دانشگاه ها در هفته ای که گذشت با اخبار متعددی همراه بود که در ادامه می خوانید.
قرن پانزدهم هجری شمسی از اول فروردین آغاز میشود
شورای مرکز تقویم مؤسسة ژئوفیزیک دانشگاه تهران اعلام کرد: لحظه تحویل سال ۱۴۰۱ هجری شمسی به ساعت رسمی جمهوری اسلامی ایران ساعت ١٩ و ٣ دقیقه روز یکشنبه ٢٩ اسفند ۱۴۰۰ هجری شمسی مطابق ١٧ شعبان ۱۴۴۳ هجری قمری و ٢٠ مارس ٢٠٢٢ میلادی است.
معنای قرن یا سده یک صد سال است هر تقویم مبدایی دارد و در عرف اولین سال هر تقویم سال یک است. روز اول نخستین قرن هجری شمسی جمعه ۱ فروردین و روز پایان سه شنبه ۲۹ اسفند است.
روز اول قرن دوم هجری شمسی چهارشنبه ۱ فروردین و روز آخر آن یکشنبه ۲۹ اسفند است.
قرن چهاردهم هجری شمسی از روز چهارشنبه ۱ فروردین ۱۳۰۱ آغاز شده و روز یکشنبه ۲۹ سال ۱۴۰۰ به پایان خواهد رسید؛ بنابراین روز اول قرن پانزدهم هجری شمسی دوشنبه ۱ فروردین ۱۴۰۱ خواهد بود.
تاخیر در ارائه آئیننامه افزایش ظرفیت پزشکی قابل قبول است
منصور کبگانیان گفت: وزارت بهداشت در ارائه آئین نامه افزایش ظرفیت پزشکی تعلل کرده و بیش از ۲۰ روز از مهلت قانونی آن گذشته است.
در حوزه ستاد راهبری اجرای نقشه علمی کشور معاونتی برای نظارت و راهبری تشکیل شده است؛ یعنی هر سندی که مصوب میشود کاملا مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
او گفت: در حوزه علم و فناوری اگرچه ممکن است گاهی اوقات سرعت تند یا کند شود، اما هیچ زمانی متوقف نخواهد شد و کم کاری نهادها را پیگیری خواهیم کرد.
وزارت بهداشت در زمینه آئین نامه ظرفیت پزشکی همکاریهایی داشته و موظف است آن را به شورای سنجش و پذیرش کشور ارائه دهد.
او گفت: پیش نویس آئین نامه ظرفیت پزشکی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه میشود تا با بررسی، مصوبه آن را به شورای سنجش و پذیرش بفرستیم. البته کمی تاخیر در کارهای اجرایی کشور قابل قبول است.
دانش آموزانی که رتبه و معدلهای بالایی دارند، باید بدانند که افزایش ظرفیت پزشکی ۱۰۰ درصد اجرایی خواهد شد و آئین نامههای خاصی در این زمینه وجود دارند تا سازمان سنجش در زمان اقدام این مسئله با دوراهی مواجه نشود.
او گفت: هیچ موردی نداشته ایم که بعد از تصویب اجرایی نشود. برای مثال تا زمانی که وزیر سابق یا فعلی بهداشت اعداد و ارقام ظرفیت پزشکی را نهایی نکرده باشند، آن را به صورت مصوبه اعلام نخواهیم کرد.
گاهی اوقات رای گیریهایی طبق آئین نامه انجام میشوند. بنابراین ارائه آئین نامه افزایش ظرفیت پزشکی از سوی وزارت بهداشت به صورتی است که مسئولان شورای عالی انقلاب فرهنگی فعلا جریمهای برای آن در نظر نگرفته اند.
آغاز آموزش حضوری دانشگاه خواجه نصیر از فروردین ۱۴۰۱
علیرضا صالحی درباره حضور دانشجویان و نحوه برگزاری امتحانات پایان ترم نیمسال دوم گفت: حسب مصوبات قبلی مبنی بر اجرای آموزش حضوری برای دانشجویان ورودی ۹۹ کارشناسی از ابتدای نیمسال دوم ۱۴۰۰ که به دلیل شیوع سویه امیکرون وقفه ایجاد شد، با توجه به کاهش شیوع سویه امیکرون و پایداری آن، مطابق برنامه ریزی انجام شده قبلی، آموزش حضوری از تاریخ ۲۰ فروردین ۱۴۰۱ از سر گرفته خواهد شد.
