والدین زیادی بدون اینکه قوانین خاصی در منزل برای بچه‌ها وضع کنند، انتظار رفتار مودب و درست از بچه‌هایشان دارند، در حالیکه بچه‌ها برای رعایت قوانین جامعه در بزرگسالی نیاز به رعایت قوانین ساده در محیط خانه دارند.

برخی از والدین تصور می‌کنند که اگر در محیط خانه برای بچه‌ها قانون گذاشته شود به معنای محدودیت و از بین رفتن خلاقیت بچه‌ها است، درحالیکه این تصور اشتباه است و محدودیت‌های اندک در خانه باعث می‌شود که بچه‌ها در بزرگسالی بهتر بتوانند قوانین جامعه را درک کنند و با آن کنار بیایند همینطور در محیط خانه نیز رفتار‌های معقول داشته باشند.

اگر این قوانین در خانه وضع نشود، هر بچه‌ای موقع غذا قطعا بشقابش را پرت می‌کند، شب‌ها دیر به بستر می‌رود، نوجوانان قابل کنترل نیستند و دائما خانواده را دچار چالش می‌کنند. بعضی از قوانین روال زندگی را به بچه‌ها آموزش می‌دهد و برخی دیگر درباره رفتار‌های پایه اجتماعی است. مثل گفتن «لطفا» یا «ببخشید» که در جامعه نیز بعدا برای بچه‌ها کاربرد خواهد داشت.

برای تعیین قانون همه اعضای خانواده می‌توانند دخیل باشند. به ویژه اگر بچه نوجوان در خانه دارید حتما او را دخیل کنید. کودکان از سه ـ چهار سالگی قابلیت درک قوانین ساده را دارند. اما ممکن است آن را فراموش کنند بنابراین به آن‌ها می‌توانید یادآوری کنید.

برخی پدر و مادر‌ها همیشه گله دارند که بچه‌های دیگران چطور با ادب و با شخصیت می‌شوند، اما بچه‌های خودشان در میهمانی آبروبر هستند یا در خانه رفتار‌های نادرست می‌کنند. در این گزارش ۱۰ قانون که خانواده شما را تبدیل به یک خانواده با ارزش در اجتماع می‌کند، آموزش داده می‌شود:

۱- با همه اعضای خانواده با احترام صحبت کنیم

اگر شما به عنوان پدر و مادر با همه اعضای خانواده با احترام صحبت کنید، بچه‌ها هم یاد می‌گیرند؛ بنابراین اولین قدم این است که اگر بچه‌ها شما را صدا می‌کنند، بگویید: «بله مامان، بله بابا»، «جانم عزیزم».

۱- با همه اعضای خانواده با احترام صحبت کنیم

۲- اول در بزنیم

وقتی می‌خواهید وارد اتاق بچه‌ها شوید، اول در بزنید و به بچه‌ها نیز یاد دهید که وقتی می‌خواهند وارد اتاق مامان و بابا بشنوند اول در بزنند و بعد بگویند که «اجازه دارن وارد اتاق بشن؟»

شما با این کار رعایت ادب برای ورود به مکان‌هایی که حریم خصوصی افراد است را به بچه‌ها آموزش می‌دهید.

۳- لگد، کتک و هل دادن ممنوع!

یکی از قوانین شما در خانه این باشد که در خانه تان اصلا رفتار‌هایی مثل لگد زدن، هل دادن و کتک زدن ممنوع باشد. بدون داد و بیداد خودتان این رفتار‌ها را به بچه‌ها آموزش دهید و اگر کسی رعایت نکرد، به او تذکر دهید و در صورتی که زیاد تکرار کردند آن‌ها را از برخی علایقشان محروم کنید، مثلا: «چون مو‌های خواهرتو کشیدی و ما در خانه مان قانون کتک زدن ممنوع داریم، امشب نمی‌تونی فوتبال تماشا کنی»

۳- لگد، کتک و هل دادن ممنوع!

