این تحقیق که نتایج آن در مجله علمی "Nature Communications" منتشر شده است، گامی رو به جلو در جهت تعیین دقیق انواع و سن پشههای مالاریاست، زیرا دانستن سن پشه میتواند به تعیین خطر ابتلا به بیماری کمک کند.
در این تحقیق که توسط دانشمندان موسسه تنوع زیستی، سلامت حیوانات و طب مقایسهای دانشگاه گلاسکو انجام شد، محققان از فناوری طیف سنجی مادون قرمز و هوش مصنوعی برای تعیین صحیح سن و گونه پشههای جدید استفاده کردند.
دورین سریا، سرپرست تیم این تحقیق گفت: تاکنون تنها راه برای تشخیص سن پشه، کالبد شکافی پیچیده پیری تخمدان پشه بوده است، که فرآیندی پرهزینه و زمانبر است و نمیتوان آن را در مقیاس بزرگ انجام داد.
دورین توضیح داد: پشههایی که به اندازه کافی عمر میکنند تا به مالاریا مبتلا شوند، حدود ده روز میتوانند بیماری را منتقل کنند، بنابراین دانستن سن پشه میتواند به آشکار شدن خطر بیماری کمک کند.
این مطالعه از مجموعه دادههای بزرگی از ۴۰۰۰۰ پشه مختلف از نظر ژنتیکی و زیست محیطی از شرق و غرب آفریقا استفاده کرد که سه گونه اصلی را که مالاریا را در سنین مختلف منتقل میکنند، پوشش میدهد.
سیمون بابیان عضو مؤسسه تنوع زیستی، سلامت حیوانات و پزشکی تطبیقی دانشگاه گلاسکو میگوید: تطبیقپذیری هوش مصنوعی همراه با قدرت طیفسنجی فروسرخ فرصتهای بزرگی را برای نظارت بر بیماریها و واکنش سریع باز میکند.
ماریو گونزالس خیمنز، از دانشکده شیمی دانشگاه گلاسکو نیز گفت: این کار نشان داده است که الگوریتمهای مشابهی که به ما اجازه میدهند چهرهها و اشیاء را در یک تصویر تشخیص دهیم، میتوانند روشهای ظاهر شدن ترکیبات شیمیایی در طیف را نیز شناسایی کنند.
منبع: جفرا نیوز