باشگاه خبرنگاران جوان - تجارت مرزی به ویژه صادرات و حتی واردات هدفمند، امروزه جزو مهمترین مولفههای اقتصادی در دنیا به شمار میرود و همواره دولتهای مختلف به دنبال افزایش سهم صادراتی و واردات هدفمند در کشور خود هستند و برنامهریزیهای ویژهای را در این خصوص تمهید میکنند.
وجود ۹۶۷ کیلومتر مرز مشترک، پنج پایانه مرزی، هم مرز بودن با سه کشور، فعالیت ۹ گمرک مرزی و داخلی و همچنین یدک کشیدن نام دروازه اروپا از جمله مهمترین ظرفیتهای تجاری آذربایجانغربی بوده که به خوبی از آن استفاده شده است.
توسعه صادرات غیرنفتی راهکاری موثر برای اشتغال پایدار و تحول اقتصادی در آذربایجانغربی به شمار میرود و در این بین آذربایجانغربی توانسته طی سال جاری رشد قابل توجهی را داشته باشد.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی گفت: امسال حدود ۲ میلیون دلار صادرات غیرنفتی در این استان ثبت شده که حدود ۳۰ درصد بیشتر از میزان تعیین شده است.
غلامرضا بابایی می گوید: برای امسال یک میلیون و ۷۰۷ هزار دلار صادرات هدفگذار شده بود که بیش از این میزان تحقق یافته است.
او گفت: با این آمار در بخش تحقق هدف تعیین شده، آذربایجانغربی بعد از چهارمحال بختیاری در رتبه دوم قرار دارد و به لحاظ ارزش دلاری میزان صادرات آذربایجانغربی با استان نخست فاصله چشمگیری پیدا کرد.
نوع محصولات صادراتی نیز از مهمترین مسائلی است که همیشه مورد توجه بود و نشان از جایگاه و روند فعالیت هر خطه به شمار میرود و در این بین آذربایجانغربی با افزایش صادرات محصولات پتروشیمی به جایگاه مهم خود در شمال غربی ترین نقطه کشور تاکید دارد.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی گفت: قسمت اعظم صادرات محصولات از این استان مختص محصولات گروه پتروشیمی است که بالغ بر ۷۷ درصد و پس از آن صادرات محصولات کشاورزی است.
بابایی سهم محصولات صنعتی و معدنی در سهم صادرات استان را تقریبا ۱۱ درصد دانست و می گوید: که حدود ۹۹ درصد از صادرات آذربایجانغربی به ۱۰ کشور است که در این بین ۸۲ درصد از صادرات محصولات از استان به لحاظ ارزش دلاری به ترکیه و ۱۴ درصد از آن به عراق و بقیه به کشورهای افعانستان، پاکستان، روسیه، آذربایجان و هند صادر میشود .
به گفته بابایی کشورهای هدف صادراتی نیز افزوده که به طور کلی ۹۷ درصد صادرات از آذربایجانغربی به ۲ کشور ترکیه و عراق بوده که نکته حائز اهمیت آن، رشد چشمگیر صادرات به ترکیه نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
او می گوید: در واقع صادرات به ترکیه از مبادی گمرکات استان به لحاظ ارزش ۱۱۴ درصد و به لحاظ وزن ۱۷۷ درصد افزایش داشته است.
در کنار توسعه فعالیتهای صادراتی آذربیایجانغربی از نظر ارزش دلاری، ارزش وزنی محصولات صادر شده نیز بسیرا قابل توجه است و این رقم در آذربایجانغربی نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱۴۸ درصدی را نشان میدهد.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی گفت: صادرات هشت گمرک فعال در این استان با ثبت ۱۰ میلیون تُن انواع محصولات، نسبت به مدت مشابه سال قبل با ۱۴۸ درصد افزایش همراه است.
محمد دهقان می گوید: میزان محصولات از گمرکات خوی، ارومیه، بازرگان، پلدشت، پیرانشهر، سرو، مهاباد و سردشت به ثبت رسیده و به کشورهای مختلف صادر شده است.
