چندسالی است که هجوم ریزگردها به آسمان کشور و بهتبع آن لرستان باعث ضربههای جدی به تولیدات بخش کشاورزی بهویژه صنعت زنبورداری در این استان شده و همین مسئله سبب کاهش چشمگیر تولید عسل و نگرانی زنبورداران شدهاست.
صنعت زنبورداری همچون سایر بخشهای کشاورزی در افزایش کمی و ارتقاء کیفی محصولات تولیدی نقش ارزندهای دارد و شاید کمتر صنعتی از چنین نقش و اهمیت قابل توجهی برخوردار باشد.
این صنعت علاوه بر چالشهای نبود حمایتهای مالی و ترویجی کافی و وافی، سنتیبودن روش تولید، برندسازی محصولات تولیدی، نبود نهادهای نظارتی بر تولید و فروش عسل و وجود واسطهها و دلالان، چندسالی است که از وجود نوبرانه ریزگردها نیز در امان نبوده و زخمی از آسیبهای این مهمانان ناخوانده به کشور است.
لیلا افضلی کارشناس مسئول زنبورداری جهادکشاورزی لرستان گفت: ۳۸۶ هزار کندوی عسل در این زنبورستانها وجود دارد.
وی می گوید: ۳۵۷۰ نفر در حال حاضر در زنبورستانهای این استان به فعالیت در این صنعت تولیدی اشتغال دارند.
پیشبینی خسارت ۳۰ تا ۵۰ درصدی به صنعت زنبورداری استان
کارشناس مسئول زنبورداری جهاد کشاورزی لرستان گفت: بیش از ۳۲۳۰ تن عسل و ۲۴۸ کیلوگرم ژل رویال سال گذشته در لرستان تولید شد.
او گفت: هر کیلوگرم عسل تولیدی بهرهبرداران سال گذشته به ارزش ۱۵۰ هزار تومان بهطور متوسط در بازار به فروش رسید و هر گرم ژل رویال نیز با توجه به خواص درمانی بینظیر آن به ارزش ۱۵ هزار تومان در بازارهای فروش عرضه شد.
فرامرز حیدری مدیرعامل اتحادیه زنبورداران لرستان نیز گفت: سال گذشته به دلیل خشکسالی و هجوم ریزگردها و نبود گرده گل، زنبورداران کل کشور و بهتبع آن لرستان بین ۳۵ تا ۴۰ درصد خسارت دیدند.
او می گوید: پیشبینی میشود با کمبود بارشها و هجوم ریزگردها به لرستان و سایر استانها امسال زنبورداران تلفات بیشتری بدهند.
به گفته حیدری زنبورهای چراگر و کارگر در هنگام هجوم ریزگردها وقتی از کندو بیرون میروند مسیر را گم کرده و به کندو بازنمیگردند و گاهی حتی ملکهها نیز پس از بیرون رفتن از کندو دیگر بازنمیگردند.
احتمال کاهش ۳۵ درصدی تولید عسل
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران لرستان گفت: احتمالاً ریزگردها بهدلیل خارجی بودن منشأ آن با فلزات سنگین نیز همراه باشد و در نتیجه میتواند خسارتهای بیشتری به زنبورها و زنبورداران وارد کند.
هجوم ریزگردها به آسمان کشور احتمال ورود خسارتهای جدی به زنبورستانها را افزایش داده و علاوه بر آن اشتغالزایی ناشی از این صنعت در لرستان با چالش جدی مواجه شدهاست، بنابراین میطلبد مسئولان لرستان ضمن توجه به مشکلات تولیدکنندگان، شرایطی فراهم نمایند که نهادههای دامی به میزان نیاز در اختیار بهرهبرداران قرار گیرد تا شاهد حداقلیشدن خسارتهای وارده به تولیدکنندگان عسل این استان باشیم.
منبع: تسنیم