دی سال گذشته بود که بارشهای سیلآسا شهرستان میناب را در برگرفت و با وجود اینکه کانون توجهات بیشتر معطوف به روستاهای پایین دست سد استقلال شده بود، اما به هر صورت هم شهر میناب و هم روستاهای بسیاری در مناطق مختلف دچار آبگرفتگی شدیدی شدند و به جز خسارت به بنای منازل، اسباب و اثاثیه مردم که در بسیاری از مواقع با خون و دل خریداری شده بود از بین رفت و بلا استفاده شد لوازمی که شاید الان کمتر کسی حتی غیر سیلزدهها هم توانش را داشتهباشد تا آنها را خریداری کند.
در کمتر از ۱۰ روز، اما میناب سیل ویرانگر دوم را تجربهکرد، اینبار با پای کار آمدن سپاه به ویژه قرارگاه مدینهمنوره نیروی زمینی سپاه و بهرهگیری از عدوات مهندسی و احداث دهها کیلومتر خاکریز و دایکت حفاظتی دور روستاهای درگیر سیلاب تا حدودی جلوی حجم آب را گرفت، گرچه در نهایت آب به روستاها سرازیر شد، اما از شدت آن کاسته شد و خاکریزها تا حدود زیادی توانستند در مقابل سیلاب مقاومت کنند.
عملکرد دیوارههای حفاظتی خاکی نشان داد که چنانچه دولت عزمی برای حل مشکلات مردمی که چندسالی یکبار کل زندگیشان روی آب میرود داشته باشد باید این خاکریزها را تبدیل به احسن کنند و به عنوان مثال در جاهایی که خطرآفرین است حداقل دیواره ساحلی بتنی احداث کند.
به اعتراف همه مردم و اکثر مسئولین متهم ردیف اول تغییر مسیر سیلاب به سوی مزارع و منازل مردم ترک فعل در لایروبی رودخانهها بود.
مسئلهای که حتی نیاز به نگاه کارشناسانهای هم نداشت و با یک نگاه معمولی میتوان افزایش حجم بستر رودخانهها را متوجه شد، اما به هر صورت در این برهه حجم بالای سیلاب هم بیتاثیر نبود هر چند که هیچکس استدلال وزارت نیرو مبنی بر اینکه این سیلاب در ۵۰۰ سال گذشته بیسابقه بوده را نپذیرفت چرا که موضوع سیلزدگی روستاهای میناب مربوط به امروز و فردا نیست و در دهههای گذشته سیلهای وحشتناکتر از این را هم مردم تجربه کردهاند. به مانند سیل دهه ۷۰ میناب که به گواه شاهدین و فیلمهای موجود حجم آب به حدی بالا بوده که از روی پلهای شهر میناب عبور میکرده است.
مسئله حائز اهمیت دیگری که برای مردم سیلزده ضروری بود تامین اقلام زندگانی آنها بود که بر اثر سیلاب یا از بین رفته و یا کارایی خود را از دست داده بود و همچنین بازسازی منازل مردم سیلزده که مهمترین کاری بود که باید انجام میشد.
مجید سلحشور معاون استاندار هرمزگان و فرمانده ویژه میناب گفت: با پیگیریهایی که به ویژه توسط استاندار هرمزگان صورت گرفت اعتبارات خوبی از محل مدیریت بحران کشور جذب شده و بخشی از آن توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی به شرکت آب منطقهای هرمزگان ابلاغ شده است تا کارهایی که نیاز است انجام شود.
او گفت: عملیات لایروبی رودخانههای میناب، چاه اسماعیل، گوربند، تلنگ و بخشی هم در هشتبندی با توجه به اعتبارات تخصیصی در دستور کار قرار دارد و فعالیت پیمانکار نیز آغاز شده است.
سلحشور گفت: یکی از کارهایی که باید انجام میدادیم احداث هشت کیلومتر دیواره حفاظتی در محدوه مناطق سیلخیز روستایی بود که کارگاه آن تجهیز و در عمل کار اجرایی آن آغاز شده و تمام تلاش ما بر این است که قبل از فصل بارندگی یعنی آذر بتوانیم این دیوار را به پایان برسانیم.
فرماندار ویژه میناب گفت: چنانچه این دیواره به اتمام برسد طبق بررسیهای کارشناسی خطر سیلاب برای روستاهایی که همواره سیل آنها را تهدید میکرد به حداقل ممکن میرسد.
او گفت: بازسازیها در بسیاری از مناطق آغاز شده و در مراحل متفاوتی قرار دارد برخی از منازل در مرحله فنداسیون و آرما توربندی و ستون قرار دارند، برخی از منازل هم کارهای اولیه آنها انجام شده و قراردادشان بسته و به بانک معرفی شدهاند که قرار است در مجموع ۹۸۹ منزل مسکونی بازسازی شود.
منبع: تسنیم