در این راستا تمام دروس تئوری و عملی برنامه ریزی شده برای ورودی ۹۹، دروس عملی و کارگاهی سایر ورودیها (در صورت امکان به صورت فشرده) و همچنین جلسات دفاع از پروژهها در همه مقاطع از تاریخ ذکر شده باید به صورت حضوری انجام شود.
معاون آموزشی دانشگاه خواجه نصیر الدین طوسی افزود: مطابق مصوبات قبلی تمامی امتحانات پایان نیم سال دوم به صورت حضوری برگزار خواهند شد.
سعدالله نصیری قیداری گفت: علوم پایه موتور محرک علم و فناوری است.
اگر به علوم پایه توجه لازم نشود، پس از مدتی موتور فناوری خاموش خواهد شد.
رئیس دانشگاه شهیدبهشتی گفت: ممکن است که علوم پایه بلافاصله به محصول تبدیل نشوند و در رفاه بشر تاثیر نگذارند، اما در میان مدت و دراز مدت به عنوان عامل تحول، توسعه علم و فناوری بسیار اجتناب ناپذیر خواهند بود.
به دلیل زودبازده نبودن علوم پایه، انتظار از بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در آن نمیرود؛ بنابراین به عنوان وظیفه حاکمیتی از آن یاد میشود.
نصیری قیداری گفت: دولتها و مجلسهای کشورها باید همت و از توسعه علوم پایه حمایت کنند، این رشته باعث توجه دانش بشری میشود.
پس از انقلاب اسلامی به ویژه در ۳ دهه اخیر توجه ویژهای به علوم پایه در کشور شده است.
طرحهای کلان مانند رصد خانه ملی، شتابگر ملی، تجهیز آزمایشگاههای مرجع در رشتههای مختلف، ایجاد قطبهای علمی، موفقیت در رسیدن به فناوری انرژی هسته ای، رشد چشمگیر در کمیت و کیفیت اسناد ملی در پایگاههای استنادی بین المللی، گسترش رشتهها و فناوریهای جدید بین رشتهای مانند علوم زیستی، نانو، علوم شناختی، علم دادهها و ... در سالهای اخیر در زیر شاخه علوم پایه رشد یافته اند.
مهمترین رویدادهای نجومی سال ۱۴۰۱
طبق اعلام شورای مرکز تقویم موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، لحظه تحویل سال ١٤٠١ هجری شمسی به ساعت رسمی جمهوری اسلامی ایران ساعت ١٩ و ٣ دقیقه و ٢٦ ثانیه روز یکشنبه ٢٩ اسفند ١٤٠٠ هجری شمسی، مطابق١٧ شعبان ١٤٤٣ هجری قمری و ٢٠ مارس ٢٠٢٢ میلادی است.
خورشیدگرفتگیها و ماه گرفتگیها به شرح زیر خواهند بود:
خورشیدگرفتگی جزئی شنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ رخ میدهد و برای ایرانیان غیر قابل رویت است؛ اما در جنوب آمریکای جنوبی و بخش کوچکی از جنوبگان قابل مشاهده خواهد بود.
خورشیدگرفتگی جزئی در ایران روز سه شنبه ۳ آبان قابل رویت است.
در تهران، خورشیدگرفتگی در ساعت ۱۳ و ۴۱ دقیقه شروع می شود و در ساعت ۱۴ و ۵۸ دقیقه، گرفتگی به بیشترین مقدار خود می رسد و ماه ۵۵ درصد از قرص خورشید را میپوشاند. گرفتگی در ساعت ۱۶ و ۹ دقیقه پایان مییابد.
زمان و حداکثر مقدار پوشیدگی در سایر نقاط ایران با تهران متفاوت است. این مقدار از حداکثر ۶۲ درصد در شمال شرق کشور تا حداقل ۳۹ درصد در جنوب شرق کشور متغیر است. این گرفتگی در نیمه غربی آسیا، اغلب نقاط اروپا و شمال شرق آفریقا به صورت جزئی قابل مشاهده است.
