آقای احمد دنیامالی گفت: کمیسیون عمران در مورد تعارض منافع در حوزه مهندسی و نظام مهندسی ساختمان هنوز به جمعبندی نرسیده؛ بسیاری معتقدند کارمندان تا زمانی که بازنشسته نشدهاند، اجازه امضا نباید داشته باشند و از طرفی برخی میگویند باید از ظرفیت مهندسی استفاده شود و مهندسان با رعایت تعارض منافع فعالیت داشته باشند.
برخی معتقدند مهندسان عضو هیئت مدیرههای نظام مهندسی باید پروانههایشان را تحویل بدهند تا در دوران تصدی مسئولیت در ارکان سازمان نظام مهندسی ساختمان مانند ریاست و... حق بهرهبرداری از سهمیه و پروانههایشان را نداشته باشند.
۲۶ مهر ۱۴۰۰ آقای سید البرز حسینی عضو کمیسیون عمران مجلس گفته بود که شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان و وزارتخانه راه و شهرسازی در مورد نمونههای تعارض منافع در مهندسی ساختمان اختلاف نظر دارند.
او توضیح داد «از جامعه مهندسان برخی افراد تنها در هیئت مدیره نظام مهندسی مشغول هستند و بعضی هم حضور ندارند؛ برای نمونه در شهرداریها یا ادارات کل راه و شهرسازی استانها فعالیت میکنند. اینجا شناخت تعارض منافع مسئلهای پیچیده است و ابتدا، فارغ از اینکه الان چه اتفاقی در حال رخ دادن است، باید در مجلس و وزارتخانه راه و شهرسازی با همراهی خود صنف واقعاً قانون اصلاح شود. البته الان در جریان اصلاح قانون نظام مهندسی این اتفاق میافتد، اما باید یک نظر کارشناسی داده شود.»
طرح اصلاح قانون نظام مهندسی ساختمان هنوز به صورت نهایی از کمیسیون عمران خارج نشده؛ در ماههای گذشته موضوع «حذف اعضای کنونی دارای مدرک کارشناسی ناپیوسته در رشتههای ساختمان از سازمان نظام مهندسی» واکنشهایی را در بر داشت که اعضای کمیسیون عمران چنین اتفاقی را رد کردند.
رئیس دفتر نظارت و ارزیابی بر عملکرد استانهای سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور بهمن ماه پارسال گفت «سازمان نظام مهندسی یک سازمان غیردولتی است، بر اساس اصل ۴۴ قانون بخش خصوصی باید کار را به دست مردم داد و سازمان نظام مهندسی یک سازمان غیردولتی و خودگردان است.»
بیشتر بخوانید
آقای غلامحسین عسکری اضافه کرد «قانونی که در کمیسیون عمران مجلس مصوب شده، بهنوعی ریشه نظام مهندسی و مهندس را زده و یکسری تعریفهایی در آن شده که گویی جرمانگاری کرده است، در حالیکه خود سازمان نظام مهندسی به صورت مجزا شورای انتظامی دارد.»
بیمه مهندسین هم بلاتکلیف هست
مجری تاسیسات نداریم
آزمایشگاه برق بلاتکلیف هست
قانونی بابت حمایت ناظرين که مورد ضرب وشتم و تهدید و مزاحمت، مالکین قرارمیگیرن ، نداریم
و.....
در تبصر 6 این قانون داریم:
سازمان تأمین اجتماعی مکلف است با هماهنگی وزارتخانههای تعاون؛کار و رفاه اجتماعی، کشور و راه و شهرسازی از محل منابع حق بیمه سهم کارفرمایی با ایجاد زیرساختهای مناسب و همچنین بهرهمندی از سامانه رفاه ایرانیان و سایر سامانههای مرتبط نسبت به شناسایی دقیق کارگران شاغل در امر ساختمان در دوره اشتغال اقدام نماید.
خوشبختانه در این تبصر به واسطه اینکه از وزارت راه و شهرسازی هم اسم برده شده است می توان تایید اشتغال و شناسایی دقیق کارگران ساختمانی را برعهده مهندسین گذاشت.
که نتایج بسیار خوبی در پی خواهد داشت.
✅بیمه مستقیما به کارگر ساختمانی تعلق خواهد گرفت نه اشخاصی که در این بخش نیستند و از این بیمه استفاده می کنند.
✅تهیه کارت مهارت فنی و رعایت نکات ایمنی توسط کارگران و استاد کاران جدی گرفته خواهد شد.
✅استادکاران تذکرات فنی و مهندسی را در نظر خواهند گرفت و پاسخگوی مهندسان خوهند بود.
✅ اسم و مشخصات آنها هم ثبت و ضبط خواهد شد و مجبور خواهند بود مسولیت بپذیرند.
✅مالک از هزینه ای که بابت بیمه می پردازد منتفع خواهد شد.
راهکار زیاد هست کسی حال نداره بره دنبالش من نمیدونم در این جلسات شورای مرکزی در مورد چی حرف می زنن؟
بهترین کار برای ثبات قیمت در قرارداد های همه مجریان این هست که اسامی مجری نیز در چهار برگی درج بشود (همانند آزمایشگاه ها ) و مبلغ دریافتی مجری به علاوه هزینه واریزی به نظام رو همان اول مالک به نظام واریز کند که مجری با مالک طرف حساب نباشد و با ارائه گزارشات مرحله ای طی ۴ یا ۵ بار مبلغ دریافتی رو از نظام مستقیما دریافت کند .
و اولین قدم برای این کار حضور مجری بر سر پروژه هستش که در نبود مجری خود نظام با آن دسته از مهندسین قاطع برخورد کنه تا واقعا مجریان واقعی به کار برسند و نه مهندسینی که به مجری به عنوان شغل دوم نگاه میکنند .
