مردم قشم بسیار مطالبه کردند، رسانهها بسیار نوشتند و مسئولان قولهای فراوان دادند، اما هنوز که هنوز است مردم از کمبود آب جاری در لولهها گله مندند.
مطالبهگری برای تامین و توزیع آب در غرب جزیره از فضای مجازی و درخواستهای مردم و مطالبهگران فراتر رفته و از تریبون نماز جمعه هم به گوش میرسد و پس از این درخواستهای مکرر وزیر نیرو در نخستین روز ۱۴۰۱ به جزیره سفر کرد و قول داد مشکل تنش آبی در جزیره را تا پایان سال حل کند.
علی اکبر محرابیان در حاشیه سفر یک روزه خود در اول فروردین امسال به قشم و بازدید از نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی سیکل ترکیبی انرژی گستر قشم گفته بود: موضوع تامین آب قشم به ویژه در روستاهای غربی این جزیره در سفر رییس جمهور مورد توجه قرار گرفت.
با این وجود هنوز مردم گله مندند. افزایش ظرفیت تولید آب به وسیله نیروگاهها و آب شیرینکنها یکی از برنامههای میان مدت و بلندت مدت است که برای رفع تنش آبی در جزیره پیگیری می شود. هرچند می توان گفت هم اکنون جزیره قشم در حوزه تامین آب در وضعیت مناسبی قرار دارد بلکه مهمترین موضوع شبکه فرسوده توزیع آب است که مانند یک بیماری ریشه دار درمان نشدنی در جزیره تنیده است و هرچقدر هم که تعمیر و بهسازی می شود، بازهم نقصهای فنی آن بیشمار است.
هم اکنون نیروگاه مپنا ۱۰ هزار مترمکعب آب تولید می کند و نیروگاه قشم مولد نیز آمادگی تولید ۱۴ هزارمترمکعب را دارد که تنها به دلیل فرسودگی شبکه آبرسانی قابلیت توزیع در جزیره را ندارد.
نیروگاه غدیرهم تا یک سال آینده ظرفیت تولید ۳۴ هزار مترمکعب آب را خواهد داشت و با این آمار و ارقام می بینیم که هماکنون فرسودگی شبکه آب معضلی بزرگتر از تامین آب است.
اما مطالبه مردم صبور قشم این روزها دسترسی فوری به آب جاری در لوله ها به طور مداوم نیست چراکه می دانند که موضوع زمانبر است. بلکه آنها می خواهند آب به روال سابق ماهی یک بار وصل شود تا بتوانند مخازن و آب انبارهای خود را پرکنند اما طبق شنیدهها هم اکنون در برخی روستاهای غرب جزیره مدت زمان وصل آب به بیش از ۵۰ روز رسیده است.
علی ابراهیمی یکی از ساکنان روستای گوری در تشریح تنش آبی روستاهای بخش حرای جزیره گفت: در زمان مدیریت قبلی مدیریت آبفای شهرستان، مدت زمان وصل آب به کمتر از یک ماه هم رسیده بود اما در زمان فعلی برخی مواقع نزدیک به ۲ ماه آب وصل نمی شود.
او گفت: وصل شدن مدت محدود آب هم برای خانوادهها دردساز است چراکه زمانی خانواده در سفر باشد یا به هردلیل در منزل نباشد نمی تواند مخازن را پر کنند و آن ماه باید آب آزاد بخرد.
به گفته ابراهیمی خرید یک تانکر ۴ مترمکعبی آب و کرایه آن برای یک خانواده روستایی در روستای باسعیدو که آب شیرینکن دارد ۱۵۰ هزار تومان و برای روستاهای نزدیک آن ۳۰۰ هزارتومان هزینه دارد و برای یک هفته تا ۱۰ روز کفایت می کند چراکه نگهداری آب در مخازن و آب انبارها پرتی زیادی دارد و همچنین از بعد از چندروز آب ذخیره شده کیفیت خود را از دست می دهد.
ابراهیمی گفت: روستای گوری بالغ بر ۲۳۰ خانوار و یک هزار نفر جمعیت دارد و در نظر بگیرید که الان بسیاری از روستاهای غرب جزیره با مشکل دیروصل شدن آب و کمبود فشار مواجه هستند.
نماینده شورای بخش حرا و شهرستان قشم هم در خصوص وضعیت بحرانی آب در غرب جزیره گفت: به نظر می آید مشکل آب جزیره لاینحل شده و تلاش های ما هم تاکنون نتیجه مورد نظرمان را در پی نداشته است.
صالح پوزن گفت: طبق اظهارات مسئولان آبفای شهرستان هم اکنون تولید آب در جزیره بیشتر شده اما شاهد هستیم تنش آبی در غرب جزیره افزایش یافته است.
او یکی از مهمترین مشکلات را شبکه آبرسانی فرسوده دانست و گفت: نبود یک شبکه استاندارد باعث تاخیر در آبرسانی و افت فشار آب شده است.
بنا بر ادعای پوزن مسئولان آبفای شهرستان اشراف کمی به مسائل فنی شبکه آبرسانی دارند و از پیشنهادات و مشورتهای ما نیز استقبال نمی کنند.
نماینده شورای بخش حرا و شهرستان قشم مشکلات آبرسانی را نه تنها مربوط به لوله های اصلی فرسوده و غیراستاندارد دانست بلکه مدعی شد حتی شبکه داخلی آبرسانی در روستاها استاندارد لازم را ندارد و از لوله های کوچک استفاده شده که ظرفیت کافی را ندارند.
پوزن گفت: طبق وعده مسئولان استان آب شیرین کن باسعیدو تا پایان ۱۴۰۱ راهاندازی شود که با راه اندازی این آب شیرین کن بخشی از مشکلات تامین آب در جزیره حل شود.
به گفته او برای حل مشکل تنش آبی در جزیره قشم فردا جلسه ای با حضور همه مسئولان مربوطه در فرمانداری برگزار می شود و نتایج آن اطلاع رسانی خواهد شد.
منبع: ایسنا