سوم اردیبهشت سال ۱۳۶۶ با هشت رشته تحصیلی در گروه علوم انسانی و یک عضو هیئت علمی(شخص رئیس دانشگاه) آغاز به کار کرد و پس از سه سال با توسعه امکانات و جذب اعضای هیئت علمی تماموقت و راهاندازی آزمایشگاهها، کارگاهها و گروههای آموزشی مانند علوم پایه، انسانی، فنی و مهندسی، کشاورزی، هنر و معماری به کار خود ادامه داد.
از سال ۱۳۷۰ دورههای کارشناسی ارشد به جمع دورههای تحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز افزوده شد و از سال ۱۳۸۸ بر اساس مجوز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این واحد دانشگاهی رشته دندانپزشکی نیز فعالیت رسمی خود را آغاز کرد.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز اکنون با گذشت ۳۵ سال فعالیت مستمر در عرصه علمی، آموزشی و پژوهشی با بهرهگیری از استادان مجرب و برنامهریزی اصولی و منطقی همه هم و غم خود را در توسعه و گسترش تحصیلات تکمیلی، مرکز رشد و شرکتهای دانشبنیان بهکار گرفته که به منظور حرکت به سمت توسعه پایدار و ایجاد و توسعه طرحهای فرهنگی ماندگار و تجاریسازی تحقیقات گام برمیدارد.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز اکنون بالغبر ۲۱ هزار دانشجوی فعال مشغول به تحصیل دارد که از این میان یک هزار و ۵۰۰ دانشجوی کاردانی، ۱۵ هزار و ۵۰۰ دانشجوی کارشناسی، ۳ هزار و ۸۰۰ دانشجوی ارشد، ۵۴۰ دانشجوی دکتری تخصصی و ۲۵۰ دانشجوی دکتری حرفهای هستند و نزدیک به ۴۰۰ عضو هیئت علمی تماموقت فعالیتهای آموزشی این دانشجویان را هدایت و راهبری میکند. این واحد دانشگاهی بر اساس آخرین ارزیابی و رتبهبندی دانشگاههای کشور دارای رتبه هفت میان دانشگاههای آزاد اسلامی کشور بوده و رتبه ۸۶ میان تمام دانشگاههای ایران را به خود اختصاص داده است.
دانشگاه آزاد اسلامی شیراز ۳۴ رشته کاردانی، ۹۸ رشته کارشناسی، بالغبر ۱۰۴ رشته کارشناسی ارشد و بیش از ۳۶ رشته دکتری تخصصی در حال تدریس داشته و در سالهای فعالیت این واحد دانشگاهی تاکنون حدود ۸۶ هزار و ۱۰۰ دانشجو از واحد شیراز فارغالتحصیل شدهاند.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز دارای ۶ دانشکده مصوب و مستقل با عنوان دانشکدههای حقوق و علوم انسانی، اقتصاد و مدیریت، علوم پایه و کشاورزی، فنی و مهندسی در ۵ کیلومتری شهر جدید صدرا در فضایی بسیار زیبا و جذاب به مساحت ۱۸۸ هکتار میزبان دانشجویان رشتههای مختلف بوده و دانشکده هنر و معماری و تربیتبدنی این واحد دانشگاهی در ساختمانی به مساحت ۱۰ هزار مترمربع در شهر صدرا پذیرای دانشجویان این رشتهها است و دانشکده دندان پزشکی که دانشجویان دکتری حرفهای دندانپزشکی واحد شیراز در ساختمانی واقع در خیابان قاآنی جنوبی با امکانات و تجهیزات بسیار بهروز و کارآمد مشغول به تحصیل هستند.
دانشکده مهارت و کارآفرینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز در مجموعه واقع در گلدشت معالی آباد برای تحصیل دانشجویان رشتههای کاردانی و گروه رشتههای مهارت آفرینی پذیرای این دسته از دانشجویان بوده و این واحد دانشگاهی در حوزه فناوری اطلاعات و IT یکی از فعالترین بخشها به شمار میآید که در یک سال اخیر برای راهاندازی سیستم پاسخگویی برخط تیکتینگ اقدام کرده است.
پورتال خدمات پیشخوان مجازی واحد شیراز برای ارائه خدمات غیرحضوری به دانشجویان، پورتال انتخابات آنلاین انجمنهای علمی دانشجویی، سامانه مجازی تقاضای ثبت نام رشتههای بدون آزمون، سامانه ترفیع استادان، سامانه کنترل تردد خودروها در دانشگاه و راهاندازی سامانه مرکز آزمون الکترونیکی دانشجویان دندانپزشکی و پزشکی از فعالیتهای شاخص حوزه فناوری واحد شیراز است.
