آقای علی نقوی گفت: ۴٠ میلیون تن فرآورده نفتی طی ٩ سال در بورس انرژی مورد معامله قرار گرفته که ٢٧ میلیون تن آن به خارج از کشور صادر شده است.
پیگیری برای راهاندازی معاملات قراردادهای آتی، از سالهای قبل در بورس انرژی ایران آغاز شد و در نهایت با تایید سازمان بورس و اوراق بهادار به سرانجام رسید.
به گفته مدیر عامل بورس انرژی، هدف اصلی، رونمایی با استفاده از قراردادهای آتی بنزین بود، اما به دلیل عدم عرضه از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی به راهاندازی قراردادهای آتی نفتا و متانول تغییر کرد.
از سال ۹۲ عرضه صادراتی متانول از مسیر بورس انرژی آغاز شده و این مسیر تداوم خواهد داشت.
او میگوید: برنامههایی جهت توسعه معاملات آتی صورت گرفته از جمله،
۱- محاسبه وجه تضامین و مدیریت ریسک مشتریان توسط اتاق پایاپای از طریق حسابهای در اختیار "که با توجه به نگاه توسعهای و همراهی مدیرعامل و همکاری شرکت سپرده گذاری به زودی شاهد آن خواهیم بود.
۲- افزایش تعداد کارگزاران حاضر در این معاملات
۳- انتشار قراردادهای آتی بر روی سایر داراییهای پایه از جمله گازمایع، میعانات گازی و سایر حاملهای انرژی
۴- انتشار قراردادهای آتی با امکان قیمت گذاری به صورت ارزی و تسویه ریالی و همچنین تسویه تمام ارزی
۵- انتشار قراردادهای آتی با مدل صد درصد منجر به تحویل برای تولیدکنندگان داخلی
۶- پیگیری راه اندازی صندوقهای سرمایه گذاری مبتنی بر قراردادهای آتی به منظور مدیریت ریسک سرمایه گذاران خرد
۷- همکاری با شرکتهای بزرگ عرضه کننده به منظور استفاده از قراردادهای آتی در فرمولهای قیمت گذاری به صورت تدریجی
۸- توسعه همکاری فرا ملی در چارچوب توسعه صادرات
۹- و پیاده سازی سایر ابزارهای مشتقه
نقوی گفت: نفتا و متانول جزو کالاهایی هستند که صادرات خوبی در کشور دارند و سهم خوبی از صادرات را در فرآوردهها به خود اختصاص دادند. دیروز حدود ۲۹۵ هزار صادرات نفتا در بورس اتفاق افتاد. در سال آینده عرضههای دریایی میتواند به تولیدکنندگان در جهت عرضه در مسیر شفاف کمک کند.
به گفته مدیر عامل بورس انرژی، پذیرش قرارداد آتی گاز مایع و بنزین انجام شده و در سال آینده شاهد راه اندازی آنها خواهیم بود. همچنین شیوههای عرضه نفت خام با وزارت نفت مطرح شده و آمادگی همکاری با وزارت نفت در حوزه عرضه نفت خام در سال آینده را نیز داریم. نفت خام بستگی به سیاست عرضه کننده دارد.
طی ۹ سال گذشته در بورس انرژی، بالغ بر ۴۰ میلیون تن انواع فرآوردهها در این بورس مبادله شده که ۲۷ میلیون تن آن به سوی مرزهای کشور صادر شده و از ۲۷ میلیون تن فرآورده صادراتی، معامله ۲۰ میلیون تن آن (درحدود ۷۵ درصد) در سالهای ۹۸ تا ۱۴۰۰ بوده است.