محمد سعید سیف گفت: پایاننامهها و رسالهها حجم زیادی از توان پژوهشی دانشگاهها و پژوهشگاهها را به خود اختصاص میدهند و طبیعتاً اگر پژوهشها و پایاننامهها مرتبط با دغدغهها و مسائل روز کشور باشند، میتوانند به ارتقای بهرهوری و بهبود وضعیت صنعتی، کشاورزی و ... کمک کنند.
مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم گفت: در زمینه هدفمندی پایاننامهها با سه موضوع روبهرو هستیم؛ مورد اول خود دانشگاهها هستند که باید سعی کنند تفاوتی میان پایاننامههای تقاضامحور و پایاننامههایی که صرفاً بر اساس ایده و علاقه شخصی نوشته میشود، قائل شوند و در حقیقت مشوقی باشند برای دانشجویان و اساتیدی که در حوزههای تقاضامحور کار میکنند.
مورد دیگر، وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی هستند که برای سرمایهگذاریهای بلندمدت در علم و فناوری، برنامه جدی نداشتهاند و حمایتهای لازم شکل نگرفته است، درحالیکه خودِ دستگاههای اجرایی نیز بر این امر واقفند که مشکلات متعددی در حوزه بهرهوری، رقابتپذیری و کیفیت محصولاتشان وجود دارد.
موضوع سوم نیز که در سالهای اخیر موردتوجه قرار گرفته مأموریتگرایی دانشگاهها است، اگر دانشگاههای ما بر روی موضوعات استراتژیک که دغدغه کشورهستند متمرکز شوند، قطعا میتوانند بسیار مؤثرتر باشند و در این زمینه سعی داریم با کمک وزارتخانهها بهخصوص وزارت کشور و با هماهنگی استانداریها، برای دانشگاههایی که در تهران و مراکز استانها قرار دارند و همچنین دانشگاههای کوچکتر، مأموریتها و موضوعات محوری تعریف کنیم تا بتوانند باعث بهبود وضعیت اشتغال و اقتصاد مردم استان و منطقه خود شوند.
سیف گفت: طبیعتا در راستای ماموریتها میتوان پایاننامهها و فعالیتهای پژوهشی را نیز بسیار موثرتر و هدفمند مورد استفاده قرار داد.
بیان این نکته نیز حائز اهمیت است که آمارها نشان میدهد سال گذشته، حدود هشت هزار و هفت درصد قرارداد پژوهشی با دستگاههای اجرایی در حال اجرا بوده است؛ طبیعتاً وجود هر قرارداد نشان میدهد که یک مسئله در کشور وجود داشته و از طریق روش علمی بررسی و راهحل و نتیجه مطلوب ارائه شده، هر چه تعداد این قراردادها افزایش پیدا کند، نشاندهنده این است که ما از علم روز استفاده میکنیم و سعی داریم کیفیت و توانمندی صنعت خود را ارتقا دهیم.
سیف گفت: جامعه دانشگاهی نیز در تمام این سالها برای ارائه توانمندی خود به جامعه و به صورت ویژه در راستای تحقق فرمان رهبری، بارها اعلام آمادگی کرده است و اکنون نیز امکان استفاده حداکثری از پایاننامهها و رسالههای تحصیلات تکمیلی برای رفع نیازهای علمی وجود داشته و امیدواریم با تعامل بهتر و کاملتر با صنایع و دستگاههای اجرایی بتوانیم این مسیر را طی کنیم.