پولک و نبات با انواع طعم ها سوغاتی اصفهان هم هست و بسیاری از مسافران این شیرینی ها را در کنار گز رهاورد سفر خود می دانند.
تولید و عرضه پولک و نبات در آستانه نوروز افزایش می یابد اما چند سالی هست که در این ایام بحث شکر هم داغ می شود، تولیدکنندگان سهمیه شکر دولتی را کافی نمی دانند و ناچار به تهیه شکر از بازار آزاد می شوند، پس قیمت ها را بالا می برند که حاصل آن می شود نارضایتی خریداران؛ امسال که بلافاصله بعد از نوروز، ماه مبارک رمضان آغاز می شود، بحث سهمیه و قیمت شکر داغ تر هم شده است.
دو نرخی بودن شکر، دغدغه هر ساله
علیرضا شیروانی رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان پولک و نبات و قند اصفهان در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: هر ساله، دو نرخی بودن شکر در روزهای پایانی سال، برای صنف ما دردسرساز می شود.
او گفت: این مشکل سبب کاهش تولید پولک و نبات و در نتیجه نبود یا کمبود این سوغات اصفهان در بازار می شود.
رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان پولک و نبات و قند اصفهان، می گوید: برای روزهای پایانی سال، قرار است حدود ۲۰۰ تن شکر بدهند تا به واحدهای تولیدی بدهیم که البته این مقدار شکر، خیلی کم است چون حتی در ماههای عادی سال، تولیدیهای پولک و نبات، ماهیانه دست کم ۷۰۰ تن شکر مصرف میکنند.
به گفته شیروانی، حدود ۳۵۰ واحد تولیدی در این صنف فعالیت داشتهاند اما با گذشت زمان، باتوجه به این مشکلات، بسیاری از واحدها تعطیل شدهاند.
او می گوید: اما باز هم سعی کردیم تا مانع تعطیلی و تعدیل نیرو در این صنف شویم تا بیش از این کام تولیدکنندگان پولک و نبات، تلخ نشود.
نارضایتی تولیدکنندگان پولک و نبات از نرخ شکر
تولیدکننده پولک و نبات به خبرنگار ما گفت: من هر ماه، حدود ۱۵ تن شکر مصرف میکنم که فقط برای مصرف حدود سه روز تولیدی ام شکر دولتی دارم و بیست و هفت روز دیگر را باید شکر آزاد خریداری و استفاده کنم.
تولیدکننده دیگری می گوید: پولک و شکر و قند، ثبات قیمت ندارد و فروشندگان از این که هر هفته قیمت جدید به خریدار میدهند، خسته و درمانده شده اند.
موضوعی که یک خریدار هم درباره آن می گوید: شب عید معمولا برای پذیرایی، پولک بیشتری می خریم که البته نسبت به ماه های قبل گران تر هم شده و در واقع نرخ ها هیچ ثباتی ندارد.
یک تولیدکننده پولک و نبات گفت: من حدود یازده نیرو دارم اما با توجه به مشکلات بهوجود آمده که عمده آن، مربوط به شکر دو نرخی است، تصمیم دارم تا در سال جدید، تعدیل نیرو کنم.
فروشنده دیگر میگوید: من ۱۷ نیرو دارم اما تصمیم گرفتهام بر خلاف میل باطنی، در سال جدید عذر تعدادی از آنها را بخواهم تا بتوانم کسب و کارم را سرپا نگه دارم.
کارگر یک واحد تولید پولک و نبات می گوید: ۳۰ سال دارم وشش سالی می شود که در این شغل هستم، صاحب کار اعلام کرده بعد از تعطیلات نوروز من و دو نفر دیگر از کارگران باید به دنبال شغل جدیدی باشیم.
سهمیه شکر دولتی برای اسفند و فروردین
امید شریفی سرپرست معاونت توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان به خبرنگار ما گفت: هر ماه به یک مقدار مشخص، سهمیه شکر برای تمام صنوفی که با شکر، محصولات خوراکی تولید میکنند در اختیار ما قرار میگیرد.
او می گوید: بهعنوان مثال، در آذر و بهمن، سهمیه شکر استان اصفهان، حدود سه هزار تن بوده که البته ما این مقدار را بین تمام اصناف تقسیم کردهایم و هر ماه روند کار به همین صورت بودهاست.
سرپرست معاونت توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان میگوید: این سهمیه های دولتی، ممکن است برای واحدهای تولیدی پولک، قند و نبات کم باشد، بههمین علت از شکر آزاد نیز استفاده میکنند.
به گفته شریفی، برای اسفند و فروردین نیز یک سهمیه شکر دولتی برای صنوف در نظر گرفته شده، که بین آنها تقسیم خواهیم کرد.
او میگوید: هیچگاه شکر اصناف کاملا دولتی و یارانهای نبوده و همیشه شکر آزاد وجود داشتهاست.
سرپرست معاونت توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان می گوید: اما هم اکنون دو قیمت شکر داریم، شکر دولتی که هر کیلوگرم حدود ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومان و شکر آزاد که هر کیلوگرم حدود ۱۵ هزار تومان است، اگر غیر از این دو قیمت، نرخی اعلام شود بدانید غیر قانونی و برای ایجاد بازار سیاه است.
شاید سهمیه بندی جدید بر اساس نیاز صنوف مختلف و یا متغیر کردن سهمیه با توجه به ایام خاص بتواند به کاهش مشکلات تولیدکنندگان پولک و نبات بیانجامد. به هر حال روزهای پایانی سال زمان رونق کسب و کار این صنف است و بهتر است چاره ای اندیشیده شود تا دستکم نه تولیدکننده ضرر کند و نه مصرفکننده.
گزارش از عارفه ماندگاری