تا سال ۹۸ برخی از آژانسهای مسافرتی اقدام به برگزاری تورهای گردشگری شکار به خصوص برای گردشگران و شکارچیان خارجی میکردند. این تورها به سمت شکار قوچ کرمان، اصفهان و کل ایرانی میرفت.
حتی برگزاری تور شکار برای آمریکاییها که با همکاری یک شرکت ایرانی و شرکت بین المللی گردشگری شکار در جمهوری آذربایجان انجام میشد مورد انتقاد بسیاری از ایرانیها قرار گرفت و حجت الاسلام محمد جعفر منتظری دادستان کل کشور در واکنش به برگزاری این تورها گفته بود: آمریکا با ایران اینگونه رفتار میکند، بعد آن آقای مدیر برای اینکه یک شهروند آمریکایی در آسایش باشد اجازه میدهد به ایران بیاید و در شکارگاههای ایران شکار کند این ننگ را انسان به کجا ببرد.
برگزاری تور شکار برای آمریکاییها مورد انتقاد بسیاری از ایرانیها قرار گرفت
بعد از آن برگزاری این تور ویژه آمریکاییها و ارائه مجوز به این شرکت ممنوع شد. این درحالی بود که چند ماه قبل از آن مدیرکل وقت حفاظت و مدیریت شکار از مدیران استانی خواسته بود که سهمیه مورد نظرشان را از پروانههای شکار چهارپایان در مناطق چهارگانه اعلام کنند.
چند روز پیش یکی از فعالان محیط زیست گفته بود: مناطقی که میتوانست پس از طی کردن یک دوره شکار ممنوع به مناطق چهارگانه ارتقا پیدا کنند اکنون، اما با واسطه گری سازمان محیط زیست به شکارچیان سابقه دار برای ایجاد قرقگاه خصوصی واگذار میشود.
حسن اکبری معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست نیز گفته است: کل پروانههایی که طی امسال در قرقها به منظور شکار صادر شده است تعداد ۸۱ رأس است و این عدد پس از جمعبندی و تحلیل بر اساس اطلاعات سرشماری تعیین شده است.
برخی پنهان از بقیه نام مجوز شکار و برگزاری تور را از «گردشگری شکار» به «شکار پایدار» تغییر دادند تا بار گردشگری و تفریح را از آن بردارند. با پیگیری فعالان محیط زیست بالاخره سازمان متولی حفاظت از محیط زیست مجوز شکار را لغو کرد و حالا دیگر اگر هم تور شکار برگزار شود نه قانونی است و نه عیان.
فعالان گردشگری که اصرار به برگزاری این تورها داشتند توجیهاتی برای رونق اقتصاد از این راه میآوردند به عنوان مثال مدیرعامل یکی از این شرکتهای گردشگری که تور شکار برگزار میکرد در واکنش به این انتقادات گفته بود: صنعت توریسم شکار میتواند سالانه ۵ میلیارد دلار ارزآوری داشته باشد. اما نگاههای عاطفی به موضوع شکار قانونی که ماهیت علمی دارد، مانع از بهرهبرداری از این امکان شده است!
در میان فتواهای صادر شده توسط علمای دین اسلام انجام سفرهایی که به قصد شکار باشد و شکار حیوانات برای تفریح باشد و نه معیشت و رفع نیاز، نیاز حرام اعلام شده است. این درحالی بود که هیچیک از برگزار کنندگان این تورها به چنین موضوعی توجهی نداشتند.
رونق اقتصادی با تخریب محیط زیست؟
در این باره رضا سلیمی از فعالان گردشگری گفت: تورهای گردشگری شکار در حال حاضر انجام نمیشود، اما وقتی چند نفر برای شکار به منطقهای میروند نام آن را چه میتوان گذاشت؟ در حال حاضر تبلیغ تور گردشگری با هدف شکار نیز ممنوع شده، اما چه کسی میتواند مدعی شود که چنین اقدامی اصلاً انجام نمیشود؟ متأسفانه در سطح سازمان محیط زیست هنوز مجوز شکار داده میشود این اقدام باعث خواهد شد تا چند نفر که در این زمینه فعالیت میکنند بتوانند به کارشان ادامه دهند و تورهایی که قبلاً با سر و صدا برگزار میکردند را حالا پنهانی برگزار کنند.
وی ادامه داد: بی شک از بین بردن محیط زیست نه تنها در اسلام بلکه در ادیان دیگر نیز عملی ناشایست خواهد بود. همانطور که دخالت در آن هم میتواند از نظر شرعی و عرفی مشکل ایجاد کند مانند زاد و ولد سگهای ولگردی که عدهای از افراد آن را به سبب مهربانی با حیوانات گسترش میدهند و موجب میشوند تا آسایش مردم از بین برود.
این فعال گردشگری گفت: برای من جالب حرفهایی است که درباره رونق اقتصادی برگزاری تورهای شکار زده میشود. چرا افراد مدعی به این موضوع فکر نمیکنند که اگر این اتفاق بیفتد و ما بخواهیم به رونق اقتصادی این نوع از سفرها فکر کنیم در واقع داریم محیط زندگی مان را از بین میبریم؟ هر چند که این افراد در نهایت پولی که از این سفرها به دست میآورند را در ایران هزینه نمیکنند بلکه سرمایههایشان را از کشور خارج میکنند بنابراین صرفه اقتصادی برای ایران نخواهد داشت بلکه این درآمد به جیب شخصی شأن میرود.
تاکید مقام معظم رهبری
این بار مقام معظم رهبری در مراسم روز گذشته با کاشت یک اصله نهال به این موضوع توجه کرده و تاکید کردند که: در اسلام، شکار فقط در صورت نیاز به تغذیه مجاز است و در غیر این صورت، غیرمجاز و خلاف است و حتی سفر شکار سفر حرام شمرده شده است، بنابراین باید جلوگیری از شکار غیرقانونی را جدی گرفت و به موضوع حفظ حیات وحش اهتمام داشت.
بهتر است این بخش از صحبتهای مقام معظم رهبری و تاکید ایشان بر موضوع حفظ حیات وحش و محیط زیست فصل الخطاب قرار گیرد تا کسی نتواند صرف تفریح به شکار برود چه برای گردشگران خارجی و چه گردشگران داخلی.
منبع: مهر