برای بسیاری از سربازها پایان دوره سربازی، شروع روزهای سخت جستجو برای یافتن شغل است؛ ریشه این مشکل چند ده ساله هم به مهارت نداشتن جوانانی برمی گردد که یا از پشت نیکمت دبیرستان و یا پس از اتمام دوران دانشجویی راهی خدمت سربازی شده اند.
برای رفع این مشکل طرح سرباز ماهر از سال ۹۵ اجرا شده تا کارکنان وظیفه در طول خدمت با گذراندن دورههای آموزش مهارت آموزی، دست کم یک مهارت فنی را فرابگیرند و زمینه اشتغال برای آنان راحتتر فراهم شود.
طرح سرباز ماهر در اجرای فرامین فرمانده کل قوا مبنی بر اهمیت دادن به سربازها در سربازخانهها به عنوان فرد مؤثر و ایجاد نشاط و جذابیت در دوران خدمت سربازی به ثمر نشسته است.
پایان سردرگمی پس از سربازی
سرهنگ مجید عسگریان معاون تربیت و آموزش انتظامی استان اصفهان به خبرنگار ما گفت: افراد تحصیل کرده و خانواده هایشان به خوبی میدانند که داشتن مدرک دانشگاهی مهارت ایجاد نمیکند و فرد پس از سربازی دچار سردرگمی میشود و نمیداند با زندگی خود چه کند.
او گفت: اما با اجرای طرح مهارت آموزی، سربازانی که مدرک دانشگاهی دارند میتوانند مهارت عملی خود را نیز بالا ببرند و این دانش عملی را به کار بگیرند.
به گفته معاون تربیت و آموزش انتظامی استان اصفهان، سربازانی که در دورههای مهارت آموزی شرکت میکنند به سه دسته تقسیم میشوند: اولین دسته، افرادی که در یک حوزه و رشته دارای تخصص هستند، اما مدرک ندارند، بنابراین با گذراندن دوره بازآموزی، گواهینامه و مدرک معتبر دریافت میکنند.
سرهنگ عسگریان دسته دوم را اینطور معرفی میکند: افرادی که علاقه فراوانی به کسب مهارت دارند، اما موقعیت پرورش استعداد برای آنان فراهم نبوده است، در نتیجه با شرکت در دورههای آموزشی از اوقات فراغت خود برای رسیدن به علاقه مندیهایشان استفاده میکنند.
به گفته او دسته سوم افرادی هستند که رغبتی به این امر ندارند، اما با مشاهده افراد شرکت کننده، فضای آموزشی و کارگاههای مناسب و با توجه به نداشتن مهارت، ترغیب میشوند که در کلاسهای آموزشی شرکت کنند.
اعطای گواهی نامه مهارت به سربازان دوره دیده
معاون تربیت و آموزش انتظامی استان اصفهان گفت: با شرکت بیش از ۹ هزار نفر در طرح مهارت آموزی سربازان، اصفهان رتبه دوم کشور را در این زمینه به دست آورد.
سرهنگ عسگریان میگوید: افراد پس از کسب مهارت، در صورت قبولی در آزمون، گواهینامه معتبر و کاربردی دریافت میکنند.
به گفته او افراد پس از دریافت گواهینامه و اتمام دوره سربازی خود، با داشتن دو سال سابقه کار و مدرک معتبری که در اختیار دارند میتوانند به سرعت در مکانهای معتبر مشغول به کار شوند.
معاون تربیت و آموزش انتظامی استان اصفهان میگوید: ناجا افراد را با توجه به مهارتی که فرا گرفته اند در لایههای تخصصی به کار میگیرد، برای مثال فردی که آموزش آشپزی دیده، در آشپزخانه به کار گرفته میشود یا شخصی که کشاورزی یاد گرفته، در حوزه فضای سبز مشغول به کار میشود.
سرهنگ عسگریان میگوید: ما در این طرح به کارکنان و سربازان بسنده نکردیم بلکه اعضای خانواده آنان اگر علاقه مند به شرکت در دوره ها، باشند میتوانند با دریافت معرفی نامه از نیروی انتظامی، به سازمان نزدیک محل زندگی خود برای شرکت در دوره مورد نظر مراجعه کنند.
پنج دستگاه، همراه نیروهای مسلح در طرح سرباز ماهر
ستاد کل نیروهای مسلح همزمان با ابلاغ طرح سرباز ماهر، با پنج وزارتخانه و سازمان به طور مستقیم برای برگزاری دورههای آموزشی و ارائه گواهینامه قرارداد بست.