ماهگرفتگی کلی دوشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ اتفاق میافتد و در ایران غیر قابل رویت است. این گرفتگی در بخش کوچکی از غرب آسیا، اروپا (به جز بخشهای شرقی و شمال شرقی آن) و اغلب نقاط آمریکا و آفریقا دیده میشود.
ماهگرفتگی کلی سه شنبه ۱۷ آبان اتفاق میافتد و غیر قابل رویت است.
این گرفتگی در بخشهای میانی و شرق آسیا، اقیانوسیه و آمریکا به جز بخشی از شرق و جنوب شرق آمریکای جنوبی دیده میشود.
فرصت مجدد برای نام نویسی در آزمون ارشد دانشگاه پيام نور
به اطلاع متقاضیان نام نویسی در آزمون کارشناسی ارشد دورههای فراگیر دانشگاه پیام نور سال ۱۴۰۱ میرساند، با توجه به تعطیلات پیش رو و به منظور مساعدت با متقاضیانی که تا تاریخ ۱۴۰۰/۱۲/۲۵ برای نام نویسی اقدام نکرده اند، ترتیبی اتخاذ شده که بتوانند از روز یکشنبه مورخ ۱۴۰۱/۰۱/۱۴ لغایت روز شنبه ۱۴۰۱/۰۱/۲۰ نسبت به نام نویسی اقدام کنند.
متقاضیان ضرورت دارد که در مهلت در نظر گرفته شده و پس از مطالعه دقیق دفترچه راهنمای نام نویسی و اصلاحات مندرج در اطلاعیه مورخ ۱۴۰۰/۱۲/۲۰ و فراهم کردن مدارک و اطلاعات مورد نیاز، به درگاه اطلاع رسانی این سازمان مراجعه و نسبت به نام نویسی در آزمون مذکور اقدام کنند.
ضمناً متقاضیانی که قبلاً نام نویسی خود را تکمیل و کدرهگیری دریافت کردهاند در صورت تمایل میتوانند در بازه زمانی اعلام شده نسبت به مشاهده و ویرایش اطلاعات نام نویسی خود اقدام کنند.
از سرگیری آموزش حضوری دانشگاه تهران از ۱۴ فروردین ۱۴۰۱
طبق اطلاعیه و بر اساس مصوبه مورخ ۲۳/۱۲/۱۴۰۰ هیات رئیسه دانشگاه تهران، کلیه کلاسهای درسی و برنامههای آموزشی در تمام مقاطع تحصیلی از تاریخ ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ به صورت کاملاً حضوری و بر اساس برنامه آموزشی نیمسال دوم ۱۴۰۱-۱۴۰۰ هر یک از دانشکدگان/ دانشکده/ مرکز/ مؤسسه دانشگاه و در محل پیشبینی شده برگزار خواهد شد.
شرکت منظم دانشجویان در کلاسهای درس که در حفظ و اعتلای کیفیت علمی یاددهی-یادگیری خود و دانشگاه تأثیر دارد، الزامی است.
با دانشجویانی که به دلایل غیرموجه غیبت داشته باشند، طبق مقررات آموزشی رفتار خواهد شد.
حضور اعضای محترم هیأت علمی در محل خدمت و تشکیل کلاس درس بر اساس برنامه آموزشی نیمسال جاری الزامی است.
از مسئولین دانشکدگان/ دانشکده/ مرکز/ مؤسسه دانشگاه درخواست میشود برای آماده نمودن شرایط جهت تشکیل کلاسها به صورت حضوری، اقدام لازم و عاجل فرمایند.
امتحانات پایان نیمسال جاری به صورت کاملاً حضوری برگزار خواهد شد.
با توجه به این که حفظ سلامت اعضای محترم هیأت علمی، دانشجویان و کارکنان غیر هیأت علمی، اولویت دانشگاه است، بر اساس مفاد اطلاعیههای رسمی ستاد ملی مبارزه با کرونا و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اقدام لازم انجام خواهد شد.