در حوزه فضاهای آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز اقدام به ایجاد مجموعه آزمایشگاهی دکتر محمود حسابی به مساحت ۳ هزار و ۵۵۰ مترمربع کرده که در مجموع ۳۵ باب آزمایشگاه و ۲۸ باب کارگاه آموزشی برای استفاده دانشجویان تجهیز شده و استقرار ۳۴ شرکت دانشبنیان در مرکز رشد این واحد دانشگاهی و ثبت ۱۲ شرکت فناور به همراه ۶ هسته فناور از دیگر دستاوردهای پژوهشی واحد شیراز است.
واحد دانشگاهی شیراز با دارابودن ۳۵ انجمن علمی دانشجویی مصوب و ۳۵ اختراع ثبتشده از سال ۱۳۸۰ به بعد و استقرار بالغبر ۲۱۴ هزار جلد کتاب در مجموعه کتابخانههای واحد شیراز در استان فارس پیشتاز است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز در بخش ورزش و فعالیتهای تربیتبدنی با بهرهبرداری از مجموعه ورزشی پوریای ولی به مساحت حدود ۷ هزار متر مربع و مجموعههای ورزشی دانشکده هنر و معماری در قالب دو سالن ورزشی به مساحت ۲ هزار ۵۰۰ مترمربع و مجموعه ورزشی سایت پردیس به مساحت ۲ هزار ۵۰۰ متر مربع فضای کافی برای ارائه فعالیتهای مختلف ورزشی ازجمله فعالیتهای آموزشی در رشتههای مقاطع کارشناسی تا دکتری تربیتبدنی ارائه دروس عمومی تربیتبدنی و ورزش فراهم کرده است.
ساخت و بهرهبرداری از مجتمع فرهنگی مذهبی پیامبر اعظم(ص) به مساحت ۳ هزار و ۳۵۰ مترمربع و بهرهبرداری آن از سال ۱۳۹۵ و برگزاری انواع برنامههای مختلف فرهنگی و مذهبی کمک خوبیر به ارتقای سطح برنامههای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز کرده و اختصاص بخشی از فضای مجتمع فرهنگی پیامبر اعظم به کتابخانه این واحد دانشگاهی که با تخصیص حدود ۹۰ هزار جلد کتاب در مخزنی به مساحت ۴۸۰ متر مربع و ایجاد مجموعه اطلاعرسانی دیجیتال دسترسی مستقیم و مجازی به پایاننامهها و رسالههای دکتری و سالن مطالعه مجزا برای استفاده دانشجویان به مساحت ۱۷۰ متر مربع از شاخصهای پژوهشی فرهنگی بوده که در این مجتمع تجمیع شده است.
در حوزه سراهای نوآوری کسب موافقت اصولی برای جمعآوری با نامهای فناوریهای برق، ارتباطات و اطلاعات صنایع خلاق فرهنگی در شرف ایجاد و بهرهبرداری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز هستند در همین راستا ایجاد خانه خلاق معماری در این واحد دانشگاهی بر اساس مفاد بخشنامههای حمایت از اعضای هیئت علمی و دانشجویان فناور در دستور کار قرار دارد.
پیوستن واحد شیراز به سامانه (ستاد) سامانه تدارکات الکترونیکی دولت یکی دیگر از دستاوردهای این دانشگاه در حوزه پژوهش است و امکان دریافت برخی طرحهای دانشگاهی اعضای هیئت علمی و پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی طرف قرارداد با سازمانهای دولتی و ثبت قرارداد آنان میسر میشود.
از دیگر دستاوردها و شاخصهای پژوهشی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز ارتقای جایگاه مراکز تحقیقاتی بوده و این واحد دانشگاهی با دارا بودن سه مرکز تحقیقاتی که با ارزیابی صورت گرفته توسط اداره کل آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی سازمان مرکزی دانشگاه؛ مرکز تحقیقات معماری و شهرسازی واحد شیراز با دو پله صعود و مرکز تحقیقات فناوری نانو فمتو، فیلم صعود در مقایسه با سال قبل به بالاترین سطح ارزیابی یا سطح یک ارتقا یافتند و مرکز تحقیقات مهندسی شیمی نفت و پلیمر این واحد دانشگاهی نیز توانست خود را به سطح ۲ ارتقا دهد.
