سلامت مادر در دوران بارداری، زایمان و دوره پس از آن بسیار مهم بوده و شامل مراقبتهای بهداشتی، برنامهریزی خانواده، مراقبتهای پیش و حین بارداری و مراقبتهای پس از زایمان است تا باعث کاهش مرگ و میر و افزایش تقویت سیستم ایمنی مادران و جنین شود.
صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) تخمین زدهاست که ۲۸۹٬۰۰۰ زن در سال ۲۰۱۳ از عوارض مربوط به بارداری یا زایمان فوت کردهاند. این علل، طیفی از خونریزی شدید تا زایمان سخت را شامل میشود.
از وقتی زنان به برنامههای تنظیم خانواده و تکنسینهای زایمان ماهر و مراقبتهای اورژانسی مامایی دسترسی پیدا کردهاند، نسبت مرگ و میر مادران جهان از ۳۸۰ مرگ و میر مادر در هر ۱۰۰٬۰۰۰ تولد زنده در ۱۹۹۰ به ۲۱۰ در هر ۱۰۰٬۰۰۰ تولد زنده در سال ۲۰۱۳ رسیدهاست. این پیگیریها باعث شده که در بسیاری از کشورها نرخ مرگ و میر مادر نصف شود.
با وجود اینکه میزان مرگ و میر مادر در سطح جهان کاهش یافتهاست، پیشرفت بیشتری در این زمینه باید اتفاق بیفتد. هنوز در برخی نقاط جهان به ویژه در جوامع فقیرنشین که بیش از ۸۵٪ آنها در آفریقا و جنوب آسیا زندگی میکنند آمار بالایی گزارش میشود. نتیجه مرگ یک مادر پدید آمدن خانوادههای آسیبپذیر است و نوزادان آنها اگر زنده بمانند اغلب قبل از رسیدن به روز دوم تولد میمیرند.
یکی از ارکان مهم خدمات بهداشتی ارائه خدمت مناسب به زنان در دوران بارداری، زایمان و پس از آن است. هدف از مراقبت های بهداشتی در این دوران این است که هر مادری با هر وضعیتی و در هر سطحی از نیاز که به واحدهای ارائه دهنده خدمت مراجعه میکند خدمت کار آمد و اثر بخش را دریافت کند.
کمال حیدری گفت: در اوایل انقلاب مرگ و میر مادران باردار به ازای هر صد هزار نفر ۲۰۰ مادر باردار بوده که در حال حاضر این آمار به ۱۷ نفر کاهش پیدا کرده است و به ازای هر صد هزار نوزاد تولد زنده ۱۴ نوزاد فوت می کنند
مراقبت از مادران باردار و نوزادان در مراکز بهداشتی هیچ وقت قطع نشده و در مناطقی که احتمال آلودگی وجود دارد مشاوره به صورت تلفنی به مادران باردار ارائه می شود. مادران باردار به مراکزی که ایمن بوده و عاری از آلودگی است ارجاع داده خواهند شد.
سلامت مادران باردار؛ شاخص مهم بین المللی
معاون بهداشت وزارت بهداشت افزود: یکی از شاخص های مهم بین المللی بحث سلامت مادران باردار است و این موضوع در نظام سلامت اهمیت ویژه ای دارد و در دوران کرونا هم باید به آن توجه شود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت اعلام کرد که ایمن سازی مادران باردار با واکسیناسیون مورد تاکید سازمان جهانی بهداشت است و مصوب شده تا واکسیناسیون مادران باردار حتی زیر ۱۸ سال انجام شود.
تشویق به ازدواج
تشویق به بارداری
تشویق به جوان سازی
عاقل باید بود