براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، نرخ فقر در دهه ۹۰ از رقم ۱۸درصد به ۲۹درصد افزایش یافته است.

باشگاه خبرنگاران جوان - فقر کلید واژه‌ای که روز گذشته آقای رییسی رییس جمهور در نشست شورای عالی رفاه روی آن تاکید داشت و متذکر شد تا از همان روز باید دست به کار شد تا در ایام شب عید فشار معیشتی در سفره مردم خود را شبیه به فقر نشان ندهد.

رییسی گفت: اصلاح ساختار‌ها و شاخص‌ها نسبت به رسیدگی به فقرا و نیازمندان تقدم رتبی دارد، اما هم‌زمان با اجرای برنامه‌ها و اقدامات بلند مدت و ساختاری باید به شکلی کاملا عزتمندانه به فقرا و نیازمندان نیز رسیدگی کرد و برنامه‌هایی عاجل و فوری برای رفع فقر مطلق داشت.

او به سامانه رفاهی که زیر مجموعه وزارت تعاو کار و رفا اجتماعی قرار دارد نیز اشاره‌ای کرد. به کفته رییس جمهور سامانه اطلاعاتی زیر مجموعه وزارت رفاه باید به روزرسانی شده و در راستای جامعیت اطلاعات آن، با دیگر سامانه‌های اطلاعاتی دستگاه‌های ذیربط یکپارچه و مرتبط شود.

کاهش فقر در مواد مختلفی از قانون برنامه ششم توسعه و هرساله در بندهای مختلف بودجه درج می شود.

به عنوان مثال در تبصره ۱۴ به کاهش فقر با شناسایی دقیق دهک ها و استحقاق پرداخت یارانه اشاره کرده و تاکید می کند تا مسئولان به حذف یارانه پر درآمدها دست به کار شوند. این تبصره سال ها در ماده ۷۹ برنامه ششم نیز گنجانده شده است.

آقای افقه استاد دانشگاه شهید چمران در گفت و گویی به راهکارهای بلند مدت و کوتاه مدت کاهش فقر اشاره کرده است.

پرداخت یارانه‌های نقدی و غیر نقدی راهی برای کنترل فقر تا پایان سال

باشگاه خبرنگاران جوان: راه حل های کاهش و مقابله با گسترش فقر بسته به شرایط اقتصادی ایران چیست؟

اففه: به طور کلی کشورها برای کاهش فقر از دو روش استفاده می‌کنند که مرسوم ترین آن ایجاد فرصت‌های شغلی است تا سرمایه گذاران بتوانند سرمایه گذاری کنند و از طریق آن افراد صاحب درآمد شوند. برای کسانی هم که در تامین نیازهای معیشتی خود ناتوان هستند، دولت‌ها وظیفه دارند از طریق پرداخت‌های یارانه‌ای سطح فقر را کاهش دهند و با به صورت مطلق از بین ببرند.

جلوگیری از تورم و کمک به افراد زیر خط فقر

باشگاه خبرنگاران جوان: راهکار کوتاه مدت در شرایط موجود موثر خواهد بود؟

افقه: با توجه به شرایط فعلی کشور اینکه بخواهیم تصمیماتی بگیریم که در 3 هفته باقی مانده به عید بخشی از فقر مردم کاهش پیدا کند کمی دشوار است و اینکه دولت بخواهد فرصت های شغلی مختلفی ایجاد کند امکان پذیر نیست.

بنابراین در این فرصت کوتاه دولت باید از منابعی که منجر به تورم نمی‌شود به افرادی که در سطح یا زیر خط فقر هستند پرداخت‌هایی داشته باشد. به نظر می‌رسد در هفته‌های اخیر دولت توانسته بخشی از تحریم‌ها را دور بزند و از طریق فروش نفت درآمدهای جدیدی کسب کند، به خصوص اینکه در دو سه هفته اخیر قیمت نفت افزایش بی سابقه ای داشته  است؛ به همین دلیل دولت می‌تواند از طریق این درآمدها،  زمینه  پرداخت یارانه های نقدی و غیر نقدی را  به افراد فراهم کند.