سرهنگ کمال افشاری رئیس قرارگاه مهارت آموزی انتظامی استان اصفهان میگوید: در اجرای طرح سرباز ماهر، ادارات کل و سازمانهای آموزش فنی و حرفه ای، فرهنگ و ارشاد اسلامی، ورزش و جوانان، جهاد کشاورزی و هلال احمر، با ما همکاری میکنند.
به گفته او تعداد ساعات برگزاری دورههای آموزشی هر رشته، طبق استانداردهای مورد تأیید سازمانهای نام برده، است و افراد در صورتی میتوانند در آزمون نهایی شرکت کنند که استاندارد مدت شرکت در کلاسها را رعایت کرده باشند.
رئیس قرارگاه مهارت آموزی انتظامی استان اصفهان میگوید: رشتههای فنی و حرفهای به تنهایی شامل سه هزار رشته میشود، اما موضوع مهم آن است که به بوم منطقه توجه شود، برای مثال در فریدن و فریدون شهر بیشتر آموزشهای جهاد کشاورزی شامل زنبورداری و پرورش قارچ میشود یا در اصفهان که شهری صنعتی است به رشتههای فنی مانند مکانیک، صافکاری، رایانه و تعمیر گوشی تلفن همراه، بیشتر توجه میشود.
به گفته سرهنگ افشاری، در حوزه ورزش و جوانان، مربی گری رشتههای مختلف ورزشی از جمله شنا، رزمی در بخش هلال احمر آمادگی در برابر مخاطرات، خود امدادی، دیگر امدادی در بحث مهارتهای زندگی، تشکیل خانواده و همسرداری، آسیب شناسی اجتماعی از جمله طلاق، آشنایی با فرقههای نوظهور، کنترل خشم و استرس آموزش داده میشود.
وام اشتغالزایی برای سربازان ماهر
او معتقد است: بیشتر افرادی که مراجعه میکنند دارای زمینه و استعداد هستند و اگر به آنها توجه نشود این استعداد هدر میشود؛ اما با حمایتهایی که معاونت مهارت و آموزش از این افراد میکند آنها میتوانند ظرفیتهای خود را به نمایش بگذارند.
رئیس قرارگاه مهارت آموزی انتظامی استان اصفهان میگوید: مهارت آموزانی که موفق به دریافت مدرک شده اند میتوانند از ۱٠ تا ۱۰٠ میلیون تومان وام با کارمزد ۴ درصد به عنوان سرمایهای برای شروع کار خود دریافت کنند.
سرهنگ افشاری معتقد است: در برگزاری دورههای آموزشی بازار کار و توجیه اقتصادی هر رشته در نظر گرفته میشود، با این هدف که فرد بتواند در آینده از مهارتی که کسب کرده است درآمدزایی کند.
سربازان، راضی از کسب مهارت و مدرک
سرباز وظیفه حاضر در طرح مهارت آموزی گفت: در گذشته آموزشهای مختصری در زمینه برق دیده بودم، اما مدرکی دریافت نکرده بودم؛ اما با شرکت در دوره آموزشی برق و تعمیر لوازم خانگی توانستم به عنوان سرباز ماهر گواهینامه بگیرم.
به گفته او پس از دریافت مدرک فنی و حرفهای برق، مسئولیت برق ساختمان، سامانههای روشنایی و تعمیرات بر عهده اش گذاشته شده است.
سرباز وظیفه دیگری که در حوزه تعمیر گوشی تلفن همراه آموزش دیده میگوید: این دوره اهمیت زیادی برای من داشت، چون توانستم از امکانات کارگاه و آموزشهای استادان به خوبی استفاده و مدرک معتبر دریافت کنم.
سرباز وظیفه دیگری رایگان بودن دورهها را ویژگی ممتاز آن میداند و میگوید: با توجه به رایگان بودن دورههای آموزشی به شرکت در آن ترغیب شدم و قصد دارم که پس از اتمام خدمت مقدس سربازی با دریافت وام در نظر گرفته شده برای مهارت آموختگان، برای خود کسب و کاری راه بیندازم.
تجربه سربازان ماهر نشان میدهد میتوان از فرصت سربازی برای کسب مهارتهای کاربردی و ورود موفق به بازار کار به خوبی استفاده کرد. این را آمار ۸۰ درصدی ورود سربازان ماهر به بازار کار تایید میکند.
گزارش از عارفه طاهری