صنعت کشاورزی اکنون به یکی از مهمترین صنایع جهان تبدیل شده که روزانه خوراک میلیاردها انسان را روی کره زمین تامین مینماید.
انسان در ابتدا کشاورزی را برای تامین خوراک خود و خانواده آغاز کرد، سپس مازاد آن را به دیگران میداد تا دیگر نیازهای زندگی را تهیه کند.
اما این روند رفته رفته با توسعه روز افزون جوامع و افزایش چشمگیر جمعیت در جهان تغییر یافت و دولتها این بار به صورت مستقیم وارد شده تا با توسعه کشاورزی خود، در تامین منابع غذایی مردم دست بالاتری را نسبت به سایر رقبا داشته باشند.
همین حالا هم اگر کشوری به لحاظ منابع غذایی و کشاورزی خودکفا باشد و بتواند خوراک دیگر نقاط جهان را هم تامین نماید، به لحاظ وزن سیاسی نسب به دیگر کشورها اهمیت بیشتری پیدا میکند.
اما آنچه اینجا اهمیت مییابد، استفاده از منابع آبی کم در کشاورزی است.
در ایران که یکی از کشورهای منطقه کم بارش خاورمیانه است و در کمربند خشکی جهان قرار دارد، استفاده کمتر و بهینه از منابع آبی ارزش دو چندان پیدا میکند.
استفاده از ماشین آلات کشاورزی پیشرفته و روشهای نوین آبیاری و تنظیم سمپاشی به سبک جدید میتواند راندمان کشاورزی را چندین برابر افزایش دهد.
خوزستان یکی از قطبهای کشاورزی کشور است که با اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری اهدایی رهبر انقلاب به مردم این استان، زراعت بیش از پیش برای معیشت مردم اهمیت یافت.
همین طرح هدر رفت وسیع منابع آبی به دلیل نوین نکردن کشاورزی را به همراه داشت، اما یک شرکت تولید کننده صنایع کشاورزی نوین که از همان ابتدا در اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری فعالیت میکرد، با روشهای پیشرفته سعی کرد بهره برداری زراعت در خوزستان را افزایش دهد.
استفاده از ترنچر در طرح ۵۵۰ هزار هکتاری
میلاد خرمی نسب مدیر بازرگانی این شرکت صنعتی میگوید که محصولات و دستگاههای تولیدی آنها تماما در اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری نقش داشتند.
او گفت: محصول تولیدی ما ترنچر یا «خندق کن» است که برای زهکشی زمینها استفاده میشود و در شوره زدایی از طرح ۵۵۰ هزار هکتاری تماما از ترنچرهای کششی شرکت ما استفاده شد.
خرمی نسب میگوید: این دستگاه علاوه بر حفاری زمین، لوله گذاری نیز انجام میدهد و با استفاده از یک دستگاه ماهوارهای طول، عرض و ارتفاع را کنترل مینماید.
این دستگاه برای تسطیح زمین کشاورزی کاربرد دارد و قابلیت زهکشی و مزایای دیگر نیز دارد که میتوان در کاشت و داشت و برداشت از آن بهره برد.
افزون بر آن می توان برای سمپاشی و کودپاشی و حتی آبیاری با استفاده از حسگرهای نصب شده روی دستگاه ها، روند این اقدامات را تنظیم کرد.
دستگاههای مختلف بر اساس نیاز روی ترنچر جایگذاری شده سپس یک حسگر یا کنترل بر روی آن نصب و از طریق یک ایستگاه زمینی ماهواره بر اساس نیاز هدایت میشود.
استفاده از ماهواره در کشاورزی!
به گفته آقای خرمی نسب این دستگاه ماهوارهای اطلاعاتی در مورد نقشه برادری زمین، توپوگرافی، تعیین میزان مساحت زمین و حجم جابجایی خاک برای تسطیح زمین ارائه میدهد.
در حقیقت ایستگاه زمینی از امواج ماهوارهای اطلاعات گیاه را گرفته و به دستگاه ارسال میکنند، سپس به کنترل نصب شده روی دستگاه دستور میدهد.
مدیر بازرگانی این شرکت صنعتی می گوید که تمامی دستگاهها را خودمان تولید میکنیم و تولیدات سالانه را به همه نقاط جهان صادر هم میکنیم.
در تولید سامانه ماهوارهای نیز بعد از آمریکا و چین، سومین کشور دارنده این دستگاه ایران است که از سوی شرکت دز تولید میگردد.
علاوه بر ترنچرها یا خندق کنهای تولیدی این شرکت نیز علاوه بر سرعت بالاتر و جابجایی و حمل راحت تر، قیمت آن یک پنجم مشابه خارجی آن است.
استفاده از ماشین آلات پیشرفته کشاورزی؛ اقدامی که نیاز به توسعه دارد
طرح ۵۵۰ هزار هکتاری که با دستور رهبر انقلاب در اراضی خوزستان و ایلام پس از جنگ و به منظور ایجاد کسب و کار و همچنین احیای زمینهای بایر اجرا شد که یکی از طرحهای مهم توسعه کشاورزی در ایران به شمار میرود.
در این طرح هزاران هکتار از اراضی بایر و مرده با روشهای نوین کشاورزی احیا شدند.