باشگاه خبرنگاران جوان: غیر از پرداخت یارانه راهکار دیگری فعلا امکان اجرا ندارد؟

افقه: دولت در این فاصله کوتاه راه دیگری برای کاهش میزان فقر ندارد، زیرا مهد فقر نیاز به برنامه‌های بلند مدت دارد. در شرایط فعلی که بسیاری از بخش‌های تولیدی با کاهش خریدار هستند این اقدام دولت می‌تواند زمینه رونق این واحد‌ها را فراهم کند و زمینه اشتغال جدیدی را ایجاد کند.

توانمندسازی افراد برای کاهش فقر در بلند مدت

آقای حجت عبدالملکی وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی بعد از نشست رییس جمهور با شورای عالی رفاه به دو راهکار اساسی تاکید می کند.

او می گوید:  موضوع توانمندسازی افراد برای کاهش فقر مهم است و خیلی از این برنامه‌های توانمندسازی که کمیته امداد خیلی خوب می‌تواند اجرا کند می‌تواند در کوتاه مدت توسعه پیدا کند و در بلند مدت به محور اصلی رفع فقر در کشور تبدیل شود. 

وزیر تعاون گفت: پایگاه رفاه ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی متولی است البته در سال‌های اخیر زحماتی کشیده شده است و این پایگاه بخش عمده اطلاعات دهک بندی خانواده‌ها را دارد و لازم است بعضی از پایگاه‌های اطلاعاتی در بقیه قسمت‌های حاکمیت متصل شوند در قوای سه گانه و این موضوع هم  مصوب شد. به عنوان یکی از محور‌های اصلی که همه دستگاه‌ها و همه همکاری لازم را داشته باشند به صورت برخط اطلاعات مورد نیاز را در اختیار این پایگاه قرار دهند که بتوانیم به تفکیک خانوار‌ها براساس کد ملی اطلاعات وضعیت رفاهی خانوار‌ها را داشته باشیم.

نمونه ای از این توانمندسازی ها که در روستاها و شهرهای کوچک می تواند منابع درآمدی خانوارها را افزایش دهد. راه اندازی کسب و کارهای خرد و متوسط با حمایت اولیه دستگاه هاست.

مدیر طرح‌های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی وزارت نیرو پیش از این گفته بود افرادی که قابلیت نصب پنل خورشیدی در محل زندگی یا کارگاه خود داشته و می توانند برق تولید کنند. امکان فروش آن به دولت را خواهند داشت.

نصب پنل‌های خورشیدی روی سقف  منازل راهکاری برای رفع فقر

آقای منصور دفتریان رئیس انجمن مهندسی گاز کشور به خبرنگار ما گفت: اگر به مردم روستایی تسهیلات ارزان قیمت پرداخت کنیم تا روی سقف خانه‌هایشان پنل‌های خورشیدی نصب کنند، هم برای آن‌ها درآمدزایی کرده‌ایم و هم خودشان می‌توانند انرژی مورد نیازشان را تامین کنند.

به گفته او، با این روش گاز کمتری برای تامین انرژی نیروگاه‌ها با هدف تامین برق در بخش‌های خانگی مصرف می شود تا انرژی مورد نیاز صنایعی مانند پتروشیمی‌ها نیز تامین شود.

دفتریان می‌گوید، سیاستگذاران ایران نیز باید متناسب با این مسئله، مردم کشور را به ویژه در مناطق روستایی که دسترسی بیشتری به انرژی خورشیدی دارند، ترغیب به تولید انرژی‌های تجدیدپذیر کنند.

رئیس انجمن مهندسی گاز کشور توصیه می‌کند تا نهادهایی مانند بنیاد مستضعفان، کمیته امداد امام خمینی (ره) و حتی آستان قدس رضوی که اکثراً حمایتی محسوب می‌شوند، از موقعیت خاص جغرافیایی کشور که بهره زیادی از انرژی خورشید می‌برد، استفاده کنند و به اقشار ضعیف جامعه تسهیلات ارزان قیمت بدهند یا خودشان مستقیماً روی سقف خانه‌های آن‌ها پنل‌های خورشیدی را نصب کنند تا به صورت همزمان هم برای این اقشار درآمد ایجاد شود و هم مشکل ناترازی تولید و مصرف انرژی کشور کاهش یابد.

طبق پیش‌بینی یک موسسه بانکداری و خدمات مالی آمریکایی به نام گلدمن ساکس، تا سال ۲۰۳۰ حدود ۱۶ هزار میلیارد دلار در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر سرمایه گذاری خواهد شد.

در ایران نیز تجربه‌های موفقی از این نوع توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر وجود دارد؛ مانند روستای چاه نسر از توابع نیشابور در استان خراسان رضوی که به علت مواجهه با خشکسالی، در دامداری و کشاورزی متضرر شده بودند؛ اما با نصب پنل‌های خورشیدی روی سقف منازل، اقتصاد خانوارهای آن متحول شد.

بررسی بودجه سال آتی در مجلس نیز یکی از راهکارهای دقیق برای سیاست گذاری جهت کاهش فقر است. تاکید بر حمایت از اقشار آسیب پذیر و همچنین ایجاد عدالت اجتماعی و اقتصادی این روزها زیر دست جراحان بهارستانی است.

گزارش از سارا فضلی و رقیه هویدا

انتهای پیام/

برچسب ها: کنترل فقر ، فقرزدایی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۶:۳۱ ۱۲ اسفند ۱۴۰۰
ارزترجیحی نرخش بره بالابعدش نقدینگی درطلاکاملامنجمدمیشه چون همه میدانندگرانی تاابدهست.تولیدومسکن هم به فنامیرود.چون پوسیده هستن.
Iran (Islamic Republic of)
m
۱۳:۱۱ ۰۸ اسفند ۱۴۰۰
لعنت به این یارانه و مسکن مهر که بدبختمون کردن این مجلس با این نظر که رو همه چیز تاثیر گذاشت
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۳:۵۵ ۰۸ اسفند ۱۴۰۰
عیدنورروژرسید..دولت هنوز دنبال فقرا می گرد.جالب این که هفتاددرصدمردم نزدیک به زیرفقرن دولت خودش می‌دونه اینقدر فقیردارایران شب عیدباکمکت به مردم بخشی ازتورم کم کن با میان قول وحرف سرخرمن میدن.فقرزدایی بکنن حرفای قبل وغیره،،،،،،،،؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۷ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
اگر راس می گوید اول جلو ولخرجیه اقازاده ها بگیرین وبعدش حقوقهای نجومی واختلاسو دوزدیهای انچنانی بگیرید انوقت فقرو نداری خودبخود حذف میشن ولی جلوی اینارو نگیرید اهمان اشو وهمان کاسه درضمن بجای این حرفا بای عمل کرد نه با شعار دادن اگر اطور که پیش میره اگر درامدهای کشور مثل دریاها سرازیر بشه بازم فقرو نداری از اینکه هست نه که کم میشه بلکه اینم بدتروبدتر میشه اره جانم اول باید ان دو سه تا گروههای گفتیم گرفته بشه تا همگان دریک طبقه هست نه کامل بلکه زیادی فرق می کنه وسلام اگر که بفکر فقرونداری هستین گر نیستین که هیچ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۵ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
گرسنمه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۹ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
درود بر هموطنان عزیز به
منظورشون اینه که بازگشت فقرا به سمت خداست.دیگه فقیر وجود نخواهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۶ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
اگر راست میگویید ،،،، قانون حمایت از معلولین ماده۲۷ را اجرایی کنید بعد از گذشتن سالها که تصویب شده، این حق الناس هست و ما نمیگزریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۸ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
دقیقا دولت چه تدبیری برای من کارگر ساختمانی متاهل دارد که نه سهام عدالت به من داده و نه معیشتی ۱۰۰ تومانیو !؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۴ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
دولت اگر فکر فقر زدائی است باید برای عموم جامعه باشد ونه به یک عده خاص یارانه بدهد ویک عده دیگر نه تنها راه کاهش اقلام خوراکی زیر ۵۰ درصد فعلی در گام اول وبعد مسکن پوشاک و....اگر راست می گوئید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۲ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
این همه پول تو این کشور جا به جا میشه همش تو جیب خودتون عه بعد از روغن اقتصادی هم حرف میزنین شماره کارت بدم یه ۱۰۰ بزنین این چه وضعشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۵ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
رونق اقتصادی نه روغن اقتصادی
Iran (Islamic Republic of)
یوسف
۱۳:۲۸ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
دولتها تاکنون باعث وبانی فقر هستند تولیدات کشاورزان و...ارزان میگیرند وواردات را به بهای صد برابر به مردم میفروشند......
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۴ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
این ارزترجیحی حذف بشه تمام مشکلات حل شدنی است خدامیداند که چه رانتها وفسادها دراین ارز ترجیحی هست که مردم فقط از یک درصدش مطلع میشوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۰ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
حقوق خودتو بده به نیازمندان- ماهی 100 تومن چه خبره؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۷ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
چطور یه کارگر با حقوق 4میلونی هم خانه دار بشه هم جهیزیه بخره هم پس انداز بکنه هم برنج وگوشت کیلویی 90نومن و180تومن بخره جناب رئیسی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۹ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
شما دزد بیت المال و آقازاده نجس و بی خاصیت ش رو گردن بزن مملکت یه روزه آباد میسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۵ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
وقتی تورم رو به افزایش هست و تولید داخلی رو به کاهش، چطور می توان انتظار کاهش فقر را داشت؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۰ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
عجب داستانی شده شناسایی فقرا...........
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۲ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
تنها راه درمان بورس و فرابورس، شروع جنگ جهانی سوم هست که متضررین بورس و فرابورس هجوم ببرند به ساختمان مرکزی بورس و دستکاری کنندگان و اختلاسگران بورس و فرابورس را قلع و غم کنند و
تکه بزرگه بدنشان را گوششان قرار داد.
سراع دست اندرکاران بورس و فرابورس .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۶ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
به همه شغل بده حقوق کارمندا دولت کم کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۶ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
ریس جمهور عزیز لطفا کاری کن درعمل مشخص کن دخل ۲هست خرج۱۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۳ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
ندیم والله
ازماست ک برماست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۹ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
چرادولتها، به جای ارزان سازی، مرتب هزینه های پرداختی راافزایش می دهد، آن هم تسهیلات تبعیضانه!!؟
چرادیگه ازحباب قیمتها سخنی نمی گویید؟!!! جرااین حبابها ،شکسته نمی شود!!؟دلالان به بهانه افزایش دلار مرتب، قیمتها رابالابردند، واکنون هربار که دلار کاهش می یابد، قیمتها باز افزایش می یابد!؟!؟ این چه طرز مملکت داری ست!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۹ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
تسهیل راه اندازی کسب و کار؟! چه فایده آخه؟ ما تولید کننده های خورد و خانگی و روستایی مواد اولیه امون رو با دلار آزاد از بازار آزاد میخریم ولی شرکت های بزرگ و ساکنین شهرک های صنعتی مواد اولیشون رو با ارز نیمایی بسیار ارزان وارد میکنند بدون گمرکی و از یارانه ها و تسهیلات ویژه دولت بهره میبرند و ازین طریق کالاهایی که تولید میکنند یا وارد یا مونتاژ میکنند خیلی ارزان تر از تولیدات ما میشود و ما توان رقابت با آنها را نداریم و زود ورشکست میشویم و نمیتوانیم مشتری داشته باشیم. ما درخواست داریم هرچه سریع تر ارز تک نرخی شود تا کسب و کارهای خورد هم جان بگیرند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۸ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
جالبه هر وقت خیلی تاکید بر مشکلی میشه،اون قضیه بدتر میشه.
میفتم بیاد حرف اون عالم که در آخر زمان به هر نو سلیقه وفکری فرصت داده میشه،تا روزی که بفهمن هیچکدوم نمیتونن مشکل بشریت حل بشه.
ایران و دنیا نشانگر این موضوع هست،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۴ ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
اگر وضع دستمزدهای کارگرهایی که بدون بیمه و با حقوق کم دارن کار می کنن رو سر و سامون میدادید خیلی ها الان فقیر نبودن . بیگاری کشیدن توی این مملکت عادیه . کارگر هم مجبوره به خاطر اینکه دستش جلوی کسی دراز نباشه و بیکار نشه با حقوق کم و بدون بیمه کار کنه و صداش هم درنیاد. مخصوصا اگر کارفرما خودش از آدمهای با نفوذ شهر باشه دیگه اداره کار هم میترسه کاری به کارش داشته باشه و به خاطر یه نفر خودش رو به خطر نمیندازه
آخرین اخبار