اینکه شما پروانه احدی از مهندسین با هر پایه ای را در ازای مبلغ معینی دریافت کنید و آن مهندس نه تنها به صورت تمام وقت در شرکت حضور نداشته باشد که هیچ بلکه هیچ خدمات واقعی هم ارائه ندهد و حتی آدرس محل استقرار شرکت و هیچ یک از پروژه های شرکت را هم نداند شما اسم این عمل را چه میگذارید؟
♦️آقای امیر حسین مرادزاده ، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان آذربایجان غربی اعلام کردند تا تعیین تکلیف :
1️⃣ منابع درآمدی سازمان
2️⃣ بیمه مهندسین
3️⃣ تعرفه خدمات مهندسی سال ۱۴۰۱
4️⃣ ابلاغیه نظامنامه ارجاع نظارت کشوری
5️⃣ تعیین تکلیف تعداد کار مهندسین
در جلسات شورای مرکزی حضور نخواهم داشت .
آیا در سازمان های نظام مهندسی مردان دیگری وجود دارند تا از حقوق مهندسان دفاع کنند ؟
آیا بخاطر تخلفات مشروحه ذیل :
۱ - امضاء تفاهم نامه خلاف قانون با سازمان آتشنشانی شهر تهران .
۲ - عدم اجرای بخشنامه مقام وزارت موسوم " تعارض منافع " .
۳ - عدم اجرای بخشنامه ها و ابلاغیه های وزارتخانه و اداره کل راه و شهرسازی استان تهران .
۴ - استخدام های خارج از ضابطه و توام با فامیل بازی و رفاقتی آن هم اشخاصی که فاقد صلاحیت های لازم می باشند .
۵ - عدم شفاف سازی امور مهم سازمان برای اعضاء .
۶ - و . . .
سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران هنوز مشمول ماده ۲۶ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان نشده است ؟ ؟ ؟ ! ! !
سوال ما این است؛ چطور می شود که طی چندین سال اخیر در تعداد زیادی از شهرستانهای استان تهران چند مهندس اکثر کارهای تفکیک را درو کرده باشند و اکثر مهندسان از بدو دریافت پروانه اشتغال فقط تعداد بسیار کمی کار گرفته باشند؟ چرا رئیس بعضی دفاتر بیشتر نماینده بنگاهی های محل و بساز و بندازهای شهرستان ها هستند و حتی با جسارت تمام درخواست تخلف از اعضاء می کنند؟ چرا سهمیه تفکیک توسط بعضی دفاتر فروخته می شود؟
چرا کمیته تفکیک نظام مهندسی استان تهران گزارش های فراوانی در این رابطه از طرق مختلف دریافت کردهاند و سکوت را بجای پیگیری و معرفی اخلال گران برگزیده اند. کمیته تفکیک استان تهران بایستی در مقابل تخلفات تعداد زیادی از دفاتر استان تهران به اعضاء جوابگو باشد.
❄️طبق مصوبه هیات مدیره و ابلاغیه صادر شده از طرف رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قم ، بخشنامه تعارض منافع در بخش پرسنل این سازمان اجرایی گردید.
♦️مستند به نامه فوق و وفق بند ( ۸ )ماده ۱۵ و بند (ت) ماده ۲۹ آیین نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان :
1️⃣ ثبت قرارداد اجرای ساختمان با قیمت غیر واقعی توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان مغایر با وظیفه ی کشف تخلف میباشد لذا لازم است انجمن های مربوطه و سازمان در خصوص تعیین قیمت اجرای واقعی به تبادل اندیشه بپردازند.
2️⃣ حسب وظیفه ی کشف تخلف و تعقیب متخلف ، سازمان نظام مهندسی بایستی :
اتفاقا من امروز پرسیدم که اقایان هیئت مدیره ما این اقدام را در عدم جوابیه استعلام بیان می فرمایند که مسئول وزارت خانه در جواب من فقط خندید و مصوبه را از من گرفت و در کیفش گذاشت
شخصی که در یک شرکت یا اداره بصورت تمام وقت مشغول به کاره، امکان حضور دائمی در محل پروژه نداره و همین موضوع باعث ارتکاب جرم ترک فعل خواهد شد.
موضوع اصلا ارتباطی به این نداره که کسی به حق خودش راضی باشه یا چون یه نفر کارمنده و درآمد داره باید بزاره بقیه کار کنن. خیر این موضوعات نیست و ممنوعیت فقط به دلیل حضور دائمی سر پروژه است.
مسائل زیادی در حوزه مهندسی هست که صحیح نیست و باید اصلاح گردد منجله :
-تلقی نشدن مهندسی به عنوان شغل در قانون و عدم وجود بیمه مناسب برای مهندسان
- عدم شفافیت تقسیم کارها
-عدم بروز رسانی تعرفه های خدمات مهندسی با توجه به تورم و نرخ روز
-عدم حمایت همه جانبه مهندسان توسط سازمان نظام مهندسی و وزارت مربوطه
-محاسبه تعرفه تمدید قرارداد نظارت و پروانه ساخت
و موارد دیگر . . .
منتها راه حل همه این مسائل مطالبه گری و اتحاد فردفرد اعضاست.
پرسش ها این است:
آقای دادستان شما چرا ورود نمی کنید؟
آقای دادستان حتما باید جلسه حضوری با هییت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان ها بگیرید تا یک کار کوچکی به آنها بگویید؟
آقای دادستان حتما باید نامه بزنید؟
خوب آقای دادستان همانگونه که برخی موارد را تلفنی به دستگاه ها دستور میدهید ، اینجا هم تلفن به رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان حوزه قضایی بزنید تا به سامانه ملی شفافیت وصل شوند