بیشترین صادرات از گمرکات بازرگان، پیرانشهر و ارومیه به ترتیب با هشت میلیون و ۹۶۹ تن، ۳۷۱ هزار و ۹۵۷ تن و ۳۳۶ هزار و ۱۷۲ تن است.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی گفت: کمترین میزان صادرات نیز مربوط به گمرکات مهاباد، سرو و پلدشت با ۸۹۸ تن، هزار و ۴۰۶ تن و ۱۰ هزار و ۳۰۸ تن کالا بوده است.
دهقان صادرات کالا از مرزهای خوی و سردشت را نیز به ترتیب ۱۸ هزار و ۷۷۰ تن و ۳۳۲ هزار و ۷۶۹ تن اعلام کرده است.
او، ارزش صادرات کالا از گمرکات آذربایجان غربی در سال جاری را ۲ میلیون دلار ذکر کرد و معتقد است صادرات کالا امسال از نظر ارزشی نیز ۸۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است.
به گفته او، قسمت اعظم صادرات محصولات از آذربایحان غربی مختص محصولات گروه پتروشیمی است که بالغ بر ۷۷ درصد و پس از آن صادرات محصولات کشاورزی است.
در کنار توسعه صادرات انواع کالا از گمرکات آذربایجانغربی نباید از بخش صادراتی شهرکهای صنعتی غافل شد زیرا شهرکهای صنعتی بستر مناسبی برای ایجاد اشتغال و رونق تولید و جذب سرمایه گذاران مختلف هستند و میتوان از این ظرفیت ایجاد شده در راستای توسعه صنعتی هر شهرستان استفاده کرد چرا که افزایش تولید، مهمترین بخش توسعه هر کشور و موتوری محرک برای رشد و توسعه بوده و در ایجاد رفاه عمومی بیشترین نقش را برعهده دارد.
ایجاد فرصتهای شغلی، رونق تجارت خارجی، فراهم کردن زمینههای صادرات و هزاران مورد دیگر، مواردی است که تنها از طریق شهرکهای صنعتی میتوان به امر توسعه و تحرک چرخ اقتصادی دست یافت.
صادرات محصولات تولیدی از مهمترین مزایا و فرصتها برای تولیدکنندگان به شمار میرود؛ این امر میتواند موتور محرکی برای چرخ اقتصاد باشد.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجانغربی گفت: طی امسال حدود ١۲ میلیون یورو ارزش صادرات انواع محصولات تولیدی در شهرکهای این استان است، معتقد است تعهد این سازمان برای صادرات ١٠ میلیون یورو بود که این رقم تحقق یافته بیش از رقم تعهدی بوده است.
حسن حاتمی می گوید: صادرات شهرک های صنعتی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا این صادرات با ارزش افزوده اقلام تولیدی همراه بود و صادرات به اصطلاح خام به شمار نمی رود.
در کنار توسعه صاردات شهرکهای صنعتی؛ توسعه صادرات کنسرسیومهای صنعتی نیز بخشی قابل توجه و پیشرانی برای توسعه در شمال غربی ترین نقطه کشور به شمار میرود.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجانغربی گفت: چهار کنسرسیوم (شرکت های همسو) صنعتی صادراتی در حوزههای عسل، عرقیات گیاهی، سنگ و محصولهای باغی در این استان فعال بوده که طی امسال ۶۰۰ هزار یورو صادرات داشته است.
امیر شهسوار جلاوت می گوید: این واحدها با هدف گسترش همکاریهای مشترک شرکتهای مدیریت صادرات در آذربایجانغربی و توسعه فعالیتهای "B۲B" و استفاده از ظرفیتهای مرزی این استان برای گسترش صادرات محصولات به کشورهای همسایه راهاندازی شده است.
به گفته وی برنامهریزی شده ۲ کنسرسیوم صادراتی فرش و مبل نیز راهاندازی شود تا تعداد کنسرسیومهای فعال این استان به ۶ مورد برسد.
آذربایجانغربی مرز مشترک با عراق، ترکیه و نخجوان دارد و یکی از مهمترین استانهای کشور در صادرات و واردات کالا به شمار میرود.
انتهای پیام/ز