آمریکا موثر خواهد بود. پس از سرنگونی خلافت خودخوانده داعش در سال ۲۰۱۸ میلادی و پراکنده شدن تروریستهای تکفیری در سوریه و عراق، برخی از این تروریستها با برنامهای هدفمند و کنترلشده، به سوی افغانستان و شبهقارههند منتقل شدند تا بحرانسازی همیشگی خود را در این مناطق (بر اساس برنامهای که از سوی سنتکام و سازمانهای نظامی-امنیتی آمریکا ارائه میشود) آغاز کنند. ایران و سوریه، هردو این بازی را رصد و خود را برای مواجهه با انواع سناریوهای ممکن در آینده آماده کردهاند.
۲-مواجهه همهجانبه با رژیمصهیونیستی
ایران و سوریه در مواجهه همهجانبه و نبرد ترکیبی با رژیم اشغالگر قدس نیز با یکدیگر اهداف مشترک زیادی دارند. تحرکات خطرناک رژیمصهیونیستی در منطقه جولان و حملات این رژیم به غزه، کرانه باختری و دیگر نقاط فلسطین جملگی الزام مواجهه چندجانبه اضلاع جبهه مقاومت با توطئههای تلآویو را دوچندان کرده است. سفر اخیر بشار اسد به تهران بار دیگر این حقیقت را برای صهیونیستها به اثبات رساند که طرفین در مواجهه با خطر مشترکی به نام اسرائیل و رصد همهجانبه فعالیتهای این رژیم آماده هستند.
۳-تقویت گفتمان مقاومت
پیروزی جبهه مقاومت در سوریه -که به برکت خون شهید سلیمانی و دیگر شهدای مقاومت به دست آمد- نماد و نشانهای دیگر در خصوص پویایی گفتمان مقاومت در منطقه محسوب میشود. اصلیترین هدف دشمنان، امنیت منطقه و جهان اسلام در برهه فعلی، ایجاد گسست میان مسلمانان و از بین بردن استراتژیهای موجد و مقوم گفتمان مقاومت است. برخی دشمنان، مواجهه آشکاری را در تقابل با گفتمان مقاومت در پیش گرفته و برخی دیگر، به راهکارهای غیرنظامی و مدرنی روی آوردهاند که بر اساس محاسبات آنها، اتصالات محور مقاومت را سست کند. دشمنان مقاومت درصددند ضمن دفرمه کردن استراتژیها و ثوابت بازی جبهه مقاومت در قبال منطقه و جهان، استراتژیهای جدید و خطرناکی را جایگزین آنها کند. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران، سوریه و دیگر اضلاع محور مقاومت هرگز بر سر اصول، مبانی و ثوابت گفتمانی و منطقهای خود با دشمنان مصالحه نخواهند کرد. قطعا یکی از اصلیترین موضوعات تقویت ابعاد گوناگون گفتمان مقاومت است.
۴-تاکید بر همپیمانی راهبردی تهران - دمشق
سفر بشار اسد به ایران بار دیگر نشان داد جنس همپیمانی طرفین در منطقه، از نوع راهبردی و نه تاکتیکی بوده است. به عبارت بهتر، رابطه مستحکمی که بین تهران و دمشق وجود دارد، منبعث از راهبردهای کلانی است که در طول دهههای اخیر، این دو را به یکدیگر پیوند داده و در آینده نیز تضمینکننده این ارتباط نزدیک خواهد بود. مناسبات ایران و سوریه، در مواردی مانند مبارزه با تروریسم تکفیری، از سطح همپیمانی نیز فراتر رفته و به نوعی همافزایی متقابل تبدیل شده است.
۵-ترسیم منظومه امنیتی جدید در منطقه
یکی دیگر از ابعاد مهم و راهبردی مناسبات ایران و سوریه در برهه حساس کنونی، ترسیم منظومه امنیتی جدید در منطقه با نقشآفرینی مهم تهران و دمشق است.
در این معادله، شاهد تقویت دیپلماسی منطقهای تهران و دمشق با دیگر بازیگران خواهیم بود. عادیسازی روابط کشورهای عربی و سوریه و برگزاری مذاکرات دوجانبه میان تهران و ریاض، جملگی معلول قدرت مقاومت و شکست راهبردی آمریکا و رژیمصهیونیستی در منطقه بوده است. منظومه امنیتی جدید در منطقه، بر مبنای مداخله نکردن بازیگران فرامنطقهای و بیگانگان و ترسیم اهداف مشترک (با هدف ایجاد ثبات ) استوار خواهد بود.
منبع: روزنامه جام جم