اسماعیل حسین زاده کشاورز اهل هندیجان که دهها هزار هکتار زمین کشاورزی دارد، میگوید شرکت نصر میثاق که متولی اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری است، به صورت وسیعی از ماشین آلات برای طرحهای خود استفاده میکرد.
آقای حسن زاده گفت: بیش از ۱۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی خانواده ما زهکشی شد که از طریق همین دستگاههای حفاری و خندق کن اجرایی شد.
او میگوید اما در برخی نقاط نیز با استفاده از بیل و کلنگ تسطیح اراضی صورت گرفت و افزون بر آن در برخی مکانها نیز زمین همچنان ناهموار است و آب به بعضی مناطق نمیرسد.
استفاده از ماشین آلات پیشرفته در کشاورزی نه تنها سرعت کار را افزایش میدهد، بلکه هزینهها را هم به شکل چشمگیری کاهش میدهد.
بهره بردن از این دستگاهها در حفاری و احیای زمینهای بایر اقدامی است که از دیدگاه برخی کارشناسان بسیار مطلوب است، اما فعالان محیط زیست همچنان انتظار دارند، استفاده از روشهای نوین آبیاری در کشاورزی توسعه یابد، اقدامی که جهاد کشاورزی مدعی است، در حال وسعت بخشیدن به آن است.
گزارش از ساسان ناصری زاده
چطور مایی که اینجاییم چیزی نمیبینیم جز نابودی زمین های کشاورزی و منابع آبی؟
آب خوزستان کجاست که از جای دیگه میارن.
خوزستان از جنگ تا الان و همچنان دارد می سوزد و می سازد.
دم مردم اهواز و خرمشهر و... گرم.
هنوز من کشاورز ز دارم تراکتور با سی چهل سال ساخت استفاده میکنم قیمت تراکتور رو بردین رو عرش از گسترش کشاورزی حرف میزنید اخه یکی نیست بگه تراکتور غیر کشاورزی دیگه به چه کاری میاد
اما امان از بی سوادی ارگانهای مرتبط
طرح هم بخاطر عدم کفایت و مطالعات پایه و تخصیص ندادن بودجه مناسب روی زمین مانده است .
بنده در حدود 9 سال توی این پروژه ها کار کردم و همگی بدون بهره برداری ، نصفه کاره رها شدند .
علی لعنت الله قوم الظالمین
........
این وسیله که خیلی اساسی و کاربردی است
استفاده از ماهواره فقط در بحث برداشت با جی پی اس ماهواره ای هست و دستگاه های ترینچر و اسکریپر موجود در پروژه ها با لیزر کنترل ارتفاع صورت میگیرد که بسیار دقیق است.
امیدوارم هرچه زودتر فاز دوم پروژه شروع شود
کاش بیشتر دلسوزا فعالیت میکردن
بهتر است منابع آبی و رودها مدیریتشان با استان مبدا و منشأ و سر چشمه باشند زیرا ایران کشوری خشک و بیابانی و بحرانی است.
رودها و آبها باید مدیریت شوند
زمین های خودمون دیم هستند .
ای بدبختی هه
طبق شنیده ها روش آبیاری در این طرح مثل سمتی هاست .
اینهمه تاکید و سرمایه گذاری در کشاورزی ، این کشور را داغون میکند . عوض اینکار در تولید انرژی های جدید کارکنید
خوزستان مدیون آبهای زاگرس و بختیاری است.
همچنین اصفهان و استانهای مرکزی
#واقع بین باشیم
خوزستان همه چیزش طلاست
هر محصولی هم توش عمل میاد
از مرکبات تا صیفی جات از هر نمونش
آب از جایی سرچشمه میگیرد و پس از گذر از منطقه یا به دریا یا دریاچه سرریز می شه.
مرزهای استانی صرفا برای مدیریت راحت تر هست نه جدایی.
آب منابع ملی هست و همه مردم ایران حق بهره برداری از این منبع را دارند.
ما هم میهنی ولی رودها و آبهای بختیاری و زاگرس و لرستان برای ریختن در بیابانهای خشک و با تبخیر زیاد باید بسیار درست و خوب مدیریت شوند تامحیط زیست بالادست اصلا دچار لطمه و خسارت نشود.
یک سوم آب ایران تو خوزستانه
نمیدونیم آب و قطع کنیم برقو قطع کنیم گاز و نفت خو پیشکش
گندمم که بهتون ندیم از گشنگی ممیرین پس سرتو بزار پایین هیچی نگو
نباید فراموش کرد که بخاطر تصمیمات اشتباه خوزستان با کمبود آب مواجه شد.
متاسفانه فقط درصد کمی از آن اجرا شده
مافیای آب در دولت که عمدتا وزرای اصفهانی و یزدی و نمایندگان مجلس استان اصفهان و یزد و قم هستن سنگ اندازی های زیادی در روند پیشرفت این طرح عظیم ملی میکنند.
علاوه بر آن بی عرضگی نمایندگان مجلس خوزستان هم مزید بر علت عدم پیشرفت طرح شده.....
در صورت اتمام این طرح بزرگ اشتغالزایی زیاد و عدم نیاز به وردات محصولات کشاورزی مخصولا غلات از جمله گندم و نهاده های دامی میباشد.