اتاق صنایع و معادن میگوید که افغانستان در تولید سیخ گول به خودکفایی رسیده است و اکنون شماری از کارخانههای ذوب آهن، صادرات شان را به بیرون از کشور آغاز کرده اند.
کارخانههای ذوب آهن کشور، سیخ گول(میلگرد)، انگلارن و دیگر گونههای مواد ساختمانی تولید میکنند.
محمد کریم عظیمی، رئیس اجرایی اتاق صنایع و معادن کابل میگوید که افغانستان برای نخستین بار سیخ گول به پاکستان صادر کرده است. عظیمی گفت: «ما خوشبختانه در حال حاضر خودکفا هستیم و حتی سکتور ذوب ما آماده صادرات است.»
پس از آغاز صادرات سیخ گول (میلگرد) افغانستان به پاکستان، اسلامآباد تعرفههای گمرکی بر این فرآورده کشور را افزایش داده است.
رئیس عامل اتحادیه کارخانههای ذوبآهن میگوید که با بلند رفتن تعرفههای گمرکی پاکستان بر سیخ گول کشور، روند صادرات کارخانههای ذوب آهن با کندی روبرو شده است.
آمارهای این اتحادیه نشان میدهد که تا حال افغانستان یک هزار تن سیخ گول به پاکستان صادر کرده است.
عبدالنصیر رشتیا، رئیس اتحادیه کارخانههای ذوبآهن، گفت: «مشکل اساسی فرا راه صادرات سیخ گول و یا آهن آلات در افغانستان، تعرفه های بلندی که از طرف حکومت پاکستان وضع شده است، می باشد. صادرات یک مقدار به کندی رو به رو شده است.»
وزارت مالیه تسهیل گمرکی را عامل افزایش صادرات سیخ گول افغانستان به بیرون از کشور دانسته و میگوید که جلو روند انتقال آهن آلات داغمه به پاکستان گرفته شده است.
احمد ولی حقمل، سخنگوی وزارت مالیه، گفت: «ما به خاطر رشد صنعت خود، اول همان محصول گمرکی تقریبا ده فیصد تعرفه اش بود، معاف کردیم. یعنی حال که سیخ گول صادر میشود، دو تا چهار فیصد مالیه پرداخت میکند در گمرکها.»
افغانستان بیش از پنجاه کارخانه ذوبآهن دارد که بیشترین این کارخانهها در پایتخت فعالیت دارند. بربنیاد اطلاعات اتاق صنایع و معادن، از این میان، نزدیک به چهل کارخانه آن سیخ گول تولید میکنند.