مطالعه ای در مجله تحقیقات بالینی منتشر شده است و شواهد مهمی را ارائه میدهد که نشان داده است نسخه اصلاح شده هورمون کیسپپتین طبیعی میتواند برای درمان بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) استفاده شود.
در سطح جهانی، NAFLD شایعترین شکل بیماری مزمن کبدی است که کودکان و بزرگسالان را تحت تاثیر قرار میدهد و با افزایش چاقی و دیابت نوع ۲ مرتبط است.
NAFLD به عنوان یک بیماری خاموش شناخته میشود؛ زیرا با علائم کم یا بدون علائم شروع میشود. با تجمع چربی در کبد شروع میشود و در نتیجه وضعیتی به نام "کبد چرب" ایجاد میشود. با بدتر شدن بیماری، کبد ملتهب میشود و در نتیجه استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) ایجاد میشود. به دنبال آن فیبروز و سیروز ایجاد میشود که در آن کبد زخمی میشود و به طور غیر قابل برگشتی آسیب میبیند. زیر مجموعهای از بیماران NASH مبتلا به سیروز نیز به سرطان کبد مبتلا میشوند. در حال حاضر، هیچ درمان تایید شدهای برای درمان NASH وجود ندارد.
محقق اصلی این مطالعه، موشمی باتاچاریا، دانشیار گروه پزشکی در دانشکده پزشکی رابرت وود جانسون، بیش از ۱۵ سال وقت مطالعاتی خود را در خصوص اثر کیسپپتین در سلامت و بیماری سپری کرده است.
کیسپپتین علاوه بر ایفای نقش کلیدی در رشد بلوغ و حفظ عملکرد تولید مثل، با اشتها و جذابیت جنسی نیز مرتبط است.
محققان برای القای چاقی و NAFLD به موشها از رژیم غذایی غربی با چربی و قند بالا تغذیه کردند. این مطالعه نشان داد که کیسپپتین داده شده به این موشها از آنها در برابر ایجاد کبد چرب، NASH و فیبروز محافظت میکند. کیسپپتین با اتصال به گیرنده خود، یعنی پروتئینی به نام KISS۱R عمل میکند. این مطالعه همچنین نشان داد که وقتی KISS۱R از سلولهای کبد حذف میشود، کیسپپتین نمیتواند کار کند و موشهایی که رژیم غذایی غربی دارند کبد چرب ایجاد میکنند. این آزمایشات رابطه قوی بین کیسپپتین و کاهش چربی کبد و فیبروز را آشکار میکند.
مکانیسم عملکرد کیسپپتین در کبد اکنون قابل درک شده است
کیسپپتین به کاهش چربی رسوب شده در کبد و معکوس کردن بیماریهای پیشرفتهتر کمک میکند. سطوح کیسپپتین خون در بیماران NAFLD انسانی و در مدل موش NAFLD تغییر میکند.
مسیر سیگنالدهی گیرنده کیسپپتین نقش بالقوه درمانی در NAFLD دارد و این کار را با محافظت در برابر رشد چربی در کبد و کاهش التهاب و فیبروز انجام میدهد. به این ترتیب، می تواند بر سلامت و زندگی میلیونها بیمار در سراسر جهان تاثیر مثبت بگذارد.
منبع: سایت ساینس دیلی