فریبا مرادی مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: ۲۵ مرکز شنوایی سنجی نوزادان در مراکز خدمات جامع سلامت شیراز و مراکز بهداشت شهرستان ها، از ابتدای سال ۱۳۹۹ راه اندازی و در حال ارائه خدمت هستند.
او گفت: روز جهانی شنوایی امسال مقارن با سوم مارس ۲۰۲۲ میلادی و ۱۲ اسفند با شعار مراقب شنوایی خود باشید تا یک عمر لذت ببرید! است، که بر اهمیت پیشگیری از کم شنوایی با شنیدن ایمن، تاکید دارد.
مرادی گفت: بیشتر مردم با درجاتی از کم شنواییهای شناسایی نشده زندگی میکنند و اغلب آنها نیز متوجه نیستند که برخی از اصوات و کلمات خاص را نمیشنوند و یا درک نمیکنند.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: افزایش آگاهیهای اجتماعی در زمینه مراقبت از سلامت گوش و شنوایی، عواقب ناشی از نبود توجه به کم شنوایی ها، اهمیت تشخیص زودهنگام و مداخلات به موقع در مراقبتهای مربوط به کم شنوایی، توجه به اقدامات پیشگیرانه مناسب برای جلوگیری از افزایش بار ناشی از کم شنوایی در جوامع، نیاز به اطمینان از دسترسی همگانی به خدمات توانبخشی و برقراری ارتباط برای افرادی که دارای کم شنوایی هستند، از دیگر اقدامات موثر در مقابله با این معضل رو به افزایش است.
او با اشاره به تاثیر مستقیم و غیر مستقیم کم شنوایی بر بسیاری از شئونات زندگی افراد گفت: این بیماری بر توانایی افراد برای برقراری ارتباط، معاشرت، یادگیری، کار و لذت در زندگی، کمک به فقر خانواده، انزوای اجتماعی و احساس تنهایی بسیار تاثیرگذار است؛ در افراد مسن به طور خاص، کم شنوایی میتواند منجر به زوال شناختی، افزایش خطر ابتلا به افسردگی و زوال عقل شود.
مرادی گفت: بیش از ۶۰ درصد از انواع کم شنوایی کودکان با اجرای برنامههای پیشگیری و مراقبتی در نظام سلامت قابل پیشگیری اولیه هستند و به همین دلیل تشخیص در بدو تولد و مداخلات درمانی را نباید به تاخیر انداخت.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: سیاست راهبردی معاونت بهداشت وزارت بهداشت در پیشگیری و کنترل کم شنوایی ناتوان کننده در ایران، تغییر در شیوه ارائه خدمات مراقبت شنوایی، ارتقای سیستم مراقبت پیشگیری و کنترل کم شنوایی در نظام سلامت کشور، ارتقای سواد سلامت مردم در زمینه سلامت گوش و شنوایی گروههای جمعیتی و بهره مندی مردم از خدمات مراقبتهای اولیه بر اساس ادغام خدمات غیرواگیر در نظام سلامت اولیه کشور است.
اوبا اشاره به راه اندازی ۲۵ مرکز سنجش شنوایی در مراکز خدمات جامع سلامت شیراز و شهرستانهای استان با همکاری معاونت درمان، معاونت بهداشت و سازمان بهزیستی از ابتدای سال ۱۳۹۹ این اقدام را گامی بزرگ در ارائه خدمات تشخیص، درمان و مراقبت از کم شنوایی و ناشنوایی در نوزادان و کودکان استان دانست.
مرادی گفت: با اجرای این برنامه، غربالگری شنوایی بیش از ۸۶ درصد از نوزادان در فاصله سنی سه تا پنج روزگی انجام گرفته و پیگیریهای لازم برای ارجاع و مداخلات به موقع درسطح ۲ و ۳ و ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی با همکاری اساتید گروه گوش و حلق و بینی در قالب کارگروه سلامت شنوایی در دستور کار قرار دارد.
او گفت: وبینار آموزش سلامت گوش و مراقبت از شنوایی با همکاری اساتید هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و اداره سلامت شنوایی دفتر بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، برای پزشکان متخصص گوش و حلق و بینی (ENT) و کودکان بیست و سوم اسفند امسال برگزار می شود.