انعقاد تفاهمنامه و موافقتنامه با ادارات و ارگانهای مختلف شهر شیراز در اولویت فعالیتهای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز قرار دارد که از آن جمله میتوان انعقاد تفاهمنامه با مرکز زمینشناسی جنوب کشور در راستای رفع مشکل فرونشست زمینهای منطقه جنوب کشور، عقد تفاهمنامه با سپاه فجر استان فارس در زمینه طراحی و اجرای طرحهای پژوهشی کاربردی مشترک، همکاری در تألیف و تدوین کتاب فیلم و تیزرهای تبلیغاتی مشترک و برگزاری نمایشگاهها، انعقاد تفاهمنامه با شرکت شهرکهای صنعتی استان فارس برای اجرای بهینه طرح پویش دانشجویان و اشتغال دانشجویان در حین تحصیل و انعقاد تفاهمنامه با شهرداری صدرا و شورای شهر با استفاده از قابلیتهای برنامه علمی مسکن و آینده توسط دبیرخانه علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس را نام برد.
پیشتازی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز در اجرای طرح پویش از دیگر دستاوردهای این واحد دانشگاهی است و به این واسطه با اعلام نیاز صنایع مختلف دانشجویان علاقهمند به شرکت در این طرح تحصیل این امکان را دارند تا یک صنعت و یا یک بنگاه اقتصادی متناسب با توانمندیهای خود را انتخاب و از نظر تجربی صاحب مهارت و تجربه شوند.
به منظور اجرای طرح پویش واحد شیراز موفق شد در کنار واحدهای استان اصفهان و کرمانشاه، رتبه سوم واحد برتر کشور را کسب کند و از سوی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی مورد قدردانی قرار گیرد.
از دستاوردهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز در یک سال اخیر میتوان ایجاد دفتر مرکز امور بینالملل دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز را نام برد که با حضور عطاءالله بروجردی معاون بینالملل و امور دانشجویان غیرایرانی دانشگاه آزاد اسلامی افتتاح و امکان ارائه خدمات و تسهیل دسترسی دانشجویان غیر ایرانی مشغول به تحصیل در واحد شیراز را به امکانات آموزشی و کنسولی فراهم میکند.
ایجاد میز خدمت با حضور کارشناسان و مسلط به امور موضوعی کمک قابل توجهی به پیگیری امور آموزشی تحصیلی پژوهشی دانشجویان غیر ایرانی فراهم کرده و افزایش تعداد دانشجویان بینالملل این واحد دانشگاهی به حدود ۲ هزار نفر پارسال از دستاوردهای دیگر حوزه بینالملل واحد شیراز است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز با اختصاص مجموعه رفاهی واقع در شهر صدرا امکان اسکان و استقرار دانشجویان غیر ایرانی در فضای بسیار مناسب را فراهم کرده و ایجاد و فعالسازی دبیرخانه علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس در واحد شیراز با فعالسازی سه برنامه علمی با عناوین «فناوری سامانههای مخابراتی و الکترونیکی، مسکن، آینده و محیط شهری و صنایع شیمیایی و پلیمری که چالش و نظام موضوعات آن تدوین شده که این دبیرخانه بر پایه اجرای طرح پایش آزاد ملزم شده تا اعضای هیئت علمی پژوهشگران و دانشجویان را برای ساماندهی موضوعات تحقیقاتی خود در قالب چند هزار برنامه پژوهشی هدایتگری کرده و پایاننامههای دانشجویان را نیز در طرح پایش آزاد سازماندهی کند.
کسب رتبههای برتر در رشتههای گوناگون جشنواره رویداد صنایع خلاق توسط دانشگاهیان دانشگاه آزاد اسلامی فارس و واحد شیراز از دستاوردهای فرهنگی این واحد دانشگاهی بوده و در این رویداد از میان ۱۶۰ اثر واصله دانشگاههای سراسر کشور ۱۳ نفر از دانشجویان این دانشگاه در ۱۰ رشته هنری موفق به کسب رتبههای برتر شدند.