۴- با صدای بلند صحبت نکنیم

در خانه تان با تن صدای بلند صحبت نکنید و این را هم به عنوان قانون قرار دهید که صدای بلند ممنوع است؛ بنابراین باید با هم آرام و با احترام صحبت کنید تا توافق کنید. اگردیدید بچه‌ها رعایت نمی‌کنند، خود را به نشنیدن بزنید و بگویید که من فقط صدا‌های آرام را می‌شنوم در این صورت کم کم یاد می‌گیرند که باید آرام و با احترام با هم صحبت کنند.

۵- سه کلمه در خانه ضروری است

استفاده از سه کلمه را در خانه تان ضروری کنید: «لطفا، ممنون، معذرت می‌خوام».

البته موقعیت‌هایی که کودک باید این سه کلمه را استفاده کند به او یاد دهید و برایش تعیین کنید. مثلا اگر کار اشتباهی انجام داد و شخصی را ناراحت کرد، باید عذرخواهی کند یا اگر چیزی درخواست از خواهر و برادر یا مادر و پدر و دیگران داشت، بهتر است با «لطفا» بگویید.

۶- نق زدن نداریم

برای بچه‌هایی که به یک سن و سال عقل رسی رسیدند، اما خواسته هایشان را نقل و غرولند می‌گویند، این قانون را مشخص کنید که نق زدن ممنوع است و اگر چیزی را می‌خواهند با صدای معمولی بگویند: «من این را دوست ندارم» یا «من فلان غذا را دوست دارم».

۷- راستگو باشیم

راستگو بودن را اول خودتان شروع کنید، همیشه باید در خانه راستش را بگویید تا بچه‌ها هم یاد بگیرند حتی اگر کار بدی انجام دادند، چون دروغ گفتن بیشتر ما را گرفتار می‌کند، بهتر است راستش را بگویند.

خود مبحث راستگو بودن یک گزارش خاص می‌طلبد، اما در همین حد که اول به عنوان پدر و مادر خودتان راستگو باشید بعد از بچه‌ها بخواهید حتی اگر اشتباهی هم مرتکب شدند، راستش را بگویند، اما در آن صورت آن‌ها را دعوا نکنید وفقط به آن‌ها آموزش دهید که چطور کار درست را انجام دهند و بابت راستگو بودن هم آن‌ها را تشویق کنید.

۷- راستگو باشیم

۸- همیشه سپاسگذار باشیم

همیشه باید سپاسگزار باشیم حتی اگر برایمان هدیه‌ای خریدند که دوستش نداشتیم، باید بگوییم: «ممنون» بچه‌ها خیلی پیش می‌آید که این قانون را بلد نیستند و این مورد را رعایت نمی‌کنند و باعث ناراحتی می‌شوند. بهتر است سپاسگذاری و تشکر را با یک قانون به آن‌ها آموزش دهید، اول خودتان جلوی روی بچه‌ها از هم تشکر کنید و بعد از آن‌ها بخواهید.

۹- پاسخ دیگران را سریع بدهیم

وقتی کسی صدایمان می‌کند، فورا باید جواب بدهیم، چون جواب ندادن بی احترامی به اعضای خانواده محسوب می‌شود. همچنین در ادامه به بچه‌ها بگویید که تا دیگران حرفشان تمام نشده، صبر کنند و بعد صحبت کنند.

۱۰- با دیگران مهربان باشیم

این مهربانی می‌تواند با انسان‌ها و حیوانات باشد. بهتر است دوست داشتن دیگران را به بچه‌ها یاد دهید چنین چیزی منوط به این است که شما خودتان هم در زندگی رعایت کنید، پشت دیگران غیبت نکنید و تنفر و توهین و بدرفتاری نداشته باشید.

منبع: فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۳۸ ۱۶ اسفند ۱۴۰۰
اینا همش تئوریه
اگه مردی ببینم میتونی عملی روی یه بچه امتحان کنی