مصطفی بهرهمند با اشاره به وجود دو نوع لخته خون گفت : لخته خون تشکیل شده در شریانها (سرخرگ ها) با لخته خون وریدی (سیاهرگ ها) متفاوت بوده و هرکدام علائم خاص خود را دارد.
به گفته متخصص قلب و عروق با اشاره به خطرناک بودن وجود هر نوع لخته خون در بدن، در این بین لختههای خون تشکیل شده در شریانها یا همان سرخرگها که مسئول خونرسانی به اندامها هستند به مراتب خطرناکتر است.
وجود هر نوع لخته خون در سرخرگها جریان خونرسانی به اندامها را مختل کرده و ظرف چند ساعت با مسدود کردن مسیر خونرسانی میتواند موجب مرگ اندام و حتی مرگ خود فرد شود.
اگر لخته خون در شریانهای قلب باشد میتواند موجب سکته قلبی، در مغز موجب سکته مغزی، در پا موجب لنگش شدید فرد و در هریک از اندامهای دیگر موجب اختلال در عملکرد آن اندام و در نهایت موجب مرگ آن اندام شود.
علائم وجود این لختهها بسته به محل شریان متفاوت است. بطور مثال اگر در شریان قلب لخته خون داشته باشیم علائمی مانند درد قفسه سینه را خواهیم داشت و در مغز این علائم بصورت اختلال در تکلم، اختلال در راه رفتن، کاهش هوشیاری و بی حرکت شدن یک قسمت بدن خود را نشان میدهد.
در اندامی مانند پا وجود لخته خون در شریان موجب عدم باز و بسته شدن پا و درد شدید در آنها میشود و در سایر اندامها هم علائم متفاوت دیگری دارد.
با توجه به خطرات لخته خون در شریانها ضروری است افراد به محض مشاهده این علائم هرچه سریعتر به اورژانس مراجعه کنند.
در زمینه رفع لخته خون در شریانها زمان طلایی وجود دارد که برای قلب کمتر از دو ساعت، برای مغز کمتر از سه تا چهار ساعت و برای سایر اندامها کمتر از شش ساعت است.
چنانچه بیمار در این زمان طلایی به مراکز درمانی مراجعه کند دچار عوارض بسیار کمتری خواهد شد و هرچه زودتر مراجعه کند عوارض آن هم کمتر خواهد بود، اما بعد از این ساعت عملا بخشی از اندام و یا همه آن به دلیل عدم خونرسانی از بین رفته و کاری نمیشود برای نجات آن ارگان انجام داد و حتی احتمال مرگ افراد در صورت درگیری قلب و مغز وجود دارد.
در سیاهرگها در صورت وجود لخته خون زمان بیشتری برای درمان و پیشگیری وجود دارد و حتی دو تا سه روز برای این کار فرصت هست.
وجود لخته خون در سیاهرگها عمدتا در قسمتهای تحتانی و پاها مشاهده میشود که با علائمی مانند پادرد و ورم وجود دارد و در سایر اندامهایی که لخته خون در سیاهرگ آنها ایجاد شده همین علائم درد و ورم مشاهده میشود.
احتمال تشکیل لخته خون وریدی در افراد سالمند، کم تحرک و زنانی که قرص پیشگیری از بارداری مصرف کرده و در افرادی که سابقه فامیلی در این زمینه داشته و یا داروهای هورمونی مصرف میکنند بیش از سایر افراد است .