کسب مقام اول استادان و سوم دانشجویی در جشنواره کشوری از حماسه تا حماسه کسب مقام اول کشوری مسابقات نشریات دانشجویی قلم؛ مقام برتر کشوری در جشنواره رشد و کانونهای دانشجویی، کسب مقام اول کرسی آزاداندیشی توسط تیم فاطر ۲ در نخستین رویداد دانشجویی کشوری، کسب مقام سوم کشوری کرسی آزاداندیشی تیم نجم یک در نخستین رویداد دانشجویی کشوری، راهاندازی رادیو دانشجو و تولید پادکست به مناسبتهای مختلف در فضای مجازی، برگزاری بیش از ۵۰ وبینار استانی در زمینههای مختلف با حضور استادان برجسته کشوری، برپایی بیش از ۴۰ کرسی آزاداندیشی دانشجویی در واحد، برپایی بیش از ۲۰ کرسی علمی ترویجی- راهیابی هشت تیم کرسی آزاد دانشجویی شیراز به مرحله کشوری، ایجاد ۲۰ کانون فعال دانشجویی، ۲۴ نشریه فعال دانشجویی و ۲ تشکل اسلامی دانشجویی فعال از دیگر فعالیتهای شاخص فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز است.
راهاندازی مشاوره تلفنی رایگان از زمان کرونا برای دانشجویان، کارمندان و استادان به همراه خانواده و اسکان بالغ بر ۳۲۵ خواهران، ۱۵۰ برادران و ۵۰ نفر از دانشجویان عراقی در تعداد ۷ خوابگاه دانشجویی از جمله فعالیتهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز در حوزه خدمات دانشجویی بوده است.
رویکرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز با نگاه به سند تحول و تعالی و برنامه بلندمدت پنجساله مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی بر اساس برنامهریزی صورت گرفته از آبان سال گذشته بر مشارکت فعال در برگزاری رویداد ملی گام دوم، مبتنی بوده و بهطور کامل بر مبنای اهمیت دادن به شرکتهای دانشبنیان، تغییر ماهیت دانشگاههای موجود به دانشگاههای حل مسئله و حمایت از فعالیتهای پژوهشی و اجرایی منجر به کارآفرینی است. رهبر انقلاب شعار امسال را دقیقاً با همین محورها بیان فرمودند که این امر جای بسی خوشحالی است تا همه تلاش رویداد گام دوم و نگاه مسئولان ارشد دانشگاه آزاد اسلامی در جهت اجرای بیانات مقام معظم رهبری است که میتوان گفت همه فعالیتهای کنونی این واحد دانشگاهی به طور کامل برای عملی سازی شعار سال رهبر انقلاب و به منظور تحقق شعار سال با عنوان تولید دانشبنیان کارآفرین است.
اشتغال دانش بنیان در واقع محصول ساختارهای اقتصادی دانشمحور بوده که این ساختار، خود از دو جنبه مدنظر بوده، نخست، توسعه اشتغال از طریق نوآوری در بخشهای مختلف اقتصادی، دوم، ایجاد شرکتهای دانشبنیان که خود عامل توسعه اشتغال برای نخبگان و افراد عادی محسوب میشود. در این بین مؤلفههای اصلی در اشتغال دانشبنیان، توجه به شرکتهای دانشبنیان، توسعه نرمافزارهای صنایع موجود و ایجاد صنایع هایتک است.
یکی دیگر از پیامدهای اشتغال دانش بنیان شامل تولید محصول جدید، خدمات نو و خدمات مبتنی بر فناوری اطلاعات را میتوان از پیامدهای این نوع اشتغال نام برد.
توسعه شرکتهای دانشبنیان، توسعه دانش نیروی انسانی، توسعه مهارت و توانمندی نیروی انسانی، حقوق مالکیت معنوی آموزش پژوهش محور و عمومی کردن تحقیق و پژوهش از نکات حائز اهمیت این بخش است.
امروز دانشگاه آزاد اسلامی به ویژه دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز به سوی رسیدن به دانشگاه نسل چهارم گام برمیدارد در دانشگاههای نسل چهارم علاوه بر رسالت آموزشی، باید تغییراتی در آموزش نظری به وجود آید و آن اضافه شدن آموزشهای عملی و مهارتی و نهایتاً کارآفرینی است.
بر همین اساس دانشگاههای نسل چهارم طبق بیانیه گام دوم و تاکید مقام معظم رهبری و توجه به جوانان و دوری از مدرکگرایی صرف، رسالتشان تغییر کرده و به سمت مهارت ورزی و پرورش نیروی ماهر و توجه به خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی بوده و دانشگاهها اکنون به این سمت حرکت کرده و نیاز به انقلاب آموزشی با مفاهیم و ادبیات بالا دارند.