رنگین شدن سفره‌های مردم مراغه با گیاهان کوهی

با آغاز رویش طبیعت سفره‌های مردم در مراغه با غذا‌های سنتی و بومی رنگین شد.

در این فصل از سال انواع گیاهان کوهی با خاصیت‌های غذایی و دارویی از دامن طبیعت برداشت و برای تهیه انواع غذا‌های سنتی استفاده می‌شود.

هر سال از نیمه دوم فروردین بازارچه‌ای برای عرضه گیاهان کوهی در مراغه راه اندازی و ده‌ها گونه توسط روستاییان حاشیه مراتع از دامن طبیعت برداشت و در آن عرضه می‌شود.

علاقه مردم مراغه و شهر‌های منطقه به تهیه غذا‌های محلی و سنتی از جمله آش، آبگوشت، بورانی با این گیاهان رونق این بازار را دو چندان کرده است.

در این بازار بیشتر از ۱۵ نوع انواع تره کوهی از جمله قار ترسی، کنگر، ریواس، قازی یاغی، سورولو، گل آقا و بزگوش به فروش می‌رسد.

با رونق گرفتن این بازارچه برای بیش از ۳۰۰ نفر در برداشت و فروش این گیاهان به مدت سه تا چهار ماه شغل ایجاد می‌شود.

سال هاست فعالیت این بازارچه از نیمه دوم فروردین در میدان عبدالقادر مراغه آغاز و تا پایان تیر همچنان ادامه دارد.

آقای زینالی کارشناس تغذیه دانشکده علوم پزشکی مراغه گفت: این گیاهان به خاطر داشتن کولین برای عملکرد بهتر مغز و یادگیری مفید هستند.

 مواد معدنی و ویتامین‌های موجود در این گیاهان می‌تواند در کنترل بیماری‌های بدن مفید باشند.

ویتامین‌های گروه B موجود در این گیاهان برای جلوگیری از بیماری‌های قلب و عروق و دفع کلسترول مضرکبد موثر است.

برداشت و فروش بی رویه و غیر اصولی این گیاهان سال هاست دوستداران طبیعت و محیط زیست را نگران کرده است.

آن‌ها معتقدند برداشت بیش از ظرفیت با گذشت زمان موجب کاهش سطح رویش و جمعیت این گونه ها‌ی باارزش گیاهی در مراتع و طبیعت سهند شده است.

آن‌ها می‌گویند در بیشتر موارد بهره برداران به خاطر بی توجهی به اهمیت این گیاهان آن‌ها را از ریشه برداشت و با پیاز از خاک بیرون می‌آورند.

آقای تقوی یک دوستدار محیط زیست گفت:این کار در کنار ایجاد اشتغال و در آمد فصلی موجب از بین رفتن ارزشمند‌ترین گونه‌های گیاهی و آسیب به طبیعت است.

با توسعه کشت مزرعه‌ای و گلخانه‌ای این گیاهان زمینه تولید بهینه و صادرات گونه‌های گیاهی به دیگر استان‌ها و خارج از کشور فراهم خواهد شد.

وی خواستار مدیریت برداشت و جلوگیری از تخریب محیط زیست و طبیعت سهند شد.

آقای زارع رئیس حفاظت محیط زیست مراغه نیز گفت: برداشت بی رویه و غیر اصولی این گیاهان در طول سال‌های گذشته موجب به خطر افتادن تنوع گیاهی مراتع سهند شده است.

حجم بالای برداشت موجب آسیب جبران ناپذیر و ذخایر ژنتیکی سهند شده است.

 با مدیریت در بهره برداری می‌توان فرصتی فراهم کرد تا این گونه‌های باارزش برای نسل‌های آینده نیز حفظ شود.

در مراتع سهند بیش از یک هزار گونه گیاهی شناسایی شده که از این گیاهان ۵۰ گونه آن خوراکی است و خاصیت غذایی و دارویی دارند.

کوه سهند با ۳ هزار و ۷۱۰ متر ارتفاع و ۱۲۹ هزار هکتار مرتع در شمال شرقی شهرستان مراغه در آذربایجان شرقی واقع شده است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار