نزدیک به ۱۵ سال است که پروژه پتروشیمی بروجن به دلیل جانمایی اشتباه در خواب عمیق فرو رفته درحالی که مسئولان وقت آن زمان می‌گویند کار مطالعاتی و کارشناسی زیادی بر این پروژه صورت گرفته است.

باشگاه خبرنگاران جوان - پتروشیمی بروجن مطالبه مردم و یکی از پتروشیمی‌های هفت‌گانه کشور است که قرار بود از طریق خط اتیلن جنوب به شمال‌غرب به پتروشیمی بالادستی و صنعت مادر تبدیل شود، اما اجرایی نشده است.

نزدیک به ۱۵ سال است که این پروژه در خواب عمیق فرو رفته، پروژه‌ای که قرار بود اشتغال جوانان بروجن را به ارمغان داشته باشد، اما حالا خود معطل و بیکار مانده است، این طرح از ابهام‌های فراوانی برخوردار بوده که این ابهامات مانع از رونق و شکل گیری آن شده، ابهاماتی از جمله مسئله خوراک و آب مورد نیاز که این پروژه را زمین‌گیر کرده است.

می‌توان گفت با وضعیت نابسامان آبی شهرستان بروجن و خشکسالی شدید در این شهرستان، در حال حاضر مهمترین مانع برای احداث پتروشیمی در این شهر مسئله آب است چرا که این پروژه نیاز آبی بسیار بالا دارد درحالی که اکنون بروجن حتی برای آب آشامیدن ندارد.

آلودگی، مصرف بالای آب، عدم اجرای خط انتقال خوراک، از مهم‌ترین مشکلات ۱۵ ساله پتروشیمی بروجن به‌شمار می‌رود، اما اوضاع این پروژه در گذشته چه چیزی بوده است؟ با این مسائل چرا این پروژه در بروجن جانمایی شد؟ در حال حاضر آیا اجرایی شدن این پروژه به نفع بروجن است؟

برای پاسخ به این سوالات مهم، به سراغ ۲ نفر از فرمانداران اسبق شهرستان بروجن رفته است، افرادی که در دهه ۸۰ و ۹۰، مسئولیتی مستقیم در خصوص پروژه پتروشیمی بروجن داشتند. حیدرعلی خدیوی از سال ۱۳۸۵ به مدت ۳ سال و سیدسیف‌الله فیاضی نیز از سال ۹۲ به مدت ۴ سال فرماندار بروجن بوده‌اند.

پروژه نیمه کاره پتروشیمی بروجن

برای پروژه چند بار کار کارشناسی صورت گرفت

حیدرعلی خدیوی، فرماندار اسبق شهرستان بروجن، می گوید برای خط اتلین غرب باید یک پتروشیمی در عسلویه یا گچساران احداث می‌شد سپس مواد تولید شده را به غرب می‌فرستاد، در آن زمان مسئولین استان چهارمحال و بختیاری با توجه به محرومیت این استان در تلاش بودند این خط یا یک خط فرعی از آن را در استان راه اندازی کنند.

خدیوی می گوید با تمام کش و قوس‌ها، ۳۰۰ هکتار از زمین‌های گردنه حلوایی بروجن که محل چرای دام هم بود با تمام مسائل خود به این کار اختصاص پیدا کرد، شایان ذکر است این منطقه توسط کارشناسان انتخاب شد، پس از اختصاص زمین برای پتروشیمی بروجن بنده فرماندار این شهرستان شدم.

به گفته فرماندار اسبق شهرستان بروجن رجبعلی صادقی سفید دشتی، استاندار استان چهارمحال و بختیاری در دولت نهم و اوایل دولت دهم بود که برخی خرده گرفتند و گفتند، چون شما اهل شهرستان بروجن بودید، پتروشیمی را برای بروجن می‌خواهید و در زمان فرمانداری بنده اعتراضات بالا گرفت که این کارشناسی نیست و اعمال نظر شده است.

خدیوی با اشاره به کارشناسی مجدد این پروژه، می گوید با توجه به اعتراضات، خواستار کارشناسی مجدد بودیم که اینکار دو ماه به طول انجامید، اما مجددا، بروجن برای پتروشیمی انتخاب شد البته باید قبل از احداث این پروژه، تونل سبزکوه برای تامین آب پتروشیمی بروجن، احداث می‌شد.

پروژه نیمه کاره پتروشیمی بروجن

۶ ماه مطالعات پروژه / مشکلی پیدا نشد

به گفته فرماندار اسبق شهرستان بروجن احداث تونل سبزکوه با هدف گرفتن آب از چشمه‌های آن قسمت نبود بلکه بارش‌های رگباری در آن قسمت موجب سیل می‌شد و خوزستان را دچار مشکل می‌کرد، با احداث این تونل آب به سد چغاخور منتقل می‌شد و آب مورد نیاز پتروشیمی بروجن را تامین می‌کرد.

وی می گوید  بیش از ۶ ماه مطالعات و ... پتروشیمی بروجن به طول انجامید تا اینکه در سال ۸۶ کلنگ پتروشیمی بروجن و لردگان بر زمین زده شد، روز کلنگ‌زنی مشکلات این خط فرعی اتلین در بروجن را بیان کردند و سپس برای کلنگ زنی پتروشیمی لردگان رفتند، جانمایی پتروشیمی لردگان مطلوب و خوراک آن هم گاز طبیعی بود.

به گفته خدیوی در آن زمان دیوار این زمین با مسائل مربوط به خود کشیده شد و یک انباری هم در آن ساخته شد، اما کم کم بحث محیط زیستی آن مطرح شد و یک سری موافق و مخالف در شهرستان بروجن به وجود آمد که پس از مطالعات مجدد مشکلی از نظر محیط زیستی ندیدند.

فرماندار اسبق شهرستان بروجن می گوید در زمان فرمانداری بنده مطالعات صورت گرفت و قرارداد‌ها بسته شد، اما پس از آن استاندار جدید یعنی قاسم سلیمانی دشتکی موجب تحریک مردم شد و متاسفانه تونل سبزکوه علیرغم اینکه بیش از صد متر حفاری شده بود تعطیل شد و سرمایه‌گذاران هم به دلیل نبود آب عقب نشینی کردند.

پروژه نیمه کاره پتروشیمی بروجن

پروژه نباید منحل شود، اما فعلاً امکان‌پذیر نیست

خدیوی می گوید در آن زمان یک سری مسائل علمی در رابطه با تامین آب پتروشیمی بروجن گفته می‌شد که احساس کردم خط انحرافی اتیلن از گچساران به بروجن دشواری دارد، اما در حال حاضر زمین پتروشیمی بروجن برقرار است و می‌توان گفت این پروژه نباید منحل شود.

به گفته فرماندار اسبق شهرستان بروجن شهرستان بروجن در سال‌های اخیر با کم آبی مواجه بوه است و با توجه به کم آبی اخیر در شهرستان بروجن فعلاً اجرایی شدن این پروژه امکان پذیر نیست چرا که آب برای صنعت مهم بوده، اما پارک پتروشیمیایی بروجن که جدیداً توسط نماینده بروجن در حال پیگیری بوده بسیار مطلوب است.

خدیوی می گوید پارک پتروشیمیایی بروجن مغایر پتروشیمی نیست چرا که جزو صنایع زیردستی پتروشیمی است، انجام این پروژه آب کمتری لازم داشته و اشتغال خوبی در پی دارد، پتروشیمی بروجن هم رها نشده اگر مسئله آب حل شود این اقدام هم صورت می‌گیرد و موجب اشتغال می‌شود.

پروژه نیمه کاره پتروشیمی بروجن

بحران آب در زمان تایید پروژه وجود نداشت

سیدسیف‌الله فیاضی از دیگر فرمانداران اسبق شهرستان بروجن می گوید با نماینده وقت شهرستان بروجن امیرعباس سلطانی و بنده چند جلسه با وزیر نفت وقت در خصوص پتروشیمی بروجن برگزار شد، اما شرط آن‌ها تکمیل خط انتقال مواد از گچساران به بروجن بود که هنوز هم همین مسئله باقی است.

به گفته فیاضی پیشنهاد سرمایه‌گذار در آن زمان تغییر خط و تغییر خوراک پتروشیمی بروجن به گاز بود تا سرمایه‌گذاری کند، اما مورد مخالفت قرار گرفت، چون خوراک پتروشیمی بروجن اتلین بود.

به گفته فرماندار اسبق شهرستان بروجن هدف اصلی این است که خط انتقال اتلین از گچساران به بروجن صورت گیرد تا پتروشیمی بروجن به سرانجام رسد، شایان ذکر است در زمان تایید این پروژه بحران خشکسالی به این شکل نبود و احتمال کمبود آب این چنینی نمی‌دادند که اگر پیش بینی شده بود نباید تصویب می‌شد.

پروژه نیمه کاره پتروشیمی بروجن

پتروشیمی آب فراوانی نیاز دارد و بروجن از نظر آب بحرانی است

وی با اشاره به پارک پتروشیمیایی بروجن، می گوید اجرای صنایع زیردست پتروشیمی در یک بخشی از زمین گردنه حلوایی برای شروع کار خوب است، اما باید پتروشیمی و خط انتقال اتیلن رها نشود و آن را دنبال کرد تا اشتغال ایجاد شود.

فیاضی می گوید با توجه به اینکه پتروشیمی صنعت مادر بوده و آب فراوانی نیاز دارد و وضعیت شهرستان بروجن از نظر آب بحرانی است منطقی این است که در حال حاضر و شرایط آبی منطقه صنایع زیر دستی که کمتر آب نیاز دارند را فعلاً راه‌اندازی کنند و موجب اشتغال شوند تا در آینده تصمیم‌گیری‌های مقتضی داشته باشیم.

منبع تسنیم

انتهای پیام/پ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
عبدالهی پبدنی
۲۰:۱۳ ۲۱ فروردين ۱۴۰۱
با توجه به دارا بودن این استان از نفت و گاز و برق و آب و انرژی فراوان ،این استان ظرفیت تبدیل به ابر صنعتی شدن را هم دارد امیدوارم مسولان استان فرصت سوزی های فراوان از دست رفته را جبران کنند و مسولان کشوری این موقعیت خوب و مزایای استان را در رشد و پیشرفت و افزایش شهرهای صنعتی و دانشگاهی درک کنند.
Iran (Islamic Republic of)
زاگرسی
۲۰:۱۰ ۲۱ فروردين ۱۴۰۱
از دریای بزرگ ملیارد‌متر مکعبی پشت سد کارون چهار و انتقال توسط لوله میتوان برای پتروشیمی جنوب استان بهره برد ،هر چند در شما استان و شهرستان کوهرنگ نیز میتوان شهرها و شهرک‌های صنعتی و شهرهای پتروشیمی بزرگی داشت و استان را به استانی صنعتی ،پیشرو و پیشگام با رشد و توسعه آیی خوب در صنعت و پتروشیمی و نیروگاه و فولاد و شهرهای فراوان صنعتی و تولیدی و صنایع تبدیلی و مرکز تولید لوازم خانگی تبدیل کرد زیرا این استان تقریبا در مرکز کشور و با منابع آبی و انرژی فراوان و نفت و گاز است و با بنادر جنوبی با دو جاده ترانزیتی جنوبی و شمالی همسایه است.
Iran (Islamic Republic of)
Bakhtiyari
۰۶:۱۲ ۰۴ اسفند ۱۴۰۰
از دریاچه بزرگ کارون چهار استان میتوان آب آورد و یا این مسیر لوله گذاری شود .
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری فرزند زاگرس مرکزی
۰۶:۱۰ ۰۴ اسفند ۱۴۰۰
در دیگر نقاط پر آب استان میتوان پتروشیمی و فولاد و پالایشگاه و نیروگاه و کارخانجات و صنایع مهم را داشت .
مسولان و نمایندگان استان نگذارند این طرحهای خوب و بزرگ ملی و استانی سالها بعلت مسایل کم اهمیت حاشیه ای با توجه به منابع آبی بسیار فراوان استان و منابع انرژی فراوان ، تنها بر روی کاغذ خاک بخورند.